Wednesday, March 12, 2014

Ada Yang Selamat, Dah Jumpa Rakit Penyelamat Di PD?


Foto

Port Dickson: Satu objek dipercayai rakit getah keselamatan kapal terbang dengan tulisan 'boarding' ditemui sekumpulan empat nelayan kira-kira 10 batu nautika dari pantai di sini, semalam.

Penemuan kira-kira jam 12 tengah hari itu dipercayai dapat memberi petunjuk dalam usaha pihak berkuasa mengesan pesawat MH370 milik Penerbangan Malaysia (MAS) yang dilaporkan hilang dan terputus hubungan dengan menara kawalan sejak awal Sabtu lalu.

Nelayan Azman Mohamad, 40 berkata, mereka sedang menangkap ikan di perairan terbabit sebelum sebelum terpandang objek berkenaan tenggelam timbul dipukul ombak. Katanya, dia bersama tiga rakan yang mengikuti perkembangan kes kehilangan pesawat MH370 melalui media, tertarik untuk melihat objek itu dengan lebih dekat.
Foto
Foto

"Saya dan rakan sedaya upaya cuba mengambil objek itu dan berjaya sebelum menambatnya pada bot kerana bimbang ia tenggelam dalam laut.
"Objek itu mungkin tidak mampu terapung lama kerana koyak atau bocor," katanya, ketika dihubungi semalam.

Azman yang sudah 20 tahun menjadi nelayan berkata, mereka keluar menangkap ikan pada jam 8 pagi dan pulang kira-kira jam 8 malam.

"Sebaik menemui objek itu, saya terus menghubungi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) di Kuala Linggi, Melaka, untuk mendapatkan bantuan selepas gagal menaikkan objek itu yang terlalu berat.
"Saya yakin penemuan objek itu penting kerana mungkin boleh menjadi petunjuk kepada usaha mencari pesawat MH370 kerana terdapat tulisan ‘boarding’ pada permukaan objek itu.
"Ia mungkin adalah rakit getah penyelamat yang dibekalkan kepada penumpang pesawat untuk menyelamatkan diri di laut," katanya.

Katanya, sebaik bot APMM tiba di lokasi, tugas mengangkat objek itu diserahkan kepada pasukan berkenaan, manakala mereka kemudian menyambung kerja menangkap ikan. Sementara itu, jurucakap APMM Kuala Linggi ketika dihubungi mengesahkan sepasukan anggotanya dihantar ke tempat kejadian untuk menyiasat penemuan itu.

Bagaimanapun, katanya objek itu terus tenggelam dalam laut dan tidak sempat diselamatkan. (myMetro Online)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kalau dah jumpa rakit penyelamat, munkin ada yang selamat. Kita terus lihat perkembangan lagi, dengan doa selamat!

4 comments:

Anonymous said...

Kalu betul lah berita ni....'biul' lah pegawai APMM ni...
Moga berkat doa semua, Allah membuka 'hijab' yg menutupi MH370.

Anonymous said...

Jumpa hilang jumpa hilang... pahtue statement kerajaan mlysia pom bercelaru.. sekejap itu sekejap ini selalu tukar2... pening r malaysia nie...

Unknown said...

Betul laaa! Dah tahu nak g amik brg Bukti dtg x bawa perkakas. Aparaaa... mcm2 hal dorang ni..

Unknown said...

Betul laaa! Dah tahu nak g amik brg Bukti dtg x bawa perkakas. Aparaaa... mcm2 hal dorang ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails