Sunday, August 01, 2021

Rampaskuasa UMNO, Ismail Sabri ganti PM? Ini 10 perkara

Waspada rampasan kuasa Umno 

IPOH MALI 1- Bila keluar kenyataan dari Istana, Titah YDP Agong tengahari kelmarin, ramai dari kalangan pemimpin dan penyokong PH sangat teruja. Memang benar, ia seakan satu krisis besar perlembagaan, lebih teruk ia melibatkan pembohongan besar Kerajaan di Dewan Rakyat melibatkan Istana. 

2-Kelihatan kedudukan PM Mahiaddin kini di hujung tanduk.. Ikutkan krisis perlembagaan sebesar ini, jika Mahiaddin tidak meletak jawatan, setidaknya Takiyuddin mesti mengambil tanggungjawab meletak jawatan.. Cara terbaik, melakukan undian percaya di dewan Rakyat.. 

3- Seperti aku tulis sebelum ini, Umno kini di landasan yang tepat untuk rampasan kuasa. Keputusan Mesyuarat Majlis tertinggi Umno bulan lepas menarik sokongan kepada Mahiaddin dan mengekalkan sokongan kepada PN adalah satu dari plot dan strategi dalam rencana ini. 

4- Biarpun kedudukan sokongan gagasan pembangkang itu besar, tetapi tidak solid dan bersatu sesama mereka, Ia sebenarnya membuka ruang kepada Umno. Perlantikan Ismail Sabri Sebagai TPM meletakkan kedudukan mereka, hanya satu langkah lagi melengkapkan semua langkah politik mereka. Jika tidak ada ketentuan politik, Ismail Sabri boleh dilantik sebagai PM Interim dalam tempoh penggal yang berbaki oleh istana berdasar kedudukannya dalam kerajaan. 

5- Sebenarnya siapa yang baca kenyataan Najib 2-3 hari lepas satu hint telah diberikan.. Ia diulang lagi Najib hari ini.. Begitu juga kenyataan Presiden Umno, dan kenyataan Ismail Sabri kali ini lebih jelas. Tiba tiba Ismail Sabri memberikan gambaran Kerajaan PN masih mempunyai Sokongan kukuh. 

6- Harus diingat, Ismail Sabri dalam Kenyataan dia..Dia tidak mengatakan Mahiaddin masih mendapat kepercayaan majoriti MP. Tetapi yang masih mendapat sokongan adalah Kerajaan PN, dan kenyataan ini diulang Najib dalam sidang media dia petang kelmarin ketika mendesak Mahiaddin meletak jawatan. Ia senada dan seirama, kebetulan keduanya dari Pahang. Belajar dari kelicikan dan tipudaya Umno di Perak. 

7- Jadi Pemimpin PH dan Gagasan Rakyat Bersatulah.. Jangan buka ruang untuk sekali lagi Umno berkuasa. Siapa yang ikuti kenyataan Lokman Noor Adam sejak tahun lepas, mereka memang merencanakan sebuah Mageran, dan PM Interim itu mesti datang dari Umno sementara menunggu pilihanraya.. seakan ianya semakin dekat. 

8- Bagi pemimpin PH, perpegang kepada prinsip demokrasi beparlimen, jangan terlalu bermain dengan naratif “DERHAKA”.. risau nanti kena Checkmate.. Tindakan Ketua Pembangkang, Ds Anwar Ibrahim melakukan undi tidak percaya itu tepat..dan jika Mahiaddin terpaksa meletak jawatan, seorang calon PM dan kerajaan yang kukuh diperlukan dan mesti dipilih melalui proses Parlimen. Bukan PM Interim pilihan Istana sekali lagi.. oleh itu junjunglah Prinsip Raja Berpelembagaan.. 

9- Jadi bersama lah demi rakyat dan negara, bina Kerajaan Perpaduan yang kukuh biarpun siapa pun Perdana Menterinya asalkan bukan datang dari Umno.. Jangan pula sampai waktunya sentimen derhaka itu pula beralih kepada PH, dan ketika itu kita pula terpaksa akur dan terperangkap sekali lagi.. 

10- Inilah masanya kita perlu bersama selamatkan rakyat dan negara..! at 8/01/2021 09:00:00 PG 

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Kita paparkan suatu pandangan untuk membuka minda. Tetapi tidak bererti hal ini dipersetujui oleh Weblog Ibnu Hasyim.


1 comment:

Anonymous said...

https://harakahdaily.net/index.php/2021/07/30/politiking-untuk-menyingkirkan-islam/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails