Sunday, September 18, 2022

Munajat bagi capai kemenangan. Hayati 22 bulan ghuyup..

 


1. Terus bermunajat kepada Allah bagi capai kemenangan 

BALIK PULAU: Naib Presiden PAS, Senator Datuk Idris Ahmad berkata, sendainya Islam hanya sekadar menjaga hubungan dengan Allah, maka Rasulullah SAW tidak akan diperintahkan untuk berhijrah ke Madinah.

Menurutnya, tetapi Islam adalah agama yang berkait rapat dengan hubungan sesama manusia, maka perintah hijrah menjadi bukti Islam merangkumi hubungan dengan Allah SWT dan makhluk.

“Andai Islam hanya sekadar menjaga hubungan dengan Allah SWT, maka Rasulullah SAW tidak akan diperintahkan untuk berhijrah ke Madinah tetapi Islam adalah merupakan agama yang turut berkait rapat dengan hubungan sesama manusia dan maka itulah perintah hijrah menjadi bukti Islam merangkumi hubungan dengan Allah SWT dan makhluk bagi melengkapkan misi kerasulan Nabi SAW,” ujarnya.

Beliau menyatakan demikian kepada ahli-ahli PAS kawasan Balik Pulau dan Zon Pulau dalam Program Solat Hajat Perdana dan Taujihat anjuran Dewan Ulamak PAS kawasan, kelmarin. Hadir sama ialah Setiausaha PAS negeri, Iszuree Ibrahim.

Beliau turut menegaskan bahawa tugas sebagai jentera dakwah tidak hanya tertakluk kepada menyeru manusia kembali kepada Allah SWT, tetapi harus disertakan dengan melaksanakan hukum Islam lengkap yang perlu kepada kekuasaan.

Katanya, selain melakukan gerak kerja ke arah persediaan menghadapi pilihan raya, ahli PAS jangan sesekali melupakan munajat dan doa kepada Allah SWT demi meraih reda daripada-Nya.

Program munajat dan dialog tersebut dimulakan dengan solat Maghrib berjemaah dan solat sunat hajat perdana yang telah dipimpin oleh Pesuruhjaya PAS negeri merangkap Yang Dipertua PAS Kawasan Balik Pulau, Ustaz Muhammad Fauzi Yusof.

Program diteruskan lagi dengan taujihat ringkas yang telah disampaikan oleh Ketua Dewan Ulamak PAS Kawasan, Ustaz Zainal Othman.

Beliau juga mengingatkan ahli PAS berkenaan tunjang kepada jemaah yang berpaksikan tarbiah, dakwah dan siyasah serta menitipkan sedikit pesanan buat generasi muda yang bakal mewarisi perjuangan jemaah Islam. – HARAKAHDAILY 18/9/2022


2. 'Hayati pengajaran pentadbiran 22 bulan, pastikan PH tidak berkuasa semula' 

Idris (tengah di atas motosikal) pada Majlis Perasmian Program Kembara Hijrah Ekspedisi Jalanan Keluarga Malaysia Keluarga Sejahtera 2022, hari ini. - NSTP/ SAMADI AHMAD

PUTRAJAYA: Biarpun berdepan asakan politik termasuk didakwa sudah menjadi parti 'kafir' kerana bergandingan dengan UMNO, PAS mengulangi tekadnya untuk bekerjasama dengan semua parti Melayu-Islam pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) demi memastikan Pakatan Harapan (PH) tidak berkuasa semula di Putrajaya.

Sambil menjelaskan ia meliputi kerjasama dengan BERSATU dan UMNO/Barisan Nasional (BN), Naib Presiden PAS, Datuk Idris Ahmad, berkata iktibar daripada pemerintahan PH yang dilihat sebagai gagal sebelum ini perlu direnung secara mendalam.

"Kita harus melihat kembali dan belajar daripada kegagalan pemerintahan PH selama 22 bulan, termasuk tidak mampu menunaikan manifesto kepada rakyat.

"Pengajaran sepanjang tempoh PH memegang tampuk pentadbiran sebelum ini yang turut ditolak oleh rakyat, perlu dihayati," katanya. 

Beliau yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Perasmian Program Kembara Hijrah Ekspedisi Jalanan Keluarga Malaysia Keluarga Sejahtera 2022 di Dataran Kompleks Islam, di sini, hari ini.

Program itu dijayakan 89 peserta membabitkan kelab permotoran dari sekitar Lembah Klang ke Pulau Pinang bertujuan menyantuni komuniti juvana; lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT); pesakit AIDS; penghidap HIV; serta orang kena pengawasan (OKP) dadah untuk bersama-sama mengisi slot usrah dan bergotong-royong.

Dalam pada itu, Idris turut membidas kenyataan Pengarah Komunikasi AMANAH, Khalid Abdul Samad yang menyifatkan PAS sudah tidak bermoral kerana menggunakan nama Islam untuk berkawan dan mempertahankan pelaku rasuah.

Beliau menegaskan, PAS memang konsisten menentang rasuah dan tidak berkompromi dengan mana-mana pelaku.

Sebaliknya, Idris menyifatkan kenyataan Khalid itu seolah-olah menggambarkan pihaknya 'suci' dengan menuding jari kepada PAS, sedangkan pemimpin PH turut berdepan perbicaraan kes rasuah di mahkamah.

Bagaimanapun ketika ditanya berhubung dakwaan Pengerusi PEJUANG, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa PAS kini adalah parti 'kafir' kerana bekerjasama dengan UMNO pula, Idris enggan memberi sebarang komen.

"Saya tidak mahu komen mengenai kenyataan Tun (Dr Mahathir). Jika ingin mendapatkan kenyataan lebih lanjut, boleh tanya Tun sendiri," katanya.

Semalam, Dr Mahathir melemparkan dakwaan itu terhadap PAS kerana bekerjasama dengan UMNO, parti yang dulu pernah 'dikafirkan' oleh pemimpin mereka.

Bekas Perdana Menteri itu yang menjadi pemimpin tertinggi UMNO ketika parti itu 'dikafirkan' oleh PAS, menegaskan selagi parti diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu tidak 'menghapuskan' dakwaan dibuat terhadap UMNO sebelum ini, ia memberi gambaran PAS kini bukan lagi parti Islam. (BH)

Komen Weblog Ibnu HasyimTerus bermunajat kepada Allah bagi capai kemenangan. Dan hayati pengajaran pentadbiran 22 bulan, pastikan PH tidak berkuasa semula.

PRU 15 ini, yang penting pastikan PH tidak berkuasa semula. Insya Allah!

Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails