Friday, November 23, 2012

Gaduh Kerana Air Johor? Bukan, Bukan Air Saja..

 Situasi tegang antara penduduk dan pihak kontraktor hingga menimbulkan pergaduhan.

JOHOR BAHRU – Niat asal 20 penduduk dari Kampung Semangat mendapatkan penjelasan mengenai masalah air yang dihadapi mereka daripada pihak kontraktor berakhir dengan adegan pergaduhan.

Pada peringkat awal, keadaan terkawal apabila beberapa penduduk cuba berbincang cara baik dengan kontraktor mengenai saluran paip bocor di perumahan mereka, sekitar jam 10 pagi semalam. Bagaimanapun, situasi menjadi tegang hingga menimbulkan pergaduhan.

Menceritakan tercetusnya kejadian, salah seorang penduduk, Wong Yong Pau, 61, memberitahu, kelmarin kira-kira jam 11 pagi lebih 20 penduduk terputus bekalan air.

"Kami dapati ada saluran paip dibocorkan. Salah seorang penduduk menghubungi Syarikat Air Johor (SAJ) untuk melaporkan keadaan itu tetapi difahamkan ia bukan berpunca daripada jabatan itu.
“Kami jadi tidak puas hati, kerana sebelum ini pernah terjadi perkara sama membabitkan hampir 50 penduduk.
"Masalah tiada air tidak pernah terjadi sebelum ini, namun sejak kerja-kerja pembersihan di kawasan ini dilakukan kami menghadapi masalah,” katanya pada sidang media, semalam.

Yong Pau mendakwa, dia turut menjadi mangsa apabila ditumbuk di bahagian muka ketika cuba meleraikan pergaduhan yang turut membabitkan beberapa penduduk.

“Pihak berkenaan semakin agresif hingga beberapa penduduk yang sudah berumur turut jadi mangsa.
"Ada yang cedera di bahagian muka, kaki, tangan. Melihat perbalahan semakin serius, saya terus menghubungi pihak polis untuk mendapatkan bantuan,” katanya.

Beliau berharap pihak berkuasa dan pihak berkaitan dapat memberi jaminan keselamatan serta membantu penduduk kampung yang musykil kewujudan pihak pemaju membangunkan kawasan mereka dengan memberi pampasan  tidak munasabah.

“Hampir 30 tahun kami hidup aman di sini. Tiba-tiba ada surat datang bagi notis dan tempoh suruh kami berpindah. Apa yang saya dengar kami hanya dibayar sekitar RM3,000 hingga RM7,000 sahaja.
“Sekiranya kami benar-benar diarahkan pindah, kami minta mereka yang berkenaan tampil berbincang secara baik. Jangan cuba buat kami marah. Rosakkan tanaman kami, bocorkan paip air hingga bergaduh seperti ini,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Dewan Pemuda Pas Johor, Suhaizan Kaiat berkata, dia akan membantu membawa perkara itu kepada pihak berkaitan malah mendakwa isu pampasan pernah diutarakan kepada Kerajaan Negeri, namun tiada reaksi diterima.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Ruslan Hassan ketika dihubungi berkata, seramai 15 orang termasuk kontraktor ditahan untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan kerana merusuh.

“Manakala lima yang cedera ringan telah dihantar ke Hospital Sultanah Aminah untuk mendapatkan rawatan sebagai pesakit luar. Kita masih menyiasat punca sebenar kejadian,”

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  Gaduh kerana air? Bukan. Bukan kerna air sahaja. Baca betul-betul. Juga kerana..
  • 'kontraktor, mengenai saluran paip bocor di perumahan mereka..'
  • 'penduduk menghubungi Syarikat Air Johor (SAJ) ', ' Kami jadi tidak puas hati'
  • sejak kerja-kerja pembersihan di kawasan ini dilakukan kami menghadapi masalah'
  • 'memberi jaminan keselamatan'
  • 'membantu penduduk kampung yang musykil'
  • 'memberi pampasan  tidak munasabah.' Mungkin ini perkara utama melibatkan ribuan RM.
  • ' tampil berbincang secara baik'
  • ' isu pampasan pernah diutarakan kepada Kerajaan Negeri, namun tiada reaksi diterima' 
 Jadi bukan kerana air sahaja, mungkin hal ini kerana pentadbiran tidak betul hingga berlaku salah faham dan sebagainya. Ibarat retak mencari belah. Siapa pemimpin negeri Johor itu, mungkinkah juga termasuk salah mereka? (IH/SH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails