Friday, May 15, 2015

IS Tawan Bandar Sukhna, Bunuh 70 Askar Syria..

REUTERS - PEJUANG pemberontak daripada puak Jaysh al-Sunna kelihatan meronda di kawasan berdekatan kem tentera al-Mastouma yang dikuasai tentera kerajaan Syria di bandar Idlib pada Selasa lalu.

DAMSYIK – Kumpulan militan Islamic State (IS) membunuh sekurang-kurangnya 70 anggota askar kerajaan dalam satu serangan besar-besaran ke atas kawasan yang dikuasai tentera Syria di wilayah Homs, tengah Syria, kata sebuah kumpulan pemantau hak asasi manusia kelmarin.
Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia menyatakan, sekurang-kurangnya 40 militan IS turut terbunuh dalam pertempuran itu.
Terdahulu, kumpulan pemerhati berkenaan yang memantau keganasan di Syria memberitahu bahawa 30 askar rejim Presiden Bashar al-Assad itu dan 20 militan IS maut dalam pertempuran se­ngit di timur Homs selepas kumpulan militan ber­kenaan menyerang askar kerajaan.
Menurut satu kenya­taan IS, pihaknya telah menawan bandar Sukhna yang terletak sekitar 300 kilometer ke timur laut Damsyik.
Langkah itu memboleh­kan IS menguasai sebuah lebuh raya strategik yang menghubungkan Homs dengan wilayah Deir al-Zor di timur laut Syria.
Kumpulan militan itu juga mendakwa telah menembak jatuh sebuah pesawat MiG milik tentera Syria di kawasan tersebut. – Reuters

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails