Wednesday, January 23, 2013

Algeria: 37 W/Asing, 29 Militan Maut. 2 W/M'sia?

ANGGOTA bomba Algeria mengusung keranda salah seorang mangsa yang terbunuh dalam tragedi di kompleks pemprosesan minyak dan gas In Amenas kelmarin. 

ALGIERS - Pihak berkuasa Algeria semalam bertindak meneruskan gerakan mencari lima lagi warga asing yang masih hilang selepas menjadi tebusan di kompleks pemprosesan minyak dan gas In Amenas di gurun Sahara, kata beberapa sumber keselamatan.
"Masih belum ada sebarang berita mengenai kelima-lima warga asing yang masih hilang itu," sumber tersebut memberitahu agensi berita AFP.

Sabtu lalu, skuad khas tentera Algeria bertindak menyerbu kompleks minyak dan gas tersebut dan berjaya menawan kembali daripada kumpulan militan Islam. Sehingga semalam pemerintah Algeria mengesahkan 37 warga asing dan 29 militan Islam maut dalam krisis tebusan itu. Dua rakyat Malaysia pula dikuatiri masih hilang. 

Drama tebusan kompleks kendalian syarikat minyak BP dari Britain, Statoil milik Norway dan firma Algeria, Sonatrach itu bermula pada 16 Januari lalu. Sementara itu, menurut sumber yang sama, kerja-kerja memulihkan kompleks tersebut telah bermula. Katanya, sekurang-kurangnya tempoh seminggu lagi diperlukan sebelum semuanya kembali beroperasi. - Agensi

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails