Saturday, December 10, 2016

Ahok Bimbang Dipenjara 5 Tahun, Mohon Doa Penyokongnya.

Hasil carian imej untuk ahok minta didoakan

Jakarta: Calon Gubernur DKI Jakarta Basuki Tjahaja Purnama alias Ahok meminta seluruh penyokongnya menyumbangkan doa untuknya. Kerana dalam beberapa hari ke depan, dia akan menjalani persidangan perdana kes tuduhan penistaan ​​agama terhadapnya. 

Sidang itu akan diumumkan di Pengadilan Negeri Jakarta Utara, Selasa, 13 Disember 2016.

Menurut Ahok, dia enggan persidangan berujung kepada hukuman ia bersalah. Hal itu akan membuat ia menjalani hukuman penjara. Diatur Pasal 156 dan 156a, Kitab Undang-undang Hukum Pidana (KUHP), pasal yang disangkakan kepadanya, Ahok terancam hukuman penjara paling lama lima tahun, jika dinyatakan terbukti dengan sah bersalah.
Hasil carian imej untuk himpunan bantah ahok 2 disember

Hasil carian imej untuk himpunan bantah ahok 2 disember

Menurut Ahok, ia mempunyai keinginan untuk memimpin kembali pembangunan di Jakarta dengan memenangi Pemilihan Kepala Daerah DKI 2017 dan menjadi Gubernur DKI tempoh 2017 - 2022. Ditetapkannya ia menjadi defendan akan membuat keinginan itu tidak tercapai.

"Kalau tidak ada unsur pencabulan agama, saya berharap hakim adil memutus perkara saya. Kerana saya mahu kerja. Kalau dinyatakan defendan, saya non-aktif lagi (sebagai Gubernur DKI). Saya ini mau kerja untuk warga Jakarta," ujar Ahok, bercakap kepada para penyokongnya di Rumah Lembang, markas pemenangan Ahok - Djarot di Pilkada DKI 2017 di Menteng, Jakarta Pusat, Jumat, 9 Disember 2016.

Ahok, tidak gentar menghadapi persidangan perdana itu. Menurut Ahok, ia justru akan memanfaatkan persidangan untuk menjelaskan bahawa ia tidak mempunyai niat menistakan agama dengan menyinggung ayat 51 surat Al Maidah, surat dalam kitab suci umat Islam, Al-Quran, dalam ucapannya yang dipersoalkan di Kepulauan Seribu pada 27 September 2016.

Ahok, berharap stesen televisyen juga menyiarkan persidangannya secara langsung. Dengan demikian, seluruh umat Muslim yang merasa agama Islam telah dinistakan boleh mendengar sendiri secara lengkap penjelasan dan maksud yang hendak ia sampaikan.

"Saya meminta doa kerana Selasa adalah peluang saya untuk menyampaikan di depan hakim, bahawa saya tidak ada niat untuk menghina atau menafsirkan ayat manapun," ujar Ahok. (IH)

3 comments:

Anonymous said...

Ahok pun ada kat Penang. Tapi Ahok Penang al Musyriqin amat disanjung oleh PAN

Anonymous said...

http://www.ismaweb.net/2015/09/kata-pedang-bukti-bukti-dap-anti-islam-semakin-viral/

KATA PEDANG: Bukti-bukti DAP anti-Islam semakin viral

APABILA parti rasis dan cauvinis DAP mengancam akan menyaman Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), beberapa bukti DAP menentang Islam sebagai tanda sokongan kepada JAIP menjadi semakin viral. Antara bukti-bukti yang diperkatakan:

Bukti 1: Dalam Perlembagaan parti DAP, disebutkan dasar perjuangannya adalah demokrasi sekular. Ini bercanggah dengan Perkara 3 Perlembagaan negara, Islam adalah agama Persekutuan dan makna Islam sendiri yang mencakupi keseluruhan cara hidup.

Bukti 2: Prinsip sosialis sekular yang mengundang kebebasan individu tanpa kawalan agama. Ini bercanggah dengan Perkara 3, yang memberikan hak beragama dan kebebasan beragama atas hak individu serta menghormati Yang DiPertuan Agong sebagai ketua agama.

BACA: Khutbah Aidiladha: Kita tak akan mohon maaf daripada DAP, kata Mufti Pahang

Bukti 3: Siri penentangan terbuka terhadap hak demokrasi majoriti rakyat Kelantan untuk melaksanakan Kanun Jenayah Syariah (Undang-undang Hudud), sekaligus menentang keputusan Sultan Kelantan dalam titah Baginda dalam sidang DUN Kelantan Mac 2015. Bab ini ramai saksi hidup yang sanggup tampil ke mahkamah jika berlaku saman, termasuk dalam taklimat tertutup, ramai pemimpin DAP bersuara terus terang tidak bersetuju dengan kanun itu.

Bukti 4: DAP bersikap tidak menghormati malah bertindak songsang dengan prinsip Perlembagaan negara tatkala cubaan private member bill untuk meminda Akta 355 bagi meminda kadar hukuman jenayah Islam agar selari dengan hukum Islam sebenar. DAP tegar menganggapnya bercanggah dengan Perlembagaan sedangkan Parlimen adalah satu proses perundangan berlandaskan Perlembagaan.

Bukti 5: Apabila Perdana Menteri ke-4 Tun Dr Mahathir Mohamed mengisytiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam pada 29 September 2001. DAP berkeras bahawa Malaysia bukan sebuah negara Islam dengan memperkenalkan kempen menentang “Deklarasi 929” sekalipun Tun Dr Mahathir menerangkan tiada perubahan pada perlembagaan Malaysia. Malah, DAP menentang sebarang perlumbaan antara UMNO dan PAS untuk menjadi parti yang lebih Islamik pada sidang media 22 September 2002.

Bukti 6: DAP menolak pengenalan subjek TITAS (Islamic and Asian Civilisation Studies) di Institut Pengajian Tinggi Swasta.

Bukti 7: DAP menganggap amalan agama Islam seharusnya terhad untuk amalan peribadi sahaja sedangkan hakikat amalan Islam menjangkau bukan sahaja amalan peribadi tetapi mencakupi keseluruhan aspek kehidupan.

Bukti 8: DAP pada 22 Ogos 2012 mengatakan Hudud dan Negara Islam bukanlah polisi dalam Pakatan Rakyat lantas menolak sebarang usaha yang berkaitan dengan agenda Islam walaupun terhadap rakan pakatan mereka sendiri.

Bukti 9: DAP tegas mempertahankan pendirian mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara sekular dan berusaha supaya syariat Islam seperti perundangan hudud tidak dilaksanakan di negara ini.

Bukti 10: Pimpinan DAP yang “islamophobic” seringkali menyindir dan campurtangan dalam isu-isu seperti kod etika berpakaian yang dituduh sebagai usaha islamisasi, isu sambutan Halloween dan Valentine bagi umat Islam, mengadakan pesta Oktoberfest dan konsert secara terbuka, isi khutbah Jumaat dan pelbagai lagi perkara sama ada di dalam status FB atau twitter yang mengundang kemarahan umat Islam.

Terpulanglah kepada para pembaca untuk menilai bukti-bukti tersebut. Hakikatnya, Islam adalah suatu sistem cara hidup yang mencakupi amalan rohani peribadi sehingga kepada sistem keadilan, sosial, ekonomi dan politik.

DAP tidak boleh mengehadkan Islam hanya kepada amalan peribadi dan paling tinggi ekonomi sedangkan menolak juzuk-juzuk Islam yang lebih menyeluruh yang menyentuh isu kenegaraan, perundangan, politik dan pelbagai aspek dalam kehidupan.

Anonymous said...

Si tahi2 cicak mesti di nyah. Pengalaman2 di dalam dan di luar negara iaitu di jiran tetangga kita sudah banyak memperlihatkan kerakusan, kesombongan, kebiadapan dan kesamsengan golongan si tahi2 cicak ini terhadap peribumi bilamana si tahi2 cicak ini memperolihi kuasa dan pangkat. Si tahi2 cicak ini lupa bahawa mereka cuma menyinggah di rumah kita tapi meninggalkan tahi2 cicak yg kotor.
Nyah kan saja si tahi2 cicak ini.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails