Monday, December 18, 2017

Tak Buat Kajian, Bodoh Tak Mungkin? Batal IMAMS Sebelum Laksana..TINDAKAN Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan yang memperkenalkan Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu (IMAMS) dan kemudiannya dibatalkan oleh kerajaan, menunjukkan bahawa kementerian terbabit tidak membuat kajian lebih terperinci sebelum sesuatu dasar dilaksanakan. Kata Dr Riduan Mohd Nor Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, semalam.

"Adalah sesuatu yang pelik apabila pelaksanaan sesuatu polisi besar kementerian hanya bertahan untuk satu hari, kemudiannya dibatalkan apabila kerajaan sendiri yang mengumumkan pembatalannya. IMAMS secara tiba-tiba menjadi polemik yang menggemparkan tanah air seketika kerana terdapat banyak kepincangan di sebalik penubuhannya. 

"Seakan-akan IMAMS adalah produk kementerian yang dihasilkan dalam keadaan tergesa-gesa sehingga akhirnya terpaksa dibatalkan. Mungkin juga kerana kecuaian kementerian pelancongan ataupun sandiwara menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 dengan watak aksi ‘hero penyelamat negara’ muncul kembali di sebalik isu ini.


"Apa yang menjengkelkan, Timbalan Menteri Pelancongan menyatakan tidak mengetahui bahawa IMAMS dikendalikan oleh syarikat bukan Islam. Bagaimana seorang pemimpin bertaraf timbalan menteri tidak mengetahui latar belakang dan kenal pengendali sistem di bawah kementeriannya. Ini menunjukkan bahawa beliau hanya seperti boneka yang dipergunakan oleh segelintir pihak bagi kepentingan mereka. " Kata Dr Riduan lagi.

Menurut beliau, sepatutnya sebelum IMAMS diluluskan, kementerian membuat ‘homework’ yang begitu lengkap dengan mengkaji setiap sudut kebaikan dan keburukan. Urusan ibadah haji dan umrah adalah urusan umat Islam yang perlu dikendalikan dengan begitu cermat dengan mengambil kira kepentingan umat Islam seluruhnya serta mempermudahkan urusan mereka. 

Urusan haji dan umrah tidak boleh dipandang sambil lewa dengan menyerahkan pihak tertentu apatah lagi ianya dikendalikan oleh syarikat bukan Islam. Selain itu, IMAMS yang menjadi bantahan umat Islam turut mengumumkan akan mengenakan kos tambahan RM90.10 termasuk RM5.10 dikenakan bagi cukai barangan dan perkhidmatan (GST). Nampaknya kerajaan begitu terdesak sehinggakan dalam urusan ibadah pun kerajaan mengenakan caj kepada rakyat. 

Dalam serba serbi keperluan rakyat akan dikenakan pelbagai kos tambahan yang membebankan. Bagi kerajaan, alasan paling ampuh adalah kesemua caj yang dikenakan tidak membebankan rakyat, malah akan menguntungkan negara. Dalam hal ini, kewujudan sistem Lesen Khas Umrah (LKU) yang dilancarkan Kementerian Pelancongan serta Majlis Kawal Selia Umrah (MKSU) sudah mencukupi dalam usaha membendung penipuan pakej umrah.

Penubuhan MKSU pada Ogos 2014 sendiri begitu menyeluruh dengan merangkumi 13 agensi utama termasuklah TH, KPDNKK, PDRM, Syarikat Penerbangan Malaysia, MATTA, JAWHAR dan sebagainya. Dengan banyaknya pihak yang terlibat dalam MKSU secara automatik ia berfungsi dalam memastikan pengendali urusan umrah benar-benar dibuat secara telus. 

LKU yang ditubuhkan pada bulan Oktober 2017 pula memperkukuh peranan bagi mengelakkan peningkatan kes penipuan umrah ini. Tidak perlu kerajaan menubuhkan banyak agensi, jawatankuasa, sistem dan dasar yang akhirnya tugas dan tanggungjawab saling bertindih antara satu sama lain. Demikian kenyataan Dr Riduan Mohd Nor. 

Weblog ini juga tertanya-tanya, takkanlah  kementerian pelancongan ini bodoh sangat sehingga tidak buat kajian terlebih dulu? (IH)Lihat sebelum ini..

2 comments:

Anonymous said...

Mujur Isma dan PAS bongkarkan. Harapkan PAN Abim dan Ikram maka hanya kebajikan DAP diutanakan.

Tapi ada jugak otak skru macam Imams ni. Ketua PAN dan sumbu ajaib.

Tak percaya layarilah link youtube dibawah ini

https://www.youtube.com/watch?v=qDbySUH-68E

DATO' HAJI HUSAM MUSA KONGSI PETUA UNTUK JIMATKAN MINYAK MOTOR DAN MENGURANGKAN PENCEMARAN UDARA


Jom layan video Bro Husam. Letak sumbu pelita dalam tangki minyak boleh jimat minyak. Kah Kah Kah baik punya ayat.

Anonymous said...

Mengapa urusan umrah pun diserahkan kepada orang kafir? Sejak bila orang kafir redha terhadap agama Islam dan umat Islam? Pernahkah orang kafir menyerahkan urusan gereja, kuil dll kepada umat Islam? Menyerahkan urusan agama Islam kepada orang kafir adalah satu pengkhianatan terhadap agama Islam dan umat Islam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails