Thursday, December 08, 2016

Kos Tanam Padi Meningkat, Petani Hadapi Tekanan.

Imej yang berkaitan

PASIR SALAK: Golongan petani terus menghadapi tekanan apabila kos penanaman padi semakin meningkat yang melibatkan jumlah tinggi sehingga berlaku kesempitan kewangan pada rakyat, demikian menurut Pesuruhjaya PAS Perak, Razman Zakaria, di Kampung Gajah, 7 Disember.

Jelasnya, padi merupakan sumber makanan dan ia terkandung dalam Akta Keselamatan Makanan Negara. Sewajarnya pihak kerajaan harus mempertimbangkan bentuk bantuan atau insentif bagi membantu meringankan beban yang dialami.

Razman berkata, berdasarkan kepada situasi semasa pihak kementerian berkaitan bagi membantu golongan petani untuk meneruskan kehidupan kerana mereka mempunyai keluarga serta tanggungan.

"Penyerahan memorandum pada hari ini adalah untuk membawa suara rakyat bawahan dalam kalangan petani agar pihak kerajaan dapat mengkaji semula kadar potongan hasil padi dengan keadaan ekonomi negara.

"Mereka mempunyai keluarga dan anak-anak yang memerlukan kos perbelanjaan harian. Jika keadaan ini berterusan mereka akan terus menghadapi tekanan hidup  tiada bernoktah.

"Kewajaran untuk penilaian semula kadar ini sangat diharapkan oleh rakyat kerana ia dapat dijadikan bukti keprihatinan pimpinan dalam menjaga kebajikan rakyat bawahan sekali gus memastikan produktiviti negara berjalan lancar," ujarnya.


Penyerahan memorandum Isu Pemotongan Harga Padi di Bernas Sungai Ranggam Pasir Salak telah diserahkan oleh Yang Dipertua PAS Kawasan Pasir Salak, Ustaz Mustafa Shaari bersama Pesuruhjaya PAS Perak, Razman Zakaria. – HARAKAHDAILY 7/11/2016

5 comments:

Anonymous said...

DAP dan Parti Ternakan PAN buat donno sebab yg susah adalah golongan islam melayu dan bukan golongan Ahok.

Demi DAP, ketua khadam Perak sanggup bakar lilin bawah pokok tahun 2009. Pasal petani, mampos kao lah. Kao bukan Ahok. Itulah naluri Mat lilin ahlul PAN Perak

Anonymous said...

Yg khadam power 10 kat Kelantan pulak gadai tanah kat Ahok Perak

Anonymous said...

Khadam power 10 claim mimpi ATGNA 15 kali. Rendah betul IQ PAN

Anonymous said...
ISMA membuktikan PAN diresapi Syiah. Patutla PAN menggantung cita2 ahli Sunnah di Malaysia menjadi khadam Ahok Penanghttp://www.ismaweb.net/2016/07/hari-al-quds-sedunia-pan-diresapi-syiah/Hari al-Quds Sedunia, PAN diresapi Syiah?
July 1, 2016 Berita Utama, Utama 4


Oleh Siti Fatimah Ishak

BANGI, Jumaat – Tindakan Parti Amanah Negara (PAN) menyokong penuh penganjuran Himpunan Selamatkan Al-Quds yang diadakan hari ini di Kedutaan Amerika Syarikat menimbulkan seribu persoalan.

Ketua Unit Kajian Syiah Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ustaz Mohamad Ismail berkata, beliau pelik apabila PAN menyokong ‘Hari al-Quds Sedunia’ yang digagaskan oleh tokoh Syiah Rafidhah, Khomeini.

“Tidakkah PAN tahu asal usul penganjuran Hari al-Quds ini? Atau sebenarnya PAN sudah diresapi Syiah?,”soalnya dalam kenyataan ringkas kepada Ismaweb.

Beliau berkata demikian sebagai respon kepada seruan Setiausaha Agung PAN, Mohd Anuar Tahir yang mengajak orang ramai untuk bersama-sama dalam himpunan al-Quds selepas solat Jumaat petang tadi.

PAN 1

Mengulas lanjut Ustaz Mohamad berkata, puak Syiah ini hanya menggunakan Hari al-Quds Sedunia untuk mengaburi mata umat Islam kononnya merekalah yang mempertahankan bumi Palestin.

Hakikatnya ramai orang tertipu dengan slogan “Hari al-Quds Sedunia” yang dilancarkan Khomeini pada hari Jumaat terakhir setiap kali bulan Ramadan.

“Itu hanya sekadar manipulasi untuk membebaskan Masjd Al-Aqsa demi mendapat sokongan orang awam yang tertipu dengan slogan tersebut.

Katanya lagi, jika kita mengkaji akidah Syiah imam 12, mereka (Syiah) ini sebenarnya tidak beriman dengan kewujudan Masjid Al-Aqsa di Palestin dan tidak ada pun asas agama untuk mereka membebaskan Masjid Al-Aqsa.

“Ini kerana, bagi Syiah jihad tidak wajib kecuali setelah kemunculan al Mahdi al Muntazar. Syiah juga tidak beriman dengan kewujudan Masjid Al-Aqsa di Palestin sebaliknya mereka beriktikad ia berada di langit.

“Bahkan mereka beriktikad bahawa masjid di Kufah dan Karbala lebih suci dari Masjidil Haram, Masjid Nabawi dan Masjid Al-Aqsa. Jadi apa guna slogan tersebut digunakan?

Anonymous said...

Disebut memorandum diserahkan oleh bla bla bla bla....tapi serah pada siapa? Patutlah Harakah nak melingkup.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails