Sunday, November 23, 2014

Ratu Cantik Muslimah Sedunia, Bagaimana Dalam Islam?

Keanggunan dan keikhlasan Fatma Ben menyuarakan mengenai penderitaan rakyat Palestin menarik perhatian juri. 

Wanita Tunisia Dinobat Ratu Cantik Muslimah Sedunia
YOGYAKARTA: Mesej pembebasan Palestin yang disuarakan peserta Tunisia membawa tuah apabila berjaya menewaskan 17 wakil negara lain, sekali gus memenangi pertandingan ratu cantik khusus untuk wanita Muslimah di Indonesia, Sabtu.

Berbeza dengan pertandingan ratu cantik barat, semua peserta pertandingan itu wajib memakai tudung dan mereka bukan sahaja dinilai berdasarkan penampilan, malah pengadil menilai kebolehan mereka membaca al-Quran dan pandangan mengenai Islam dalam dunia moden.

Penyertaan 18 finalis, termasuk yang bekerjaya sebagai doktor dan saintis komputer itu menampilkan gaya sopan dan sedap mata memandang.

Kali ini, Fatma Ben Guefrache yang juga saintis komputer diumumkan sebagai pemenang dan berjaya membawa pulang hadiah seperti jam tangan emas, dinar emas dan pakej umrah.

"Semoga Allah membantu saya dalam misi ini dan membebaskan Palestin. Tolonglah untuk sama-sama membebaskan rakyat Palestin dan Syria," kata wanita berusia 25 tahun itu dalam nada sebak.  

Acara peringkat akhir ratu cantik Muslimah itu diadakan dengan latar belakang tapak Warisan Dunia UNESCO iaitu Kuil Prambanan di sini, bagi menandakan bahawa umat Islam menghormati penganut agama lain.

Pada awal pertandingan ini, beberapa cabaran dilalui termasuk membabitkan peserta Singapura yang terpaksa berhenti kerja kerana majikan tidak membenarkan dia menyertai pertandingan tersebut serta masalah visa yang menyebabkan tujuh finalis terpaksa membatalkan penyertaan.

"Kami mahu mereka memahami segalanya mengenai cara hidup Islam, termasuk pemakanan, pakaian dan cara menjalani kehidupan," kata seorang penganjur, Jameyah Sheriff.

Anugerah Muslimah Sedunia kali pertama dijayakan padda 2013 apabila penganjurannya bagi membantah acara Ratu Cantik Dunia yang berlangsung pada masa sama di Bali. 

Komen Weblog Ibnu Hasyim:  'Penyertaan Wanita-Wanita Islam Dalam Pertandingan Atau Peraduan Ratu Cantik' termasuk Ratu Cantik Muslimah seperti disebut di atas adalah 'Haram'. Lihat 'e-Fatwa' Portal Rasmi Fatwa Malaysia, seperti di bawah ini.
Penyertaan Wanita-Wanita Islam Dalam Pertandingan Atau Peraduan Ratu Cantik 

Tarikh Keputusan: 
18 Sep, 1986 
Keputusan: 

Dengan ini adalah dimaklumkan bahawa Fatwa yang telah dibuat dan diluluskan oleh Jawatankuasa Undang-undang Majlis di bawah seksyen 11(2) Enakmen Pentadbiran Hukum Syarak, 1977 telahpun disahkan oleh Majlis dan Fatwa tersebut adalah disiarkan di bawah ini mengikut seksyen 11(3) Enakmen Pentadbiran Hukum Syarak, 1977 sebagai berikut :- 

"Bahawa penyertaan wanita-wanita Islam dalam pertandingan atau peraduan ratu cantik di mana-mana juga temasya adalah haram kerana pendedahan kecantikan wanita di hadapan lelaki yang bukan suaminya atau yang bukan muhrimnya."

Status Penwartaan:  Diwartakan

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails