Saturday, August 13, 2022

Penghina Islam ditikam di pentas, wajar. & AS$7 bilion Afghanistan

 

Salman Rushdie ditikam di atas pentas di sebuah acara di Institut Chautauqua, New York, semalam. Polis mengenal pasti suspek dalam tahanan sebagai Hadi Matar, 24, (kiri) dari Fairfield, New Jersey. - Foto AP

1. Salman Rushdie cedera ditikam di atas pentas

CHAUTAUQUANew York: Pengarang kontroversi British, Salman Rushdie, yang tulisannya telah menjadikan dirinya sasaran ancaman bunuh Iran, menjalani pembedahan kecemasan pada Jumaat (12 Ogos) selepas seorang penyerang menikam lehernya pada di pentas majlis syarahan sastera di New York.

Polis berkata seorang lelaki telah menyerbu ke pentas tersebut dan menyerang Rushdie dan seorang pengacara yang menemubual beliau ketika itu, menyebabkan beliau mengalami luka akibat tikaman di leher, lapor New York Post.

Ejennya, Andrew Wylie dalam kenyataan melalui Twitter  berkata, Rushdie telah  dikejarkan dengan helikopter ke hospital dan menjalani pembedahan, dan beliau berjanji untuk memberikan maklumat terkini mengenai keadaan Rushdie secepat mungkin.

Rakaman media sosial menunjukkan orang ramai menjalankan rawatan perubatan kecemasan di atas pentas sejurus selepas serangan itu. Penemuduga juga mengalami kecederaan di kepala.

Seorang suspek telah ditahan oleh polis negeri, yang tidak memberikan butiran segera tentang identitinya atau kemungkinan motifnya.

Polis berkata bahawa tidak jelas jenis senjata yang digunakan suspek.

“Rushdie jatuh ke lantai apabila lelaki itu menyerangnya, dan kemudian dikelilingi oleh sekumpulan kecil lelaki yang mengangkat kakinya, seolah-olah menghantar lebih banyak darah ke bahagian atas badannya, sementara penyerang itu ditahan,” ujar seorang saksi yang menghadiri majlis syarahan yang tidak dinamakan itu.

Rushdie, yang dilahirkan dalam keluarga India Muslim, telah berdepan dengan ancaman bunuh untuk novel keempatnya, The Satanic Verses, yang menurut beberapa orang Islam mengandungi petikan menghujat. Novel itu telah diharamkan di banyak negara dengan populasi Islam yang besar pada penerbitannya pada tahun 1988.

Setahun kemudian, Ayatollah Ruhollah Khomeini, pemimpin tertinggi Iran ketika itu, mengeluarkan fatwa, atau fatwa agama, menyeru umat Islam untuk membunuh novelis itu kerana menghujat.

Rushdie bersembunyi selama bertahun-tahun. Kerajaan Iran berkata pada 1998 ia tidak lagi menyokong fatwa itu, dan Rushdie telah hidup secara terbuka sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Organisasi Iran, beberapa yang bergabung dengan kerajaan, telah mengumpulkan hadiah bernilai berjuta-juta dolar untuk pembunuhan Rushdie. Dan pengganti Khomeini sebagai Pemimpin Tertinggi, Ayatollah Ali Khamenei, berkata selewat 2017 bahawa fatwa itu masih sah.

Rushdie menerbitkan memoir tentang kehidupannya di bawah fatwa bernama Joseph Anton, nama samaran yang digunakannya semasa di bawah perlindungan polis. Novel baharunya Victory City akan diterbitkan pada bulan Februari.

Rushdie berada di Institusi Chautauqua untuk mengambil bahagian dalam perbincangan tentang Amerika Syarikat yang berkhidmat sebagai suaka untuk penulis dan artis dalam buangan dan “sebagai rumah untuk kebebasan ekspresi kreatif”, menurut laman web institusi itu.

Dia menjadi warganegara Amerika pada 2016 dan tinggal di New York City.

Rushdie telah menjadi pengkritik sengit agama di seluruh spektrum. Beliau telah mengkritik penindasan dan keganasan di negara asalnya, India, termasuk di bawah pemerintahan Perdana Menteri Narendra Modi, pemimpin Parti Bharatiya Janata yang nasionalis Hindu.

Agensi Wylie, yang mewakili Rushdie, tidak menjawab permintaan untuk komen. Misi Iran ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

PEN America, sebuah kumpulan advokasi untuk kebebasan bersuara di mana Rushdie adalah bekas presiden, berkata ia “terkejut kerana terkejut dan seram” mengenai apa yang dipanggil serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas seorang penulis di Amerika Syarikat.

“Salman Rushdie telah menjadi sasaran kerana kata-katanya selama beberapa dekad tetapi tidak pernah tersentak atau goyah,” kata Suzanne Nossel, ketua eksekutif PEN, dalam kenyataan itu. Pada awal pagi, Rushdie telah menghantar e-mel kepadanya untuk membantu menempatkan semula penulis Ukraine yang mencari perlindungan, katanya.

Senator AS Chuck Schumer dari New York menyebutnya sebagai “serangan terhadap kebebasan bersuara dan berfikir”. – HARAKAHDAILY 13/8/2022

2. AS digesa pulangkan aset AS$7 bilion milik rakyat Afghanistan 

WASHINGTON: Kira-kira 71 pakar  ekonomi global, termasuk pemenang hadiah Nobel, menggesa Amerika Syarikat supaya memulangkan semula aset bernilai AS$7 bilion (RM31. 1 bilion) milik Afghanistan.

Pada ketika ini, lebih separuh daripada penduduk Afghanistan menghadapi masalah kekurangan makanan yang teruk, dengan tiga juta kanak-kanak berisiko kekurangan zat makanan, lapor TRT World

Justeru, pakar-pakar ekonomi berkenaan menggesa AS agar melepaskan rizab AS$7 bilion Afghanistan yang dibekukan Washington selepas Taliban mengambil alih kawalan negara Asia Selatan itu, setahun lalu.

“Kami amat prihatin dengan bencana ekonomi dan kemanusiaan yang semakin meningkat di Afghanistan, dan khususnya, dengan peranan dasar AS dalam memacu mereka,” ujar kenyataan bersama 71 ahli ekonomi dan pakar pembangunan pada Rabu (10 Ogos)  dalam surat kepada Presiden AS, Joe Biden dan Setiausaha Perbendaharaan AS, Janet Yellen.

Dalam surat itu, mereka berhujah bahawa AS tidak boleh mewajarkan memegang rizab itu, yang dibekukan di bank-bank Amerika apabila kerajaan sebelum ini yang disokong Washington di Kabul tumbang, yang membolehkan Taliban mengambil alih negara itu pada Ogos 2021.

Pakar ekonomi berkata, kejatuhan dalam aktiviti ekonomi dan pengurangan mendadak bantuan asing oleh penyokong negara itu sebelum ini selepas pengunduran tentera AS telah menyebabkan ekonomi Afghanistan mengalami masalah.

Ia diburukkan lagi dengan keengganan AS untuk memulangkan dana, serta $2 bilion yang disekat oleh Britain, Jerman, dan Emiriah Arab Bersatu, kata mereka. 

Profesor Joseph Stiglitz bercakap pada Forum Pembangunan China di Beijing, China pada 24 Mac 2019. (FOTO Reuters)

“Rizab ini sangat penting untuk ekonomi Afghanistan, khususnya, untuk menguruskan bekalan wang, untuk menstabilkan mata wang dan untuk membayar import  terutamanya makanan dan minyak yang Afghanistan bergantung,” tulis mereka.

Pakar ekonomi berkata, tawaran AS baru-baru ini untuk memberi Taliban akses kepada separuh wang dengan menubuhkan amanah dengan pengawasan antarabangsa adalah tidak mencukupi.

“Kesemua AS$7 bilion penuh itu adalah milik rakyat Afghanistan,” kata mereka lagi

Sementara itu, The National News melaporkan kesemua pakar ekonomi berkenaan amat prihatin dengan bencana ekonomi dan kemanusiaan yang semakin meningkat di Afghanistan.

“Tanpa akses kepada rizab asingnya, bank pusat Afghanistan tidak dapat menjalankan fungsi normalnya yang penting. Dan tanpa bank pusat yang berfungsi, ekonomi Afghanistan bakal runtuh,” tulis mereka.

Antara yang menandatangi sokongan berkenaan termasuklah pemenang hadiah Nobel ekonomi, Profesor Joseph Stiglitz, dan Yanis Varoufakis, yang berkhidmat sebagai menteri kewangan Greece.

“Tujuh puluh peratus isi rumah Afghanistan tidak dapat memenuhi keperluan asas mereka. Sekitar 22.8 juta orang iaitu lebih separuh daripada populasi  negara itu menghadapi masalah kekurangan makanan yang teruk, dan tiga juta kanak-kanak berisiko kekurangan zat makanan,” ujar kenyataan pakar-pakar ekonomi berkenaan. -HARAKAHDAILY 11/8/2022

Komen Weblog Ibnu Hasyim: 

(i) Penghina Islam ditikam di pentas, itu adalah wajar. Dan bukan  “serangan terhadap kebebasan bersuara dan berfikir” seperti yang di'hasut'kan.

(ii) Satu lagi, AS digesa pulangkan aset AS$7 bilion milik rakyat Afghanistan, kerana rampasan itu adalah sebuah 'jenayah' terhadap rakyat Afghanistan.

(iii) Jahannam AS!

(iv) Berkaitan, sila lihat tulisan ini: Demontrasi Adalah Tunjuk Perasaan

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails