Thursday, November 29, 2012

Berkhemah Di Dataran Tahrir Bantah MorsiRIBUAN penunjuk perasaan berhimpun di Dataran Tahrir kelmarin. 

KAHERAH - Beratus-ratus penunjuk perasaan berkumpul di Dataran Tahrir di sini yang masuk hari keenam semalam bagi menuntut Presiden Mesir, Mohamed Morsi (gambar kecil) membatalkan dekri yang membolehkan semua keputusannya tidak boleh dicabar di mahkamah. Polis turut melepaskan bedilan gas pemedih mata ke arah para penunjuk perasaan yang membaling batu di dataran berkenaan.
BEBERAPA pemuda melontar batu ke arah kumpulan anggota polis dekat Dataran Tahrir, Kaherah semalam. 

Seramai 40 orang cedera dalam pertempuran itu yang dianggap sebagai kejadian yang kelihatan seperti ketika para penunjuk perasaan menentang pemerintahan bekas presiden, Hosni Mubarak pada awal tahun lalu. Hosni meletakkan jawatan pada Februari tahun lalu selepas tunjuk perasaan berlaku di serata negara ini. Beliau meletakkan jawatan setelah para penunjuk perasaan menganggap pemerintahannya korup. Morsi mengeluarkan dekri itu pada minggu lalu.
 Morsi
Kumpulan-kumpulan penentang menuduh Morsi sebagai pemimpin bersifat kuku besi. Pergerakan Ikhwanul Muslimin yang menyokong Morsi menyatakan, dekri itu hanya dilaksanakan buat sementara waktu. Menurut pergerakan itu, ia bertujuan untuk menjamin keselamatan bagi mengelak pemberontakan berlaku seperti pada era Hosni yang menyebabkannya meletak jawatan.

Morsi menjadi presiden menerusi pilihan raya pada Jun lalu. Hakim-hakim di Mahkamah Rayuan di Mesir juga akan melancarkan mogok sehingga Morsi membatalkan dekri tersebut. - Agensi

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails