Wednesday, March 31, 2010

M/Syura Ulama, Ahmad Awang. Mustafa Ali Jelaskan.SETIAUSAHA Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata tidak timbul isu penyingkiran tokoh-tokoh tertentu dalam majlis syura ulama parti itu kerana anggotanya dipilih adalah daripada kalangan yang terbaik.

“Orang yang dipilih mestilah tahu selok belok agama. Orang macam saya ini tidak layak,” katanya sambil ketawa ketika diminta mengulas mengenai bekas naib presidennya, Ahmad Awang yang tidak terpilih semula menganggotai majlis tersebut.

Mustafa menerangkan, untuk dipilih sebagai anggota majlis tersebut, semua mereka disyaratkan faham dan mahir dalam selok-belok agama. Pada 23 Mac lalu, 12 anggota majlis tersebut - badan tertinggi dalam PAS - bersidang kali pertama bagi melantik lima anggota tambahannya, antaranya Datuk Nik Aziz Nik Mat, Datuk Dr Haron Din, Hassan Shukri dan Hashim Jasin.

Bagaimanapun, pengguguran Ahmad - yang dispekulasikan lebih awal di laman blog - cuba dikaitkan dengan agenda “kumpulan pro-kerajaan perpaduan” apabila tokoh dari Perak itu dilihat sebagai antara yang paling lantang menentang idea tersebut.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Mustafa berkata, tanggapan di laman blog itu tersasar sama sekali kerana penulisnya tidak mempunyai maklumat yang tepat berhubung isu tersebut.

“Sebab itulah yang bukan-bukan,” katanya yang mengaku tidak perlu ambil peduli dengan dakwaan-dakwaan itu.

Katanya, dengan pindaan terbaru perlembagaan PAS - yang menetapkan pelantikan anggota tambahan, daripada tujuh kepada lima orang - sudah tentu menjadi persaingan untuk dipilih ke majlis syura lebih sengit kerana bilangannya makin sedikit.

Sebelum ini, anggota majlis tersebut terdiri daripada empat wakil jawatankuasa pusat dan empat lagi daripada Dewan Ulama. Kelapan-lapan mereka kemudiannya melantik tujuh anggota tambahan, menjadikan jumlah keseluruhannya 15 orang.

Manakala perlembagaan barunya pula mengatakan, selain masing-masing empat wakil daripada kedua-dua dewan itu, dua lagi dewannya - Pemuda dan Muslimat - turut diperuntukkan masing-masing dua kerusi, menjadikan jumlah keseluruhannya 12 orang. Mereka kemudiannya akan bermesyuarat dan melantik lima lagi anggota tambahan, menjadikan anggita keseluruhannya 17 Orang.

Sementara itu, diminta mengulas kenapa PAS perlu meminda perlembagaan sehingga mengubah struktur majlis tersebut, Mustafa menjelaskan, cadangan yang diutarakan dalam muktamarnya pada tahun 2006 itu sebenarya melibatkan banyak perkara.

“Majlis syura ini hanya sebahagian daripadanya,” kata bekas pemimpin PAS Terengganu itu.

“Kita mahukan lebih perwakilan. Kita hendak juga dengar pandangan-pandangan daripada Dewan Pemuda dan Muslimat,” kata Mustafa. (2MA)

5 comments:

Alang said...

Aku tengok orang PAS ni suka kitar benda-benda lama...kejadian lima enampuluh tahun dahulu..cari le benda baru...gambar baru ke...Macam tok Guru nya juga..

Anonymous said...

Mustafa Ali kata jadi ahli Majlis Syura mesti tahu selok-belok agama.Ustaz Ahmad Awang tu tak tauke selok belok agama? Dari segi selok-belok agama,siapa yang lebih berpengatahuan antara Ahmad Awang dengan Nasaruddin Mat Isa?Kita nak tengok "orang bijak agama" yangnakan menduduki Maglis Syurai kalangan Pemuda dan muslimat,

gile-gile said...

to anom 10.04pm....
kalau dah perut busuk, komen pun jadi bengong & bangang.... kata orang, bukan bodoh tapi tak cerdik, bodoh sombong !

Anonymous said...

salam ibnu hasyim,
apa yang anta tak puas hati dgn cikgh pa sebenarnya? HARI TU DGN LAGAKAN CIKGU PA DGN TOK GURU NIK AZIZ PASTU SEKARANG DENGAN UST AHMAD AWANG.

malah sekarang ni hubungan pas terengganu dgn tg nik aziz menjadi tambah erat bila anak tg nik aziz kahwin dgn anak pimpinan pas terengganu iaitu anak hj zainuddin anz.

jgn lAH LAGAKAN PIMPINAN PAS LAGI BOSSSSS...ANA SAYANG ENTA SYEIKH...

Ibnu Hasyim said...

Alhamdulillah.

Saya teima kritik tuan. Boleh saya tahu siapa tuan. Baru sedap nak berbincang.

Biar tahu tangan yang membaling.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails