Thursday, April 01, 2010

Larangan Burka Di Belgium Akan Dikuatkuasa.

Burka atau hijab dipakai oleh Muslimah.. Gambar bawah Muslimah di Perancis..NATHERLAND Mac31, 10: RNW malam tadi melaporkan, langkah larangan pakaian burka dan niqaab, atau pakaian menutup aurat yang biasa dikenakan oleh Muslimah di Belgium semakin dekat akan terlaksana.

Sidang dewan parlimen negara tersebut dijangka akan bersetuju menguatkuasakan larangan pakaian yang menutup sebahagian atau seluruh wajah Muslimah. Jika undang-undang larangan tersebut diluluskan maka Belgium merupakan negara pertama di sana yang melarang pakaian penutup wajah itu. Partai pembangkang juga menyokong usul tersebut. Larangan itu berlaku di jalanraya, taman-taman, sukan,di bangunan dan tempat awam.

Sementara itu di Perancis larangan tersebut dikatakan tidak berjaya sangat. Badan penasihat tertinggi Perancis menyarankan agar pemerintah negara itu mengurungkan niat larangan keseluruhan pemakaian burka. Laporan itu menyebutkan larangan di Perancis tidak memiliki dasar yang tetap, walaupun berlaku pada keadaan tertentu. (RNW/AK)
Depan

1 comment:

Anonymous said...

Burka/purdah datang dari Allah Tuhan kepada seluruh makhluk...

Teruskan dakwah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails