Friday, January 04, 2019

RM400,000, PAS Rayu Bantu Kos Saman Sarawak Report.

Pas rayu bantu tampung kos saman Sarawak Report

KUALA LUMPUR: Pas merayu bantuan RM400,000 bagi menampung kos saman Sarawak Report di United Kingsom (UK), kata Naib Presidennya Idris Ahmad pada Khamis.

Idris berkata bayaran tersebut perlu dijelaskan kepada peguam di UK dalam tempoh dua minggu mulai sekarang.

"Minta tolong sangat-sangat. Bantuan untuk bayaran guaman saman Sarawak Report. Perlu RM400,000 lagi. Dalam masa dua minggu mesti jelaskan kepada peguam di UK.


"Wang terkumpul sekarang RM69,000. Perlu lagi RM331,000," katanya dalam satu kenyataan.

Pada April 2017, Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang memfailkan saman terhadap editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown berhubung tulisan pada Ogos 2016 mendakwa pimpinan parti itu menerima dana RM90 juta yang masuk ke akaun mereka.

Wang itu didakwa diterima daripada bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai dorongan bekerjasama dengan UMNO dan Barisan Nasional menjelang Pilihan Raya Umum ke-14.

Mahkamah Tinggi London awal tahun lalu mengetepikan pernyataan pembelaan Rewcastle-Brown dan memerintahkan editor Sarawak Report itu membayar hampir £29,000 (lebih kurang RM156,000) kepada Abdul Hadi yang menang semua lima permohonan interlokutori terhadapnya.

Saman Abdul Hadi terhadap Sarawak Reports itu ditetapkan untuk perbicaraan April ini. (AA)


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Itulah lumrah perjuangan. Ada cubaan ada ujian. Takut cabaran, sila keluar dari perjuangan Islam. Duit PAS ada dalam poket orang PAS, bila perlu dia keluarkan, dia beri. Yang tak tahan lari, banyak parti yang sedang membeli 'balaci' atau hamba suruhannya. Termasuk 'tentera kacang merah'.

Yang perlu diingat, perjuangan Islam ada Allah Yang Maha Kuasa di belakangnya. Allahu Akbar!

1 comment:

Anonymous said...

klu xbyr pun tkpe... terima je jea tindakan pun. itu bukti pas tk trima duit umno. rela dipenjara. penjara itu riadah bg pejuang islam tulin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails