Tuesday, December 06, 2016

150 Sami Anjur Protes Menentang Keputusan Najib Di Myanmar.

Myanmar protest against Malaysian Prime Minister

BEBERAPA jam selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melaungkan seruan anti keganasan terhadap etnik Rohingnya di ibu negara, sekumpulan sami Buddha dilapor berhimpun di pusat bandar Yangon, Myanmar bagi melakukan protes.


Menurut portal Straitstimes, kira-kira 150 sami melaungkan slogan menentang keputusan Najib dan turut membawa papan tanda demonstrasi mempertahankan polisi negara itu terhadap penduduk Rohingya.
Rata-rata mereka memegang sepanduk berbunyi; Kutukan buat Perdana Menteri Malaysia, jangan beri tekanan kepada kerajaan Myanmmar“.
myanmar-monks-protest-najibsami3
Ia merupakan protes anti-Malaysia yang kedua di Yangon. Sabtu lepas, protes di luar kedutaan Malaysia membidas Malaysia kerana “campur tangan” isu dasar menekan penduduk Rohingya.
Menurut seorang jurucakap kumpulan berkenaan, kononnya ucapan Najib semasa perhimpunan tersebut dalam isu “pembersihan’ etnik minoriti Islam Rohingnya adalah tidak membantu.
Jurucakap Parti Liga Demokrasi Kebangsaan (NLD), U Nyan Win pula berkata, isu pelarian Rohingnya perlu diselesaikan melalui undang-undang dan pindaan dari kerajaan Myanmar sendiri, tidak perlu campur tangan pihak luar.
“Kami cuba selesaikan isu ini dengan sokongan luar, tetapi ia adalah pilihan dan ketetapan kami sendiri, jadi tiada orang luar yang berhak campur tangan dalam perkara ini,” katanya.
Sementara itu, Akhbar The Myanmar Times memetik kenyataan Timbalan Ketua Pengarah Pejabat Presiden, U Zaw Htay berkata, Myanmar akan mengeluarkan kenyataan rasmi membantah penyertaan Najib dalam perhimpunan Solidariti Ummah yang diadakan di ibu negara semalam.
Beliau juga memberitahu akhbar itu bahawa tindakan Najib  boleh menyemarakkan puak pelampau agama, dan mengatakan Najib sengaja menggunakan isu ini untuk mendapat mata politik di kalangan rakyat Malaysia.
Semalam, Najib berucap di Himpunan Solidariti Ummah bagi menyatakan sokongan kepada penduduk Rohingya, dihadiri kira-kira 10,000 orang termasuk pimpinan tertinggi PAS.
Najib berkata beliau tidak mempedulikan kerajaan Myanmar yang menyatakan rasa tidak senang terhadap penyertaannya dalam acara itu. Tahniah Najib! (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails