Tuesday, August 03, 2021

Pembangkang 'kuda tunggang' DAP?


MAKA berkatalah DAP melalui Roketkini..

Ahli-ahli Parlimen DAP mengecam tindakan Kerajaan PN menghalang ahli-ahli Parlimen daripada memasuki Parlimen hari ini. 

Menerusi laman Twitter, mereka mempersoalkan kewajaran pasukan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) menghalang ahli-ahli Parlimen pembangkang berarak ke Bangunan Parlimen. 

Ahli Parlimen Parlimen Teluk Intan, Nga Kor Ming berkata, tidak pernah berlaku dalam sejarah apabila ahli-ahli Parlimen yang dipilih oleh rakyat dihalang masuk ke Parlimen untuk hadir mesyuarat. 

“Tidak pernah berlaku dalam sejarah bila ahli-ahli Parlimen yang dipilih oleh rakyat hendak masuk Parlimen untuk hadir mesyuarat, Kerajaan PN kerahkan FRU untuk menghalang ahli Parlimen menjalankan tugas. 

“What a shame (memalukan),” katanya. 

Media melaporkan, usaha ahli-ahli Parlimen pembangkang untuk berarak ke Bangunan Parlimen dihalang oleh FRU di bulatan berhampiran Dataran Menara. 

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Ipoh Barat, M. Kulasegaran turut mengongsikan laporan berita berhubung halangan FRU tersebut.

Beliau berkata: “Lihatlah Kerajaan PN. 

“Tidak membenarkan ahli Parlimen memasuki Parlimen, tidak membenarkan kita melakukan tugas kita, tidak membenarkan semak dan imbang, tidak membenarkan soalan mengenai Covid-19… Tidak membenarkan proses demokrasi,” katanya. 

Sementara itu, Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng meluahkan rasa tidak puas hatinya kerana dihalang daripada memasuki Parlimen. 

“Tak puas hatilah… Nak pergi Parlimen tapi sampai nak FRU bagai kenapa?” soalnya. 

Ahli Parlimen Kuching, Kelvin Yii berkata, Parlimen yang sepatutnya menjadi tonggak demokrasi telah ditutup. 

“Kita sayangi anggota polis dan FRU kita, mereka hanya mengikut arahan… Tapi kita harus tidak lupa dari mana arahan itu datang…,” katanya. – Roketkini.com


Komen Weblog Ibnu Hasyim: Weblog ini bersetuju dengan pendapat ini..

Satu: Tindakan ahli Parlimen pembangkang berhimpun beramai-ramai untuk memasuki kawasan Parlimen dianggap bermesej politik bagi meraih publisiti.

Naib Presiden PAS, Dato’ Mohd Amar Abdullah juga berkata, ketika negara sedang bergelut dengan penularan pandemik Covid-19, tindakan itu akan lebih memburukkan situasi semasa. 

Katanya, pembangkang tidak berhasrat untuk membela rakyat, sebaliknya ‘mempermainkan’ peluang diberi semasa persidangan khas parlimen minggu lepas.

“Peluang diberi untuk membincangkan isu rakyat, sebaliknya digunakan sebagai medan untuk melepaskan geram dan membuat bising.

“Pembangkang seharusnya mengambil ruang mesyuarat khas parlimen itu sebagai jalan terbaik untuk berbincang mengenai kebajikan rakyat.

“Hari ini pembangkang cuba politikkan isu penangguhan dewan pula, cari publisiti.. itu isu yang sebenarnya.

“Ketika persidangan parlimen pun mereka tidak manfaatkan,” katanya ketika ditemui pada majlis penyampaian sumbangan pada anak-anak yatim di Pusat Khidmat Dun Panchor, di sini hari ini.

Dua: Himpunanan pembangkang yang berlaku ini telah diperalatkan oleh pemikiran parti DAP. Kerana tindakan mereka sejajar dengan dasar parti ini. Buktinya, lihat 15 perkara ini..

1. Mufti Pahang, Dr Abdul Rahman Osman, sewaktu mempertahankan kandungan khutbah Aidiladha yang dikeluarkan Jabatan Mufti Pahang menyebut mengenai campur tangan DAP terhadap hal ehwal Islam seperti pelaksanaan hudud di Kelantan. Malah, tokoh DAP, Karpal Singh, cukup terkenal dengan kata-katanya, “an Islamic state over my dead body”.

2. Perlembagaan DAP jelas menyebut dalam Perkara 2 matlamat-matlamat DAP ialah untuk “mengesahkan lagi dan memulihkan Perlembagaan Malaysia kepada rangka kerja sekular yang asal”.

3. Perkara 3(1) Perlembagaan Malaysia menyebut bahawa “Islam ialah agama bagi Persekutuan”. Namun, dalam Perlembagaan DAP pada Perkara 3 Matlamat-matlamat DAP hanya menyatakan “mengiktiraf kebebasan beragama sebagai hak asasi yang merangkumi kebebasan pelbagai agama”.

4. Sheikh Omar Ali, Pegawai Khas Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong, pada 8 September 2015 menulis: “Bagi DAP, urusan beragama adalah bersabit seorang hamba dengan Tuhannya”. Pegangan DAP yang membataskan urusan beragama kepada soal peribadi ini bercanggah dengan definisi Islam, iaitu satu cara hidup.

5. Penentangan DAP terhadap cadangan meminda Akta Mahkamah Syariah (RUU355) dengan pelbagai alasan. Sedangkan ia sekadar mahu meningkatkan kadar hukuman yang boleh dikenakan ke atas penganut Islam atas kesalahan syariah sahaja.

6. DAP juga memiliki rekod membentak dan ingkar kepada raja-raja Melayu. Antaranya mengenai isu pelantikan Menteri Besar Perak apabila Lim Kit Siang menyeru agar Adun DAP memboikot upacara mengangkat sumpah kerana tidak setuju perkenan Almarhum Sultan Azlan Shah yang melantik Adun PAS sebagai Menteri Besar pada 2008. DAP juga mengundang murka Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada 2014 apabila enggan mengemukakan lebih daripada dua nama untuk calon Menteri Besar Selangor susulan Langkah Kajang. Ini tidak termasuk banyaknya lagi celupar pro-DAP terhadap institusi Istana.

7. Lim Kit Siang menuduh khutbah Jumaat disediakan Jakim sebagai menyebarkan kebencian dan mencabar usaha ke arah keharmonian. Pengerusi Wanita DAP, Chong Eng, pula mengkritik khutbah Jumaat berkait kewajiban wanita Muslim menutup aurat. Timbalan Setiausaha Agung DAP, Dr P Ramasamy, pula pernah menggelar pendakwah Islam, Dr Zakir Naik sebagai ‘syaitan’.

8. Dalam isu laungan azan dan bacaan ayat al-Quran, Dr Tan Seng Giaw telah mempersoalkan di Dewan Rakyat pada 27 Sept 2005 keperluan melaungkan azan dan bacaan ayat al-Quran melalui pembesar suara yang dikatakan mengganggu penganut bukan Islam, terutama pada waktu Subuh. Antara disebut beliau, “bahkan juga 1,500 tahun yang lampau mana ada pembesar suara?”

9. Dalam isu solat hajat, Teresa Kok mempersoalkan dalam Facebook beliau pada 22 Julai 2016 kewajaran Exco Hal Ehwal Agama Selangor dari PAS, Dr Ahmad Yunus Hairi, mengarahkan agar semua masjid di seluruh negeri mengadakan solat hajat untuk memohon ke hadrat Allah agar konsert Selena Gomez di Stadium Melawati, Shah Alam pada 25 Julai dibatalkan.

10. Dalam isu umrah di Makkah, pemimpin DAP Melaka, Damian Yeo Shen Li, mempersoalkan sama ada dosa penganut Islam terhapus bila menjejakkan kaki ke Makkah. Sindiran sama juga telah disuarakan oleh pemimpin DAP Johor, Suppiah Ramakrishnan, dalam muka buku beliau pada Mac 2016 walaupun ia kemudiannya dipadamkan.

11. Dalam isu aurat, Nga Kor Ming menyindir purdah yang dipakai sebahagian wanita Islam sambil menyifatkan seorang pemimpin Umno Pulau Pinang, Ahmad Darus, yang mencadangkan dalam Perhimpunan Agung Umno 2015 supaya pramugari MAS memakai pakaian yang menutup aurat sebagai "pemimpin Melayu otak cacat".

12. Dalam isu murtad, Ngeh Koo Ham mengeluarkan kenyataan pada 7 Jun 2014, yang diikuti ucapan sama di Dewan Rakyat pada 11 Jun 2014, supaya umat Islam diberikan kebebasan untuk keluar dari Islam. Kata beliau, umat Islam mestilah menerima hakikat bahawa jika seseorang Islam atas kehendaknya sendiri mahu keluar dari Islam dia mestilah dibenarkan berbuat demikian.

13. Pemisahan DAP dari semua pakatan politik yang pernah disertainya, iaitu Gagasan Rakyat pada Jan 1995, Barisan Alternatif pada Sept 2001 dan Pakatan Rakyat pada Jun 2015 kesemuanya berpunca dari ketidaksetujuannya terhadap perjuangan Islam PAS.

14. Deklarasi Setapak DAP menyatakan, “kesamarataan etnik harus menjadi prinsip paling penting, dan di atas prinsip inilah pengasingan rakyat ke dalam dua kelompok bumiputera dan bukan bumiputera ditentang”.

15. Kuat menyuarakan supaya Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) diratifikasi.

Ini merupakan sebahagian daripada banyaknya lagi hujah dan fakta serta senarai panjang mengenai DAP dalam isu ini. 

(IH)

2 comments:

Sniper platon said...

PH menang PRU14 dulu melalui penipuan dan fitnah...orang melayu termakan fitnah tersebut. Kalau masa terdekat ni ada PRU15, PH jangan bercita-cita untuk menang. Mereka tahu, kalau di adakan PRU ...kalah sudah tentu. Itu sebab mereka dengan seboleh-bolehnya nak memerintah dengan cara undi tak percaya. Mereka nak kuasa bukan untuk membela rakyat...tetapi ada tujuan peribadi dan kaum mereka. Melayu setuju bagi tumpang hidup di TANAH MELAYU ini sepatutnya sedar diri lah. Bangsa muka berkulit BABI.

Anonymous said...

Kesian tengok MONET2 PH yang dah tak laku ni? Kadang2 seronok GAK menengok gelagat MONET2 ni? Syukurlah dengan pendemik ni!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails