Thursday, August 02, 2012

Haramkan Tazkirah Di Masjid... Haramjadah?
HAMIDZUN (tengah) dan beberapa wakil NGO menyerahkan memorandum kepada Mohd. Shahzihan (dua kiri) di Shah Alam semalam. 
SHAH ALAM – Kira-kira 50 orang berhimpun di pekarangan bangunan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di sini bagi mendesak pihak berkuasa agama itu mengambil tindakan tegas terhadap individu-individu yang memberi tazkirah berbau politik di masjid dan surau sepanjang Ramadan.

Mereka merupakan wakil beberapa badan bukan kerajaan (NGO) antaranya Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Ikatan Kebajikan dan Dakwa Selangor, Jalur Tiga (Jati) dan Gerakan Masyarakat Prihatin Selangor (GMPS).

Satu memorandum berhubung perkara tersebut yang ditandatangani oleh setiap wakil NGO turut diserahkan kepada Pemangku Timbalan Pengarah JAIS, Mohd. Shahzihan Ahmad. Presiden GAPS, Hamidzun Khairuddin berkata, desakan itu dibuat selepas pihaknya menerima beberapa aduan mengenai wujudnya usaha untuk membawa pengaruh politik ke masjid dengan menjemput ahli politik yang tidak bertauliah bagi menyampaikan tazkirah. (Kosmo)


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Bodoh betul ngok-ngok ni, tazkirah Ramadhan yang baik pun perlu diambil tindakan? Bagaimana 'amru makruf & nahi mungkar' nak berkembang?. Konon 'berbau politik'.. Mana ada perkara-perkara yang berlaku atas dunia ini tiada kaitan dengan poitik?. Apa lagi dari sudut Islam, Islam melarang pemisahan agama dengan politik, yang disebut sekularisme.

Lain, kalau politik yang memisah agama dengan hidup harian, politik suku agama suku. Itu politik 3suku. Seperti parti politik asobiah UMNO dan yang sekandang dengannya. Itupun memperkatakan dan berbincang mengenainya boleh, walaupun mengnutnya haaram.

Haramjadah..  (Maaf pinjam kata-kata Perdana Menteri).

1 comment:

Anonymous said...

Dah lah diri sendiri bodoh bangang, orang nak beri petunujuk dihalangnya. Kalau kau nak masuk neraka pigi laaa! jangan halang orang lain nak amar makruf nahi mungkar! Cissss! Celaka puak-puak UMNGOK! Ya Allah, Hapuskan mereka daripada muka bumi ini kerena terbukti mereka ni membawa kecelakaan kepada negara dan masyarakat!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails