Thursday, October 28, 2010

Pasar Malam Akan Tiada Lagi, Ganti Pasar Komuniti.KL 23 OKT 10
: Pasar malam, pasar tani, pasar minggu dan pasar tamu akan terhapus, apabila ia bakal digantikan dengan Pasar Komuniti, mengikut bidang ekonomi utama negara (NKEA) melalui Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dilancarkan Isnin lalu. Lapor Malaysiakini.

Menurutnya, tujuan rancangan kerajaan itu adalah menyelaraskan beberapa pasar berkenaan dan menyatukan mereka di lokasi-lokasi yang mempunyai persekitaran yang kondusif.

“Pada masa ini, pasar-pasar tersebut menghadapi cabaran prasarana.

“Mereka beroperasi di beberapa lokasi sementara (contohnya,; padang permainan, tempat letak kereta, di tepi jalan raya) yang sering menyumbang kepada kesesakan dan keadaan kotor,” petik laporan ETP itu. Projek ini dijangka menyaksikan peniaga terpaksa berbelanja lebih kerana pasar tradisional mereka sekrang ini adalah murah - mereka boleh menyewa satu lot untuk kurang RM10 sehari.

Bagi menyusun semula peniaga berkenaan, projek ini memerlukan dana swasta dan pelaburan RM15.5 bilion bagi membantu memperuntukan pinjaman pada kadar faedah yang lebih rendah, menyediakan pembiayaan atau rundingan bagi mendapatkan kadar bayaran lesen kenderaan dan lesen gerai jualan yang lebih rendah kepada peniagaan.

Inisiatif Pasar Komuniti yang dicadangkan itu dikatakan akan menghasilkan pendapatan tambahan sebanyak RM8.8 bilion pendapatan negara kasar setahun dan mewujudkan 141,000 pekerjaan menjelang 2020. Projek yang sama juga akan menyaksikan penjaja yang menjual makanan di gerai-gerai jalanan ditempatkan di pusat makan sehenti yang dinamakan Bazaar Makan di mana pengunjung boleh mencuba dan menikmati masakan Malaysia dan antarabangsa yang terbaik

Pusat makan besar premium itu turut akan mempunyai kedai makanan ternama seperti restoran keluarga, restoran perkhidmatan segera, kafe, bar dan restoran mewah. Pusat makanan ini juga akan menyediakan daya tarikan seperti taman pancaindera, permainan dan gelanggang acara dan taman permainan, dan kedai runcit kecil seperti kedai serbaneka dan surat khabar.

Setiap Bazaar Makan yang didirikan akan bersaiz lebih kurang 9,000 meter persegi, dengan kapasiti tempat duduk sekitar 3,500
orang.

Sejumlah 10 Bazaar Makan akan dibina dalam tempoh 10 tahun akan datang di bandar-bandar utama di Malaysia dan usahasama ini akan diuruskan secara persendirian dan oleh Wesria Food Sdn Bhd. Projek ini melibatkan pelaburan dan pembiayaan sebanyak RM270 juta, di mana hampir 90 peratus daripadanya dicadangkan dari sektor swasta.

Kerajaan berharap Bazaar makan ini mampu akan menghasilkan pendapatan tambahan sebanyak RM230 juta pendatan dalam negara kasar setahun dan mewujudkan 4,200 pekerjaan baru menjelang 2020. (AK)

1 comment:

Anonymous said...

Pasar malam adalah sebahagian dari landskap sosiobudaya masyarakat kelas bawah Kuala Lumpur dan bandar besar di Malaysia.
Pasar komuniti yang kononnya berasaskan masyarakat majmuk bukan citarasa rakyat.
Selama ini pun pasar malam sinonim dengan masyarakat majmuk Kuala Lumpur.
Penjenamaan semula seperti yang diwarwarkan tidak lebih dari gimik politik murahan mentaliti Najib.
Malaysia sedang menghadapi kemurungan pemikiran yang kembali kepada zaman auta keling Mahathir.
mathirisme tidak lebih dari politik gali lubang baru untuk kambus lubang lama.
Cukuplah 22 tahun rakyat Malaysia ditipu siang malam oleh mantan mamak bendahara.
Cukuplah dengan ratusan fitnah terhadap sekutu politik dalam dan luar partinya sendiri.
Rakyat Malaysia ingin menghirup udara segar dan fitnah dan tipu helah berterusan golongan oportunis pewaris auta keling Mahathir.
Kita tidak perlukan mentaliti Sukarno dan Marcos kembali di Malaysia lagi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails