Thursday, July 27, 2017

Tan Sri Bekas Naib Pre­siden MIC &Anak Didakwa SPRM


KUALA LUMPUR – Bekas Naib Pre­siden MIC, Tan Sri S. Balakrishnan dan anak lelakinya didakwa secara berasingan di Mahkamah Sesyen di sini semalam masing-masing atas pertuduhan mengemukakan tuntutan palsu dan bersubahat berkaitan projek mengindah dan memulihkan Sungai Melaka bernilai hampir RM13 juta empat tahun lalu.
Balakrishnan, 63, dan anaknya, B. Ashok Kumar, 31, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan ke atas mereka masing-masing dibacakan di hadapan Hakim Allaudeen Ismail dan ­Azura Alwi.
Di hadapan Allaudeen, Balakrishnan yang merupakan bekas Pengarah Syarikat Sinnayah & Sons Sdn. Bhd. didakwa membuat tuntutan bayaran yang mengandungi butiran palsu bagi kerja-kerja membekal dan menghantar bekas takungan air sebanyak 358 unit bernilai RM12,888,000 sedangkan bekas takungan air yang dibekalkan hanya 89 unit.
Dokumen tuntutan ber­kenaan dikemukakan melalui juruukur bahan yang dilantik syarikat Sinnayah & Sons iaitu Nuri Abdullah kepada pengarah bahagian projek khas Ibu Pejabat Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).
Bekas Naib Presiden MIC pada tahun 2013 hingga 2015 itu didakwa mengikut Seksyen 18 Akta Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda jumlah nilai RM10,000 atau mengikut mana yang lebih tinggi.
Di hadapan Azura, Ashok Kumar yang merupakan pengurus projek syarikat Sinnayah & Sons Sdn. Bhd. didakwa bersubahat dengan bapanya melakukan kesalahan tersebut.
IKLAN IH
Hasil carian imej untuk tukang gunting rambut lelaki
Dikehendaki Segera!! Tukang Gunting Rambut Lelaki 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails