Monday, October 06, 2014

Dah Sampai, Bosnia J/Kaki Ke Mekah. Apa Takut, 'Allah bersama saya..'


Memulai Perjalanan

DEMI memenuhi salah satu rukun Islam yang ke lima . Seorang lelaki Bosnia telah memulakan perjalanan untuk menunaikan haji dan mempersiapkan diri untuk menyeberang ribuan batu dengan berjalan kaki. Laporan daripada The Muslim Village portal pada Khamis Mac 15 yang lalu.

"Jujur saja sebelum saya memulakan perjalanan ini semua orang bimbang terhadap saya menanyakan bagaimana saya, sebagai seorang Muslim boleh memulakan perjalanan meskipun melalui negara-negara Kristian seperti Serbia dan Bulgaria" kata Senad Hadzic 47 tahun.

Bercita-cita untuk melakukan haji iaitu pada akhir Oktober nanti Hadzic akan berangkat untuk melakukan perjalanan panjangnya dari kampung halamannya di utara Bosnia pada Disember 2011.

Jaraknya kira-kira 3600 batu dari Bosnia ke Mekah dan ia akan menempuh di antara 12 hingga 20 batu setiap hari.
Dalam beg di belakangnya ia membawa mushaf Al-Qur'an dibungkus dalam plastik untuk melindunginya dari cuaca yang tak menentu.

Dia juga membawa peta dan bendera dari enam negara yang akan diseberanginya. Dia telah berjalan sejuah 600 batu setakat ini dan tentunya menghadapi bermacam-macam masalah.
Di Istanbul contohnya dia terkandas selama 20 hari dan berusaha untuk mendapatkan kebenaran untuk berjalan menyeberangi Jambatan Bosphorus yang menghubungkan Eropah ke Asia yang terbuka hanya untuk kenderaan.

Pada akhirnya berjaya ia memutuskan untuk meneruskan perjalanan menuju Makkah walaupun tanah Syria sedang bergolak.

"Saya akan memberitahu anda bahawa perjalanan ini telah mempunyai berjuta-juta masalah" kata Hadzic.
"Saya akan menjelaskannya kepada anda seperti ini: Insya Allah, saya akan masuk Asia hari ini, dan kemudian Syria. Dan saya tidak takut tank atau peluru, hanya Allah. Dan apabila saya boleh sampai ke Makkah dan saya akan berdoa untuk kita semua."

Jutaan Muslim dari seluruh dunia berkumpul di Mekah setiap tahun untuk menunaikan haji, salah satu daripada lima rukun Islam. Setiap Muslim dewasa yang berbadan sihat dan yang secara kewangan mampu membayar perjalanan haji wajib melakukan tuntutan ini sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup.

Setelah berjalan melalui pelbagai negara, Hadzic mendapat banyak pengalaman dan menerima banyak kebaikkan daripada banyak orang.

"Ada seorang tua bijaksana Turki muncul dan ketika ia tahu bahawa saya datang dari Bosnia ke Istanbul dengan berjalan kaki maka ingin memberika saya duit supaya saya naik di dalam pesawat dan terus ke Makkah untuk haji" kata Hadzic.
"Tapi saya saya menolaknya."

Musafir dengan bekalan duit yang sedikit, Hadzic mengatakan dia sangat menghargai pada kebaikan orang asing dalam perjalanan panjangnya.

"Di Serbia orang keluar di jalan dan memberi saya topi atau kaus kaki" kata Hadzic.
"Dalam satu cerita seorang profesor di Serbia mengundang saya untuk tinggal di rumahnya. Ini profesor Serbia yang beragama Kristian mengatakan kepada saya bahawa saya adalah muslim pertama yang melangkah di rumahnya dalam hidupnya. Ini adalah kehormatan besar bagi saya."

Hadzic mengatakan ia harus melakukan perjalanan dengan berjalan kaki kerana Allah membantunya dalam mimpi melihat perjalanan ini sebagai manfaat untuk dirinya sendiri dan semua orang yang ditemuinya.

"Dengan Langkah ini saya membuktikan bahawa semua yang saya lakukan adalah kerana kasih saya kepada Allah" kata Hadzic.  
"Demi apapun yang ada di dunia saya tidak akan menghentikan apa yang saya lakukan."

Meskipun belum setengan jalan namun banyak hal yang telah Hadzic pelajari.

"Pengalaman yang paling beharga yang saya dapat ialah, belajar erti 'berterima kasih' dan bersyukur dengan apa yang ada. Orang-orang miskin yang tinggal di luar bandar mencintai Allah dan menyokong saya dengan kemurahan hati" kata Hadzic.Cabaran Ku Lalui, Akhirnya Sampai..
Berjalan beribu-ribu batu melalui enam negara dengan berjalan kaki, lelaki Islam Bosnia 47 tahun akhirnya mencapai kota suci Makkah untuk memenuhi impiannya beribadah haji.

“Saya ingin melakukan haji tapi saya tidak mempunyai duit,” kata Senad Hadzic seperti dipetik oleh Emirates 24/7 pada hari Isnin, 22 Oktober semalam.
“Saya memutuskan untuk berjalan ke Saudi Arabia, dengan hanya 200 euro.”

Bercita-cita untuk melakukan haji, Hadzic memulakan perjalanan panjang dari kampung halamannya Banovici, di utara Bosnia pada bulan Disember. Selama perjalanannya, lelaki Islam itu berjalan sepanjang hampir 3,600 batu (5.900 km) dengan berjalan kaki dari kampungnya di Bosnia ke kota suci Makkah.

Berjalan antara 12 hingga 20 batu per hari, Hadzic berjaya menyeberangi enam negara, termasuk Turki, Jordan dan Syria sebelum memasuki Arab Saudi minggu ini. Dalam beg punggungnya, ia membawa mushaf Al-Quran yang dibungkus dalam plastik untuk melindunginya dari cuaca.
Dia juga membawa buku-buku, peta dan bendera dari enam negara yang ia seberangi. Hadzic mengatakan dalam YouTube bahawa ia berjalan kerana tidak mempunyai wang.

“Saya tidur di masjid, sekolah, dan lokasi-lokasi lain, termasuk rumah-rumah yang ditawarkan kepada saya oleh orang-orang baik,” katanya dalam video YouTube.
“Beberapa orang bertanya kepada saya apakah saya takut ketika melalui lokasi-lokasi yang liar dan saya mengatakan kepada mereka ‘mengapa perlu saya takut, Allah bersama saya.” (IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails