Wednesday, June 29, 2016

Poster Ini, Lagi Bukti AS Perkauman, Walaupun Terpaksa Tarik Balik..

redcross

WASHINGTON DC – Sebuah poster mengenai kempen keselamatan kolam renang yang diterbitkan Palang Merah Amerika Syarikat (AS) terpaksa ditarik baik daripada edaran awam gara-gara dikatakan berbaur rasis.

Poster yang sebenarnya hanya mahu menggambarkan suasana risiko bahaya di kolam renang tersebut pada mulanya merupakan sebahagian daripada program kesedaran keselamatan bagi para pengguna kolam awam di seluruh AS.
Namun, media tempatan melaporkan poster bertajuk “Be Cool, Follow The Rules” menampilkan keterangan yang dirasakan menyinggung golongan kulit hitam dan masyarakat bukan kulit putih di negara berkenaan pula.
Puncanya kerana jika diteliti semua perbuatan salah yang ditandakan dengan tulisan ‘not cool’, jelas dirujuk kepada kanak-kanak kulit hitam, sementara perbuatan baik atau ‘cool’ hanya dilakukan oleh kanak-kanak kulit putih.
Seorang netizen John Sawyer, dari Salida, sebuah bandar di negeri Colorado yang memuat naik gambar itu menerusi akaun Twitter-nya dan mulanya merakamkan poster tersebut daripada isterinya di sebuah tempat rekreasi di Salida.
Dia kemudian menulis keterangan pada foto berkenaan dengan bunyi: “Hey, Red Cross, send a new pool poster to @SalidaRec because the current one they have with your name on it is super racist.
Poster 'Rasis' Kempen Palang Merah AS Ditarik Balik
(“Hai Palang Merah, sila kirim satu lagi poster kolam yang baharu kepada @SalidaRec kerana poster yang sedia ada dengan nama anda di dalamnya ternyata adalah amat rasis.”)
Susulan teguran ‘panas’ tersebut, pihak ibu pejabat Palang Merah AS di sini segera memberikan maklum balas dengan mengeluarkan kenyataan rasmi yang berbentuk penghargaan kepada semua pengkritik poster berkenaan.
Organisasi tersebut malah mengakui bahawa poster keselamatan kolam renang itu sebagai tidak sensitif dan berpotensi menimbulkan perdebatan awam kerana berbaur rasis serta kurang sensitif dengan kaum kulit hitam.
“Kami menyampaikan permohonan maaf secara mendalam atas kesilapfahaman ini. Poster tersebut kami buat dengan niat untuk tidak menyinggung perasaan mana-mana pihak pun,” demikian bunyi kenyataan berkenaan.
“Sebagai sebahagian daripada organisasi kemanusiaan terbesar di dunia, kami sangat berkomitmen dengan ragam kepelbagaian dan melakukannya dalam segala aspek untuk kegiatan kesukarelaan kami,” tambah kenyataan itu.
Poster kontroversi tersebut menurut kenyataan berkenaan, telah pun segera ditarik keluar dari edaran, termasuk dipadam serta-merta daripada laman sesawang rasmi Palang Merah AS sendiri. – Agensi
Komen Weblog Ibnu Hasyim: Walaupun hanya poster Palang Merah, namum ia membuktikan sifat perkauman di AS.


2 comments:

Anonymous said...

Haaaa juara racist di Malaysia adalah DAP. Yg peliknya PAN pula sayang dekat DAP walhal DAP anti Islam dan melayi


Bagi PAN DAP lebih mulia dari para Mufti dan Para Alim. Jika diletak Imam Malik, Imam Hanafi, Imam Syafie dan Imam Hambal maka PAN akan pilih mengikut Imam DAP.

Itu sebab macai2 PAN maki hamun Mufti Pahang. Sebab apa ? Sesuci manusia adalah DAP dan sehina manusia ialah orang Islam berketurunan melayu berugama Islam.

Jika Syiah yg diwartakan sesat di Selangor percaya kpd Imam ke 12 yg hilang
PAN pula percaya Imam rocket yg tak balik2 dari angkasa lepas tapi menyorok kat Georgetown
Tak percaya tanya Ayatollah Mike Selfie


Sila Viralkan

Anonymous said...

Menang kalah PAN tak penting. Yg Penting DAP tercinta bahagia. Itulah naluri kuda kepang PAN Imayam

Mari baca apa Semut Hitam Tulis

PAN NI HANYA SEKADAR "ABDI DAPigs"!!!

Sudah terang lagi bersuluh yang Parti Amanah negara (PAN) ini sebenarnya khadam kepada DAPigs. Bukan setakat khadam je, tapi macai, orang suruhan, hamba, dan macam-macam lagi la.

Tapi apa yang peliknya, setelah macam-macam dikritik dan digelar sebagai boneka kepada DAPigs, walaupun PAN berada dalam komponen Pakatan Harapan. Namun dorang tetap menafikan perkara tersebut.

Calon PAN untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Kangsar, Ahmad Termizi Ramli ketika menyampaikan ceramah PAN yang dianjurkan oleh DAPigs di Taman Jerlun di Kuala Kangsar lewat Selasa lalu...

Saintis nuklear pro-Lynas itu berkata, kononnya dirinya dipilih menjadi calon bukanlah disebabkan PAN sebenarnya sudah menjadi khadam kepada parti cauvinis kaum Cina tersebut. Tetapi dia dipilih adalah bagi membantu rakyat disitu.
“Saya tiada apa-apa kepentingan dari segi kehidupan sebagai profesor pencen pun sudah cukup. Namun saya ingin balas balik ‘duit poket’ rakyat dengan menjadi khadam kepada penduduk di Kuala Kangsar ini,” katanya.
Dalam erti kata lainnya, Profesor Pro penyokong Lynas ni mengaku yang dia selama hari ini menyara hidup dengan 'Makan' hasil dari 'Duit Poket' rakyat. Itu pun dia masih tak rasa bersalah lagi ke?

Apa yang meghairankan, kalau benar PAN bukan hamba kepada DAPigs, habis kenapa gerak kerja kempen Pilihan Raya Kecil di kedua - dua kawasan Parlimen dikawal ketat oleh DAPigs?

Menurut laporan yang disiarkan melalui laman portal Utaranews, boleh dikatakan semua program ceramah yang diadakan sepanjang PRK Parlimen Kuala Kangsar dikawal selia oleh DAPigs.
"Yang paling kelakarnya, semua program ceramah telah diaturkan oleh DAPigs dan program ceramah dihadiri Ahmad Termizi turut diatur khas oleh jentera DAPigs sendiri dengan penasihat parti itu, Lim Kit Siang. Sudah tu ramai pulak geng DAP yang sibuk nak berucap, padahal calon PAN yang nak bertanding". - lapor laman portal tersebut.
Nampak sangat yang PAN tu "Kowtow" kepada semua perancangan yang telah diatur oleh DAPigs yang turut dianggap sebagai 'Abang Besar' mereka dalam Pakatan Haprak tu tanpa sebarang bantahan.

Malah, petugas media yang beragama Islam juga ‘dipaksa’ untuk bertugas lebih awal dan ada yang tak sempat nak berbuka puasa dan solat Maghrib. Rayuan supaya jadual ceramah itu dilewatkan pun tidak diendahkan. Urus setia PAN pulak mampu tengok je.

Nampak sangat yang PAN memang khadam DAPigs sebab dorang tak mampu nak atur program sendiri sehingga terpaksa mengiyakan sahaja apa yang dilakukan DAPigs. Itu baru jadi calon, nanti kalau dah menang macam mana pulak?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails