Tuesday, January 01, 2019

Kelab Malam, Mengapa Kata Menteri 'mesti ada telur'? Bikin Malu!!

Hasil carian imej untuk kelab malam bukit bintang

Best Places to Go at Night in Bukit Bintang, Kuala Lumpur

Bila kelab malam mahu tutup 5 pagi - Menteri dan datuk bandar mesti ada telur untuk mennghadapinya -Gulam Muszaffar 


Semalam satu sidang akhbar diadakan oleh jawatankuasa penaja yang mewakili hampir 100 Operator Hiburan Kelab Malam yang membantah dan meminta DBKL menimbangkan semula agar waktu operasi kelab malam di Kuala Lumpur kekal sehingga jam 3 atau 5 pagi.


Alasan mengekalkan waktu operasi ini adalah bagi mengurangkan aktiviti-aktiviti haram di premis, rumah, pangsapuri servis atau tempat yang tidak didaftarkan. Ini dikatakan akan menyukarkan operasi penguatkuasa yang dijalankan. 


Mereka juga mendakwa dengan mengekalkan waktu operasi asal (3 atau 5 pagi) juga dapat mengurangkan kewujudan banyak kelab atau premis haram di Kuala Lumpur. Tetapi ada lagi satu alasan juga mendakwa yang mana saya anggap agak meragukan iaitu boleh mengurangkan penyakit mental warga Kuala Lumpur apabila mereka berhibur di kelab malam.


Pandangan ikhlas saya, ini bukan caranya untuk kita mewujudkan warga, keluarga, belia dan komuniti yang lebih tertib, bebas pengaruh negatif, bertamadum dan kondusif. 


Sebagai contoh Di Finland, mereka sudah sedar kelab-kelab malam ini adalah perosak kepada nilai dan institusi masyarakat dan keluarga. Dadah, alkohol, sumbang mahram, pelacuran dan semuanya yang tidak baik bermula di situ. 


Generasi dari tahun 70-an hingga 90-an rosak angkara kelab-kelab malam di sana. Masyarakat Finland mengambil pendekatan lebih radikal sehingga mewujudkan waktu "berkurung" kepada anak-anak mereka untuk memastikan generasi akan datang tidak seperti dulu. 

Hasil carian imej untuk kelab malam bukit bintang

Tetapi di Malaysia adalah sebaliknya akan tetapi kita seperti "memberi muka" kepada kelab-kelab malam ini walaupun telah diberi kebenaran beroperasi secara sah.

Sepatutnya kelab-kelab ini perlu dikurangkan lagi dan perlu dikawal selia secara ketat oleh pihak DBKL.

Maaf kata, apa yang saya perhatikan kadang-kadang ada kelab-kelab malam ini melanggar pelbagai peraturan tetapi selalu terlepas seprti ada "tangan ghaib" yang menghalal dan membenarkan ia beroperasi lebih had masa tanpa perlunya permit kebenaran.

Oleh itu, saya berharap Kekanda YB Menteri Wilayah Persekutuan yang mempunyai latar belakang agama yang kuat dan Datuk Bandar KL agar "ada telur" dan mempunyai keberanian politik dalam mencorak keperibadian masyarakat di era Malaysia Baru.

Ini boleh dilakukan dengan mengekalkan waktu operasi kelab-kelab malam setakat jam 1 pagi sahaja walaupun akan ada desakan yang sangat kuat.

Dulu YB Ku Nan ada juga keberanian dan tidak peduli untuk menutup pusat-pusat urut di sekitar kawasan Bukit Bintang. Sekarang ini kita tunggu dan lihat? Berani atau tidak YB menteri Wilayah kita?

Jangan pusing balik sudahlah. Untuk rekod semua cadangan ini pun datang dari mulut dan minda Kekanda YB menteri Wilayah sendiri pada bulan November lepas.

GULAM MUSZAFFAR ialah aktivis masyarakat. (gigitankerengga.blogspot.com)


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Bukan soal masa, 1 pagi atau 5 pagi yang perlu dibetulkan, tapi konsep kelab malam dan pusat hiburan itu perlu disesuaikan dengan Perlembagaan Persekutuan (Perkara 3), Islam sebagai Agama bagi Persekutuan. 

Bukan pusat hiburan jadi pusat maksiat, pelacuran, dadah, arak, kencing syaitan, tempat gaduh, judi, seperti yang ada sekarang. Masih lagi otak pemimpin negara di Malaysia berfikir secara penjajah zaman sebelum merdeka? Tempat hiburan masih tempat maksiat.. Bersihkan tempat maksiat itu supaya jadi pusat hiburan yang sebenarnya.

Kenapa tak faham sangat pemimpin yang ada sekarang? Mana puak-puak agama dalam kerajaan?

2 comments:

Anonymous said...

saya amat bersetuju sangat agar pusat hiburan betul-betul menjadi pusat hiburan yang sebenar. Kita biasa dengar nak lihat kehidupan secara islam kena pergi ke negara yang pemerintah bukan islam seperti kebanyakkan negara eropah dan jepun dan amat malang sekali kalau nak lihat kehidupan yang tidak menggambarkan hidup cara islam , kunjungilah negara2 Islam. Kadang2 pemimpin Kita amat berbangga dengan kebersihan yang ditunjukkan oleh orang2 jepun , finland dan sebahagian besar eropah tetapi bila melihat balik negara kita ........... Oleh itu diharap sangat, melaysia baru dapat membentuk masyarakat yang bersifat patuh kepada peraturan dan undang yang akhirnya dapat melahirkan generasi yang baik amalannya dan malaysia menjadi negara islam yang sebenar.

Anonymous said...

Bukan masalah masa. Tapi masalah bila nak haramkan terus.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails