Sunday, May 22, 2022

Ini 'barua2' dimunculkan hasut rakyat tentang pemerintah Afghan.

 

Gambar fail menunjukkan wanita Afghanistan menyertai protes membantah tindakan Taliban melaksanakan peraturan dan undang-undang yang semakin ketat mengongkong kebebasan mereka. - Foto REUTERS

1. Wartawan wanita Afghanistan enggan tutup wajah ketika bersiaran Mei 21, 2022 @ 9:46pm

KABUL: Penyampai berita wanita stesen televisyen utama Afghanistan melanggar arahan Taliban dengan mengingkari peraturan menutup wajah mereka ketika bersiaran.

Stesen penyiaran TOLOnews, Shamshad TV dan 1TV bersiaran dengan penyampai wanitanya tidak memakai burqa.

"Rakan sekerja wanita kami bimbang jika kini mereka diarahkan menutup wajah, selepas itu mereka mungkin diarah untuk tidak bekerja pula.

"Sebab itu mereka tidak akur kepada arahan yang dikeluarkan," kata Ketua Berita Shamshad TV, Abid Ehsas.

Sementara itu, jurucakap Kementerian Mempromosikan Nilai dan Pencegahan Maksiat, Mohammad Sadeq Akif Mohajir, berkata tindakan petugas wanita stesen televisyen berkenaan menyalahi arahan Taliban.

"Jika mereka tidak patuh kepada arahan itu, kami akan bercakap kepada pengurus serta penjaga wanita terbabit.

"Setiap orang yang tinggal di bawah sistem dan kerajaan, perlu patuh kepada undang-undang serta arahan," katanya.

Mohajir berkata, pengurus syarikat media dan penjaga kepada wanita yang gagal mematuhi arahan berhubung kod etika pemakaian juga boleh dikenakan tindakan.

Sejak kembali berkuasa tahun lalu, Taliban melaksanakan pelbagai peraturan dan sekatan terhadap orang awam, khususnya golongan wanita.

Awal bulan ini, pemimpin tertinggi Afghanistan mengeluarkan arahan supaya setiap wanita mengenakan pakaian penuh ketika berada di tempat awam termasuk menutup wajah mereka menggunakan burqa.

Taliban turut menuntut supaya mana-mana wanita yang gagal mematuhi arahan itu diberhentikan kerja.

Golongan lelaki yang bekerja di jabatan kerajaan turut berdepan tindakan digantung kerja jika isteri atau anak perempuan mereka gagal berbuat demikian. - AFP

2. Henti siaran rancangan papar pelakon wanita - Taliban November 22, 2021 @ 5:25pm  

Wanita Afghanistan memegang sepanduk ketika satu tunjuk perasaan di Kabul meminta masyarakat antarabangsa menyokong perjuangan hak asasi penduduk Afghanistan di bawah Taliban. - Foto AFP

KABUL: Pihak berkuasa Taliban mengeluarkan garis panduan baharu mengarahkan saluran televisyen Afghanistan berhenti menayangkan sebarang kandungan siaran menampilkan pelakon wanita.

Melalui arahan pertama dikeluarkan kepada media Afghanistan oleh Kementerian Penggalak Kebajikan dan Pencegahan Maksiat, Taliban turut meminta wartawan televisyen wanita memakai tudung semasa menyiarkan laporan mereka.

Selain itu, menurut jurucakap kementerian, Hakif Mohajir, pihak kementerian turut meminta saluran televisyen elak menyiarkan filem atau program menggambarkan wajah Nabi Muhammad atau tokoh agama lain yang dihormati, tegas beliau.

Larangan itu sekali gus mengharamkan sebarang filem atau program yang bertentangan dengan ajaran Islam dan nilai kebudayaan Afghanistan.

"Ini bukanlah peraturan, sebaliknya hanya garis panduan keagamaan," katanya kepada AFP.

Garis panduan baharu itu mula diedarkan secara meluas sejak semalam melalui rangkaian media sosial.

Sebelum ini, Taliban memperkenalkan peraturan mengenai kod pakaian yang boleh dikenakan oleh wanita di universiti, walaupun sebelum ini menegaskan mereka akan memerintah secara lebih sederhana kali ini.

Anggota penguatkuasa Taliban juga didakwa memukul dan mengganggu beberapa wartawan Afghanistan walaupun sebelum ini berjanji untuk menegakkan kebebasan akhbar.

Garis panduan mengenai siaran rangkaian televisyen Taliban itu mengekang semula kebebasan media Afghanistan yang selama dua dekad bertambah subur di bawah kerajaan disokong Barat, sebelum ia tumbang pada 15 Ogos lalu.

Puluhan saluran televisyen dan stesen radio ditubuhkan dengan bantuan Barat dan pelaburan swasta tidak lama selepas Taliban digulingkan pada 2001.

Sepanjang tempoh 20 tahun, saluran televisyen Afghanistan menawarkan pelbagai jenis program daripada pertandingan nyanyian, video muzik dan drama bersiri dari Turki serta India.

Ketika pentadbiran terdahulu Taliban antara 1996 hingga 2001, mereka mengharamkan televisyen, filem dan kebanyakan bentuk hiburan lain kerana menganggapnya tidak bermoral.

Ketika itu, sesiapa yang ditangkap menonton televisyen berdepan hukuman termasuk set televisyen dipecahkan manakala bagi kesalahan memiliki permainan video pula boleh dikenakan hukuman sebat di khalayak umum.

Ketika itu, hanya ada satu stesen radio dibenarkan iaitu Voice of Sharia, yang hanya menyiarkan program mengenai Islam. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Demikian 'barua-barua' yang kononnya 'pejuang hak asasi manusia' .. Tetapi sebenarnya, apabila penjajah AS terpaksa cabut lari terjun tak bertangga, kalah perang di bumi Afghanistan, AS masih mahu mengekalkan penjajahannya. 

Maka barua-barua inilah yang di'muncul'kan sebagai talibarut mempertahan AS bertopeng perjuangan hak asasi manusia tersebut.. menghasut rakyat menentang pemerintah Afghanistan yang sah.

Itulah dasar pecah-pecah perintah penjajah..

Perhatian: No telefon Ibnu Hasyim.com terkini 014-400 2015

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails