Saturday, November 28, 2009

Noordin Mat Top Masih Hidup, Menang & Top.


NEW DELHI, Nov 27 - Adakah Noordin Mohd Top masih hidup? Lelaki ini, yang disyaki sebagai militan digeruni di Asia Tenggara, sebelum ini telah dilaporkan ditembak mati oleh polis Indonesia pada September lepas.

Namun mengikut status terkini laman web Interpol, nama lelaki ini disenaraikan dalam “Senarai Orang Paling Dikehendaki” dan status itu pastinya menghantui fikiran.

Nama Noordin, yang dikatakan pakar membuat bom, dan gambarnya terus muncul di ruangan “Red Corner” laman web Interpol bersama-sama 556 penjenayah antarabangsa yang masih dikehendaki oleh polis antarabangsa.

Bukan itu sahaja. Terdapat juga satu Notis Khas Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB)-Interpol terhadap Noordin, yang lebih dikenali sebagai Mat Top.

Notis itu adalah bagi individu atau entiti yang mempunyai kaitan dengan gerakan keganasan seperti seperti Al-Qaeda atau Taliban. Notis itu mengenakan sekatan seperti larangan melakukan perjalanan dan pembekuan aset-aset.

Noordin, yang berasal dari Johor, dikaitkan dengan Jemaah Islamiyah (JI) yang dikatakan mempunyai hubungan dengan Al-Qaeda, dan didakwa menjadi perancang beberapa siri pengeboman di Jakarta, Indonesia iaitu letupan di Hotel JW Marriot pada 2003, Kedutaan Australia setahun kemudian, letupan bom kedua di Bali pada 2005 dan letupan bom di Hotel JW Marriot dan Ritz Carlton pada Julai lepas. – Bernama

Komen Blog Ibnu Hasyim: Jadi, Noordin Mat Top masih top dan menang, samada hidup atau syahid, menurut pandangan pengikut-pengikutnya. Walaupun mungkin sudah tiada di dunia, tetapi tetap hidup! (2MA)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails