Saturday, December 08, 2012

Brigade Al-Qassam, Mengapa Mereka Digeruni?


BERANI MATI....anggota Komando Qassam.
BERANI MATI....anggota Komando Qassam.

Warak bekalan jihad
GAZA: Barisan pejuang bergelar Komando Qassam kini menjadi pasukan paling digeruni Israel berikutan tidak pernah tewas ketika bertempur biarpun hanya berbekalkan senjata api model lama. Kehebatan pasukan Komando Qassam yang turut digelar 'tentera malaikat' itu kian tersebar apabila mereka yang dianggotai golongan muda, terpelajar dan ulama mampu menumpaskan ratusan tentera Zionis serta menembak jatuh pesawat pejuang mereka.

Hasrat penulis dan jurugambar menemui pasukan elit itu tercapai melalui orang hubungan di sini, berjaya mengatur pertemuan dengan sekumpulan anggota Komando Qassam. Mereka diketuai seorang komander yang hanya mahu dikenali sebagai Sheikh dan pertemuan diadakan di satu lokasi sulit dalam ladang zaitun pada jam 12 tengah malam.

Untuk ke sana, kami dibawa menaiki kenderaan khas sebelum diarah berjalan sejauh 500 meter ke sebuah pondok dalam ladang itu. Di situ, Sheikh bersama kira-kira 20 anggotanya menyambut kami dengan mesra sebelum dibawa duduk mengelilingi unggun api kecil.(myMetro)

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  Mengapa perjuangan mereka menempah kejayaan begitu? Bukan kerana warak semata-mata, tetapi kerana mereka meletakkan perjuangan mereka di atas dasar yang betul (HAMAS). Bukan di atas perjuangan asobiah kebangsaan yang sempit. Mereka berjuang di atas dasar Islam, hanya kerana Allah SWT.

Samada menang atau syahid, maka tidak timbul penyakit 'cinta dunia takut mati'. Bukan seperti pemimpin-pemimpin negara umat Islam lain, hidup dalam kemewahan bermaksiat, Malayisa contohnya...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails