Thursday, January 24, 2013

Gembira! Jumpa Minyak. Husam Usaha SendiriKOTA BHARU - Ini suatu berita gembira! Ura-ura mengatakan terdapat rizab minyak dalam jumlah besar di Kota Bharu dan beberapa lokasi berhampiran di Kelantan bakal terjawab apabila kerajaan negeri bersetuju untuk melantik sebuah syarikat yang akan mengkaji secara sah kewujudan hasil bumi itu.

Pengerusi Jawatankuasa, Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Datuk Husam Musa berkata, kelulusan berkenaan perkara itu dicapai pada Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri hari ini dan proses pelantikan syarikat berkenaan akan dilakukan dalam waktu terdekat.

“Kerajaan negeri hari ini memutuskan untuk melantik satu syarikat bagi mengkaji isu ini.
“Bila ia disahkan satu hari nanti, bahawa kita mempunyai rizab minyak di darat, apakah Kerajaan Pusat bersetuju bahawa 100 peratus milik kerajaan negeri sebagaimana hujah digunakan sekarang, iaitu jika ditemui telaga minyak di daratan pusat tidak mempunyai hak,” katanya kepada media  selepas Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di sini, hari ini.

Husam berkata, beliau akan berunding dengan syarikat yang berkemahiran dalam perkara itu bagi mempercepatkan proses penemuan minyak di daratan negeri ini, termasuk mengguna pakai setiap undang- undang yang ada bagi menghasilkan sendiri pengeluaran minyak tersebut.

“Kita mempunyai rizab daratan, sekiranya Petronas terus berdegil ia akan menjadi satu pertikaian baru dan Kelantan akan menggunakan semua instrumen yang ada untuk mengusahakan sendiri minyak di daratan ini tanpa mengambil kira kedudukan Petronas,” katanya.

Mengulas mengenai anggaran keluasan kawasan yang ditemui, Husam berkata, ia lebih besar dari rizab di lautan.

“Saya tak boleh buat sepekulasi. Yang pentingnya adalah, Kelantan pada asasnya mempunyai rizab minyak di daratan,” katanya. (SH)

4 comments:

Anonymous said...

Padan mapuh nya ngoyaa bgini doh ...

Glew tapi waras said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

mengenai hal ini saya sudah ketahui dulu lg cuma tiada kenyataan khusus dr pemerintah. Adapun diceritakan kepada saya, di r Kota Bharu terletak telaga minyak n gas yang besar. Nescaya jika ada pihak yang menjumpainya Kota Bharu bertukar menjadi bandar petro gas.

Anonymous said...

buat sign board besar besar la pulak.pade mapuh gini dah,lepas satu perkara satu perkara ...Projek DEPU,AFTA City,Leburaya rakyat,ada sign board minyak la pulak lepas nil;kulp]]\\\

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails