Saturday, October 11, 2014

Bajet 2015: Suntik Ekuinas Tidak Bantu Rakyat Terbanyak -Dr Mujahid
KUALA LUMPUR: Bajet 2015 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri hanya menumpukan usaha mengembangkan ekonomi dalam bentuk syer tetapi bukan dalam bentuk individu, demikian menurut Ahli Parlimen Parit Buntar Datuk Dr Mujahid Yusuf Rawa.

Beliau berkata, jika dilihat di peringkat bawah masih terdapat kesenjangan pendapatan yang melibatkan 53 peratus rakyat Malaysia yang tidak ada apa-apa aset kewangan.

"Hanya 80 peratus daripada berpendapatan rendah iaitu 22 peratus sahaja yang ada aset kewangan. Ini menyebabkan pendapatan boleh guna tidak dapat ditingkatkan.
"Saya melihat 53 peratus mereka yang tidak ada aset kewangan itu, 80 peratus daripada itu adalah bumiputera," katanya kepada Harakahdaily.

Mengulas lanjut Bajat 2015, katanya walaupun Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan akan menyuntik Ekuiti Nasional Berhad (Ekuinas) supaya syer bumiputera bertambah malangnya ia bukan dalam bentuk individu.

"Yang kita maksudkan 80 peratus tidak punyai aset kewangan. Dan ini menyebabkan dia tidak ada wang lebihan untuk berbelanja seterusnya menjadi beban kepada rakyat,"katanya.

Justeru katanya, bagi melihat kedudukan realiti rakyat negara ini perlu mengambil kira kesenjangan pendapatan bukan syer yang dimiliki oleh bumiputera.

"Nampaknya perjalanan kita lebih jauh lagi. Bajet ini adalah satu usaha tetapi tidak berjaya menyelesaikan soal ketirisan dan rasuah yang masih membimbangkan kita,"tegas beliau. - HARAKAHDAILY 11/10/2014

1 comment:

Unknown said...

Salam sejahtera!
Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh puan Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada puan Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

Nota: Tiada yuran insurans, yuran pendaftaran atau yuran pemindahan.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan puan Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Puan Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails