Saturday, November 12, 2011

Seks: Suka Sama Suka, Tapi Wanita Dihukum. Adilkah?Guru berasmara dengan 11 pelajar

COVINGTON, Amerika Syarikat (AS) - Seorang guru wanita berusia 41 tahun dituduh mengadakan hubungan seks dengan 11 orang pelajarnya, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Pihak pendakwa raya AS percaya guru berkenaan, Cindy Clifton(gambar) akan dikenakan lebih banyak dakwaan berhubung jenayah terhadap pelajar bawah umur berbanding guru-guru lain di AS sejak sedekad lalu.

Dia kini berdepan 53 tuduhan yang membawa hukuman penjara lebih 60 tahun. Polis berkata, Clifton menggunakan minuman keras untuk mengumpan remaja-remaja terbabit sebelum dia melakukan hubungan seks dengan mereka di kediamannya di sini, negeri Tennessee.

Clifton didakwa berasmara dengan 11 pelajar berlainan antara bulan April dan Julai tahun ini. Menurut polis, kebanyakan pelajar terbabit merupakan rakan-rakan anak perempuannya. Semua mangsa Clifton berusia antara 14 hingga 17 tahun dengan sebahagian mereka ialah pelajar di sekolah Crestview tempat guru berkenaan mengajar.

Polis di sini melancarkan satu siasatan pada Ogos lalu selepas pengetua sekolah berkenaan membuat aduan berhubung perilaku tidak bermoral membabitkan Clifton. Selepas tiga bulan siasatan dilakukan, pihak berkuasa mengenakan 53 pertuduhan terhadap Clifton.

Peguamnya bagaimanapun menafikan semua tuduhan tersebut. Beliau menyatakan Clifton ialah seorang isteri yang setia, guru yang berdedikasi dan kerap menghadiri upacara keagamaan di gereja. Clifton menangis apabila gambarnya dirakam semasa dalam tahanan polis.

Dia dibebaskan dengan ikat jamin AS$40,000 (RM126,100) tetapi diperintahkan supaya hadir di mahkamah semalam untuk berdepan 53 dakwaan terhadapnya termasuk jenayah rogol dan memberikan alkohol kepada remaja bawah umur.

Pada minggu lalu, seorang guru wanita berusia 33 tahun di negeri Ohio, Stacy Schuler dipenjara selama empat tahun selepas dia didapati bersalah melakukan hubungan seks dengan lima pelajarnya. Dia didapati bersalah atas 16 tuduhan jenayah seks selepas seorang juri di Cincinnati menolak alasan tertuduh bahawa dia kurang siuman. - Agensi

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Seorang guru wanita berhubungan seks dengan 11 pelajar lelaki. Guru itu berumur 41 tahun dengan pelajar bermur antara 14 hingga 17 tahun. Guru wanita itu dihukum sedangkan pelajar-pelajr itu terlepas, atas alasan dibawah umur. Pelajar itu dianggap dirogol kerana mereka masih kanak-kanak.

Kalau kanak-kanak perempuan menasabah dia dirogol atau setubuhi secara paksa. Tetapi kanak-kanak lelaki, bagaimana hendak dipaksa kalau dia benar-benar tidak cukup umur, tidak baligh, 'anu'nya tidak naik? Bererti kalau berlaku juga persetubuhan, tandanya suka sama suka dan atas kerelaan kedua belah pihak. Bagaimana sama-sama rela tetapi wanita sahaja yang dihukum?

Jadi jelas undang-undang itu tidak adil, kerana tidak menditailkan taarif cukup umur bagi kanak-kanak yang sebenarnya remaja. Mungkin itulah sebabnya trend guru perempun rogol murid lelaki begitu menjadi-jadi di AS seperti dalam kes lanjutnya ke atas Stacy Schuler. Pelajar lelaki bebas berhubungan seks dengan gurunya tanpa menerima hukuman. Maka wanitalah yang teraniaya. Mengapa pejuang wanita terlepas pandang hal ini?

Pada orang Islam tulin, hukum yang terbaiknya ialah hudud. Wallahu 'aklam.

Lihat sebelum ini..

E-Buku IH-46: Isu Hudud, K'tan & Nik Abd Aziz
E-Buku IH-46: Isu Hudud, K'tan & Nik Abd Aziz

IKLAN: Seluar Dalam Ajaib -Baik Untuk lelaki.
Seluar Dalam Ajaib

1 comment:

Yanaam said...

Terimgat komen seorang bekas PM, "Kalau hukum jenayah Islam dilaksanakan, orang Islam kena hukuman berat, yang bukan Islam kena hukuman ringan atau terlepas, mana keadilannya ?"

Dalam kes di atas, walaupun tak guna hukum Islam, keadilan masih tak ditegakkan juga.

Itulah jadinya kalau kedilan dinilai dari kaca mata manusia semata-mata.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails