Monday, September 19, 2022

Amaran hujan lebat, angin kencang di 10 negeri pagi ini

 

Seorang pejalan kaki berjalan dalam hujan ribut ketika tinjauan cuaca hujan lebat di Cheras, Kuala Lumpur. - Foto hiasan

KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir dan hujan lebat di beberapa kawasan membabitkan 10 negeri pagi ini.

MetMalaysia melalui makluman di Facebook, berkata selain ribut petir dan hujan lebat, angin kencang sehingga jam 10 pagi ini juga diramal meliputi seluruh Perlis, Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Putrajaya, Negeri Sembilan dan Melaka, serta beberapa kawasan di Kedah, Perak, Pahang, Selangor dan Johor.

Di Kedah, antara kawasan disenarai termasuk Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena, Padang Terap, Yan, Pendang, Kuala Muda, Kulim dan Bandar Baharu, manakala di Perak membabitkan Kerian, Larut, Matang, Selama, Manjung, Perak Tengah, Bagan Datuk dan Hilir Perak.

Di Pahang pula amaran dikeluarkan jam 6.50 pagi itu membabitkan Bera dan Rompin, manakala Selangor meliputi Sabak Bernam, Kuala Selangor, Klang, Petaling, Kuala Langat, Hulu Langat dan Sepang. Di Johor amaran meliputi Tangkak, Segamat, Muar, Batu Pahat, Kluang, Pontian, Kulai dan Johor Bahru.

Amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran.(BH)Undilah PAS dan rakan kumpulannya!

PERHATIAN: NO TELEFON IBNU HASYIM.COM TERKINI 014-400 2015

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails