Wednesday, July 28, 2010

Juara K/Lembu 1 Dipenjara 11 Dibebaskan.

KL JUL 27 10: Protes lembu (disebut juga sebagai 'juara kepala lembu'), seorang dipenjara 11 didenda.. Lapor Malaysiakini.com.

Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini menjatuhkan hukuman denda RM1,000 atau dipenjara selama sebulan jika gagal membayar denda itu kepada semua 12 lelaki yang dituduh terlibat dalam perhimpunan haram sambil membawa kepala lembu pada tahun lalu.

Hakim Hasbi Hasan memutuskan perkara itu selepas kesemua 12 tertuduh mengaku salah terhadap pertuduhan alternatif mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan iaitu menyertai perhimpunan haram di depan Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah kira-kira jam 2.25 petang, 28 Ogos tahun lalu.

Mereka ialah Ahmad Mahayuddin Abd Manaf, 36, dan timbalannya, Ibrahim Sabri, 42; Eyzva Ezhar Ramly, 31; Mohd Azmir Mohd Zain; 35, Ahmad Suhairi Zakaria, 30; Mohd Hilmi Ni, 40; Jainudin @ Zainudin Md Yusuff, 67; Mohd. Jurit Ramli, 39; Mohammad Nordin Zakaria, 56; Jamil Mohamad Isa, 40; Rahimuddin Md. Harun, 39; dan Azhari Shaari, 39.

Hakim membuat keputusan itu setelah mempertimbangkan penghujahan daripada pihak pendakwaan dan pembelaan, pengakuan bersalah dan latar belakang tertuduh. Seksyen tersebut menyatakan, tertuduh terlibat dalam perhimpunan yang menyalahi undang-undang "dengan tujuan untuk melakukan mudarat awam".

Ia memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih enam bulan, denda atau kedua-duanya sekali. Sebelum ini, semua 12 mereka didakwa mengikut Seksyen 27(5A) 1967 Akta Polis yang membawa hukuman lebih berat.

Ketika membuat rayuan, pihak pembelaan, diketuai peguam Afifuddin Ahmad Hafifi, meminta kesemua anak guamnnya diberikan hukuman hanya didenda ringan memandangkan kesemua mereka telah mengaku salah dan insaf ataas perbuatan masing-masing.

Tindakan itu sekaligus menjimatkan kos dan masa mahkamah bagi menyelesaikan kes-kes lain, takmbahnya. Afifuddin juga berkata, dalam perhimpunan yang disertai mereka, tiada berlaku sebarang kerugian dan kerosakan harta benda. Ketika menjatuhkan hukuman, hakim menegaskan, tindakan kesemua pesalah berkait dengan kepentingan awam.

Sehubungan itu, tambah Hasbi, kesemua perbuatan yang membantah pemindahan kuil hindu dengan cara yang sensitif dan tidak bertoleransi hendaklah dielakkan. "Apa jua perkara yang berkaitan dengan ugama adalah sentitif," katanya sambil meminta kesemua pesalah lebih prihatin dan insaf atas perbuatan masing-masing.

Pihak pembelaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya, Ishak Mohd Yusof. Sejurus selepas mahkamah selesai bersidang tengah hari tadi, kelihatan kesemua pesalah berpelukan kegembiraan kerana terlepas daripada hukuman penjara. (AK))

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails