Friday, November 09, 2018

FundMyHome: Nak Membantu Siapa? Rakyat Atau Pemaju?


Bayar 20 peratus, tinggal percuma 5 tahun

Saya baca tajuk berita ini, saya ikhlas nak beri dia tepukan.

Hari ini saya nak sambung komen mengenai Skim FundMyHome yang dilancar baru-baru ini dan yang diwar-warkan oleh Menteri Kewangan. Ya, meskipun belum jelas sama ada mendapat kelulusan pihak berkuasa, tapi dah ada senarai hartanah untuk dijual. Seolah-olah dah tahu lama dan bersiap sedia untuk dipasarkan.


Memang hebatlah cara promosi.
 1. Bayar 20 peratus harga rumah kemudian tidak perlu bayar apa-apa untuk 5 tahun.
 2. Baki 80 peratus dibayar peminjam dana/pelabur/institusi kewangan.
 3. Mengikut laporan, ‘deposit’ atau bayaran pendahuluan 20 peratus yang dibayar oleh saudara-saudari akan diletakkan dalam satu akaun amanah (trust account) dan akan diguna untuk bayar sebagai pulangan pelaburan 5 peratus setiap tahun kepada peminjam dana/pelabur/institusi kewangan selama 5 tahun.
 4. Jika nilai rumah meningkat dalam masa 5 tahun ini, peningkatannya dikongsi dengan peminjam dana 80%.
 5. Jika nilai rumah menurun dalam masa 5 tahun ini, ia ditanggung oleh pembeli rumah (maknanya saudara-saudari lah)
 6. Selepas 5 tahun, pembeli rumah boleh membuat keputusan untuk menjual rumah tersebut (keuntungan dikongsi dengan peminjam dana 80%).
 7. Selepas 5 tahun, jika tidak ingin jual, saudara-saudari boleh memiliki rumah tersebut sepenuhnya dengan membuat pinjaman perumahan mengikut nilai pasaran.
Sebenarnya, skim ini nak membantu siapa? Rakyat atau pemaju?

Saya rasa Menteri Kewangan perlu tanya diri.
 1. Jika pembeli rumah mampu membayar 20 peratus “deposit”, mengapa pembeli rumah tersebut tidak dapat membeli rumah selama ini dan tidak mendapat pinjaman daripada bank?
 2. Mengapa pelabur/peminjam dana masih berkongsi keuntungan dengan pembeli rumah jika pembeli berhasrat menjual selepas 5 tahun? Sedangkan sepanjang 5 tahun tersebut, pelabur/peminjam dana telah menerima pulangan pelaburan 5 peratus setiap tahun selama 5 tahun daripada “deposit” 20 peratus yang dibayar oleh pembeli.
 3. Perlu diingatkan juga bahawa banyak projek perumahan hari ini yang disertakan dengan pelbagai diskaun. Apa yang akan terjadi kepada semua ini dengan skim FundMyHome seperti ini? Lesap?
 4. Selepas 5 tahun, pembeli rumah tetap kena pergi ke bank dan membuat pinjaman perumahan. Dan pada harga pasaran ketika itu! Jika pada masa itu pembeli rumah masih tidak mampu memiliki rumah dan membuat bayaran ansuran setiap bulan, apa akan terjadi kepada mereka? Dihalau keluar dari rumah?
 5. Apa jadi selepas tamat tempoh 5 tahun dan harga hartanah tidak meningkat seperti yang diharapkan? Ditanggung oleh pembeli?
Saya ulang soalan utama saya. Sebenarnya, skim ini nak membantu siapa? Rakyat atau pemaju?
……………..
Tulisan sebelumnya:
FUNDMYHOME
Saya kagum.
2 Nov: Bajet 2019 umum Kerajaan akan membenarkan platform penjanaan dana masyarakat (property crowdfunding) yang dipacu oleh sektor swasta.
4 Nov: Platform FundMyHome hak milik sebuah syarikat swasta dilancarkan terus
5 Nov: Suruhanjaya Sekuriti keluar kenyataan “Kami akan menyemak butiran struktur yang dicadangkan…”
Dalam kata mudah,

 • Jumaat petang bentang Bajet 2019
 • Ahad dah lancar platform
 • Isnin pula Suruhanjaya Sekuriti kata akan menyemak butiran.
Ada pihak tertentu macam tahu-tahu saja skim ini akan diumum.
Saya rasa sama seperti banyak perkara yang diumumkan dalam Belanjawan 2019, kesemua ini sebenarnya masih belum ada perancangan rapi atau masih dalam peringkat kajian.
Malah, tidak memberi manfaat kepada rakyat.
Saya ada sedikit kegusaran mengenai skim perumahan ini.
Insya-Allah saya akan kongsi lagi pendapat saya mengenainya.
(https://pakdin.my)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails