Wednesday, January 28, 2015

15 Tahun Lagi Handphone Ganti Bank

15 Tahun Lagi Handphone Gantikan Bank 
Yayasan Gates Foundation membuat ramalan mengejutkan. Bank akan `hilang` dalam 15 tahun ke depan. Gantinya, sebuah telefon bimbit yang mengambil peranan bank.

JOM KREATIF

MENERAWANG 15 tahun ke depan, perbankan digital diyakini bakal mengawal industri kewangan dunia. Bahkan 2 bilion penduduk bumi akan naik tahap yang belum pernah terjadi sebelum ini.

Laporan terbaru yayasan Gates menyebutkan telefon bimbit (Bergerak) akan menjadi kunci dalam mengatasi rendahnya penembusan perbankan di kalangan orang miskin.

Dalam laporan tahunan yang dilaporkan hujung minggu lalu, Gates Foundation menghuraikan visi untuk 15 tahun ke depan. Salah satunya adalah membantu orang miskin menukar hidupnya dengan memberikan akses kepada kemudahan mudah alih.

Mengutip businessinsider, Selasa, 27 Januari 2015, dianggarkan kira-kira 25 bilion orang dewasa di dunia saat ini tidak mempunyai akaun bank. Hal ini menghalang keberkesanan mereka dalam mengolah aset yang dimiliki.

Kurangnya akses perkhidmatan kewangan yang berkesan telah membuat masyarakat miskin membuang-buang masa dan wang yang berharga. Mereka hanya menghamburkan wang atau membayar faedah yang tinggi kepada peminjam wang.

Gates Foundation meramalkan pada 2030, sebanyak 2 bilion orang yang tidak mempunyai akaun bank akan melakukan pembayaran dan pembelian dengan Bergerak mereka. Mereka juga akan menggunakan alat komunikasi ini untuk menyimpan wang melalui pembekal mobile money yang akan memberikan pelbagai perkhidmatan kewangan -mulai dari pinjaman hingga akaun simpanan.

Meski masyarakat miskin umumnya mempunyai dana minimum, laporan Gates Foundation menunjukan kos marginal dalam mewujudkan transaksi digital mendekati sifar. Apalagi lebih dari 70 peratus orang dewasa di negara-negara membangun mempunyai telefon bimbit.

Ini bermakna syarikat mobile banking akan menerima komisen dalam jumlah kecil dari berjuta-juta transaksi dengan kos yang murah. Dengan cara ini, syarikat mobile banking akan mendapatkan keuntungan dari perkhidmatan mereka bahkan bagi individu yang paling miskin.

Laporan tersebut kemudian memberi contoh bKash, sebuah pembekal mobile money dari Bangladesh. Syarikat ini telah memproses 2 juta transaksi seperti hari dengan nilai mencapai US $ 1 bilion setiap bulan. Namun akses ke bKash masih tidak seimbang. Masalahnya, 76 peratus lelaki Bangladesh mempunyai telefon bimbit sementara yang wanita hanya 46 peratus.

Masalah akses yang tidak seimbang ini hanya satu cabaran yang dihadapi industri mobile banking. Lain termasuk peraturan kerajaan, yang di banyak negara menyekat perbankan digital dan kurangnya lokasi di mana orang boleh menukar wang digital mereka ke dalam kas dan sebaliknya. (IH)


Lihat sebelum ini..
E-Buku IH-68: Kisah-kisah Jom Kreatif (3)

E-Buku IH-68: Kisah-kisah Jom Kreatif (3)  

2 comments:

obat pelangsing wsc biolo said...

betul sehingga banyak orang malas bepergian tuk aktivitas

agen wsc biolo said...

mungkinkah manusia tergantikan dengan robotik

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails