Thursday, May 11, 2017

Tinjauan 7 profesor, PAS Parti Politik Paling Popular..Satu tinjauan seluruh negara yang dijalankan oleh kumpulan yang kini sudah menyertai PPBM (BERSATU) mendapati PAS parti politik paling popular di negara ini, diikuti Barisan Nasional dan PKR.  Responden juga menyukai PAS mengetengahkan lebih ramai calon ulama dan menjadikan hudud sebahagian daripada manifesto parti itu.


Pada sidang media mengumumkan hasil tinjauan itu, ahli majlis tertinggi PPBM Datuk Rais Hussin berkata tinjauan dipimpin 7 profesor universiti awam, yang tidak didedahkan identiti mereka, dan dijalankan oleh 45 pembanci yang melakukan tinjauan secara bersemuka di kawasan pilihan raya.

Kita tahu, pimpinan Bersatu bukan mesra PAS, apatah lagi bila PAS putus hubungan dengan Bersatu sebelum muktamar baru-baru ini.


Tapi mereka jujur mengemukan hasil kajian tidak seperti Rafizi mempergunakan kajian INVOKE untuk KENCING rakyat kononnya PAS tak dapat sambutan walaupun sokongan PAS 21% melebihi PH.

Tinjauan mengambil pandangan 3,000 orang di 30 kawasan Parlimen yang dimenangi BN dan pembangkang, termasuk Sabah dan Sarawak. Responden ditanya mengenai pendirian mereka mengenai parti politik.

Ketika ditanya adakah mereka menyokong PAS, 44.4% jawab sokong, sementara 38.9% tidak pasti dan 16.7% tidak. Ini bermakna daripada 38.9% PAS mampu menarik 50% sokongan PAS boleh bertambah kepada 63.9% sokongan.

Ditanya adakah mereka menyokong BN, 36.2% jawab sokong, 36.6% tidak pasti dan 27.7% tidak. Jika BN boleh marik 50% daripada yang tak pasti itu, bermajna BN boleh mendapat sokongan 54.5% dan ini masih rendah berbanding sokongan kepada PAS.

Mengenai PKR pula, 25.9% jawab sokong, 46.9% tidak pasti dan 27.2% tidak.


Responden juga ditanya adakah mereka menyokong DAP. Hanya 18% jawab sokong, 41.4% tidak pasti dan 40.6% tidak. 


Maaf kajian dibuat oleh pihak BERSATU ini tidak mengambil kira parti PAN kerana sokongan parti itu dengan keahliannya tak melepas 'target' adalah tidak releven untuk dibuat kajian. JANGAN MARAH!

Mengenai MCA dan MIC pula, responden rata-ratanya terbahagi antara “tidak pasti” dan “tidak”, dengan hanya 14.3% sokong MCA dan 11.4% sokong MIC.

Responden juga ditanya sama ada PAS perlu bekerjasama dengan Umno. Tinjauan mendapati 38.1% menyokong idea itu, 44.3% tidak pasti dan hanya 12.1% bantah.


Mengenai apa yang PAS perlu lakukan, 38.4% bersetuju parti itu perlu ketengahkan lebih ramai calon ulama, 35.2% bersetuju hudud perlu menjadi sebahagian daripada manifesto, dan 29.5% setuju PAS perlu bersendirian.Hanya 21.1% bersetuju PAS bekerjasama dengan kem Tun Dr Mahathir Mohamad, sementara hanya 14.8% berkata mereka bersetuju PAS bekerjasama dengan Pakatan Harapan.

Menyentuh mengenai kerjasama PAS dengan Dr Mahathir dan pembangkang, lebih ramai responden membantah daripada menyokong, walaupun majoriti tidak pasti.

Rasanya sudah sampai masa penyokong PAKATAN HARAPAN untuk bersama PAS menjayakan agenda ISLAM. Kerana dengan Islam sahaja anda selamat. Semoga Allah berkati apa yang PAS perjuangkan demi AGAMA dan BANGSA dalam menyelamat Malaysia daripada Perompak dan Penyamum... kerana penyamum dan perompak serada menyelip dalam kem-kem Pakatan Harapan dengan suara "SUCI".Lebai Hassan Omar
http://hajihassanomar.blogspot.comLihat: Peluang Kerja Kutip Buah Di Australia, Gaji RM40-48 Per Jam.. Bagaimana?

Peluang Kerja Kutip Buah Di Australia, Gaji RM40-48 Per Jam.. Bagaimana?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails