Saturday, January 20, 2018

Tak Boleh Solat, Jika Tak Boleh Terima, Letak Jawatan?PETALING JAYA: Media sosial kecoh apabila pekerja sebuah cawangan rangkaian barangan sukan berpangkalan di United Kingdom (UK) yang beroperasi di sebuah premis di pusat membeli-belah di ibu negara didakwa dilarang bersolat semasa waktu kerja.
Ia tular selepas satu paparan skrin perbualan dalam aplikasi kumpulan WhatsApp cawangan itu dimuat naik di beberapa Instagram pada Khamis.

Difahamkan, kenyataan itu dikeluarkan oleh seorang penyelia cawangan itu dengan menyebut: Perhatian kepada semua kakitangan baharu, di JD tidak boleh solat atau sembahyang. Jika anda tidak boleh terima, sila hantar (surat) peletakan jawatan anda.”

Tindakan itu membangkitkan kemarahan netizen yang menyifatkan ia tidak menghormati tanggungjawab rakyat berbilang agama dan kaum di Malaysia.Malah ramai yang mendesak supaya pihak pengurusan syarikat mengambil tindakan sewajarnya.

RESPOND JD – ” Kami memahami sentimen yang mengetengahkan perihal JD Sports Pavilion yang menolak hak pekerja kami untuk menunaikan solat mereka. Kami ingin memaklumkan dan menjamin semua pelanggan, rakan-rakan dan rakan kongsi yang beragama Islam bahawa ini bukan polisi yang kami amalkan, dan ianya merupakan tindakan seseorang individu yang melanggar falsafah syarikat JD Sports. Kami tidak akan bertoleransi terhadap sebarang kelakuan yang tidak menghormati hak budaya dan agama masing-masing.

Kami telah menyiasat kejadian ini dan mengenalpasti staf yang bertanggungjawab atas hal ini. Perkhidmatan individu tersebut telah ditamatkan serta-merta atas salah lakunya selepas melaksanakan siasatan dalaman secara terperinci.

Walaupun JD Sports merupakan sebuah syarikat antarabangsa, kami akan terus menerap dan menjaga nilai budaya serta kepercayaan agama masing-masing. Kami tidak akan bertoleransi terhadap sebarang tingkah laku yang melibatkan unsur-unsur diskriminasi dan akan terus mencuba sedaya upaya untuk mengekalkan prinsip dan nilai ini.”

Pada lewat malam Khamis, JD Sports Malaysia mengeluarkan kenyataan bahawa ia memahami sentimen yang mengetengahkan perihal JD Sports **** yang menolak hak pekerjanya untuk menunaikan solat.

Sebagai jaminan kepada semua pelanggan, rakan-rakan dan rakan kongsi yang beragama Islam, ia memberitahu bahawa tindakan tersebut bukan polisi yang diamalkan oleh syarikat itu.

“Ia merupakan tindakan seorang individu yang melanggar falsafah syarikat JD Sports. Kami tidak akan bertoleransi terhadap sebarang kelakuan yang tidak menghormati hak budaya dan agama masing-masing.

“Kami telah menyiasat kejadian ini dan mengenal pasti staf yang bertanggungjawab. Perkhidmatan individu tersebut telah ditamatkan serta-merta atas salah lakunya selepas melaksanakan siasatan dalaman secara terperinci,” menurut kenyataan yang dikeluarkan JD Sports Malaysia di laman sosial Facebook dan Instagram.

Menurut kenyataan tersebut, walaupun JD Sports merupakan sebuah syarikat antarabangsa, pihaknya akan terus menerapkan dan menjaga nilai budaya serta kepercayaan agama masing-masing.

“Kami tidak akan bertoleransi terhadap sebarang tingkah laku yang melibatkan unsur-unsur diskriminasi dan akan terus mencuba sedaya-upaya untuk mengekalkan prinsip dan nilai ini,” tambah kenyataan itu lagi.

Apa hukum labur dalam dagang 'Bitcoin'?

1 comment:

Anonymous said...

Ini lah jadi nya apabila kita sibuk menasihati orang Islam solat. Solat tiang agama. Solat wajib. Solat itu ini.. Ramai orang Islam yang baligh tak solat...

Tapi tak jaga perangai.. tak jaga mulut.. tak jaga sifat yang sepatutnya sebagai orang yang solat.. balik-balik kita orang Islam...balik-balik tekan tentang Islam .. perintah cara Islam..

Balik-balik musuh Islam sahaja yang salah...

Kalau anda mendirikan solat.. Jangan mudah tuduh orang kafir, tuduh orang Islam yang tak sependapat sebagai belaan DAP dsb. Jangan pertahan orang yang lari dari pendirian asal nya..

Wallahualam.. kepada Allah di kembalikan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails