Wednesday, December 05, 2012

Polis Cabul: Pagar Makan Padi. Perlu Tarbiah Islam?

Pokok padi ini dipagar.. Bagaimana kalau pagar itu yang memaman padi?

Inspektor disiasat cabul isteri orang
SEREMBAN - Seorang pegawai polis berpangkat Inspektor disiasat kerana didakwa mencabul seorang kerani wanita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Negeri Sembilan pada minggu lalu. Pegawai berusia 40-an itu didakwa mencabul mangsa yang berusia 34 tahun di dalam lif di bangunan IPK Negeri Sembilan pada pukul 12 tengah hari, 29 November lalu.

Sumber berkata, ketika kejadian pegawai polis berkenaan bersama mangsa berada di dalam lif sebelum lelaki terbabit secara tiba-tiba mencabul wanita berkenaan. Kata sumber itu, mangsa yang bertugas sebagai kerani pentadbiran di IPK kemudian memberitahu kejadian tersebut kepada suaminya sebelum pasangan itu membuat laporan polis.

Difahamkan, mangsa terbabit juga mendakwa pegawai polis berkenaan yang sudah berkahwin sudah beberapa kali membuat gangguan seksual ke atasnya sebelum ini. Wanita itu turut mendakwa pegawai polis yang bertugas di bahagian narkotik pernah beberapa kali menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) berbaur lucah selain pernah meraba punggung mangsa.

Kejadian terbaharu itu menyebabkan wanita terbabit hilang sabar menyebabkan mangsa mengadu kepada suaminya sebelum membuat laporan polis. Sumber itu memberitahu, pegawai polis berkenaan disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan iaitu mencabul dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebat. Kosmo)

Komen Weblog Ibn Hasyim: Kalau berita ini betul, ini suatu contoh bukti, pagar yang diharapkan menjaga keselamatan masyarakat, rupanya jaidi makhluk perosak msyarakat. Perlukah sistem tarbiah atau disipin pegawai kerajaan dibetulkan ke arah pentarbiahan Islam? Ataupun sekarang tiada tarbiah langsung?

3 comments:

Unknown said...

Tak tahan sgt kot..addehhhhh..

Jalan Alternatif ke Cameron Highlands

Anonymous said...

Kalau ada tarbiah Islam. Sy rasa tak adalah polis tembak 20 kali hanya nak memberhentikan kenderaan...

Unknown said...

perlu hukuman yang seberat-beratnya agar menjadi teladan kepada orang lain dan menakutkan orang lain dari melakukannya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails