Wednesday, May 26, 2021

Polemik: Melayu lapar tanah di P/Pinang. Salah siapa?

 

Smart lifestyle infrastructure for Penang development

Lihat: Pembandaran Cina M'sia, sama Yahudi Palestin, Mela...

6 comments dalam blog ini.

Anonymous said...

Di Penang tu... Melayu/Mamak sendiri yg menyebabkan tanah terjual semasa era umno perintah

Situasi 1. Mak bapa mati.. Harta sekangkang kera berebut x bleh buat pusaka. Kena jual. Jual kat bangsa lain harga tinggi.

Situasi 2. Ada tanah. Duit makin kurang sbb boros atau masalah peribadi. So jual tanah. Jual kat bangsa lain harga jualan tinggi

Situasi 3. Ada tanah. Ada tali barut (geng amano hidup Melayu juga yg jadi broker pujuk jual). Jual kat bangsa lain harga tinggi. Kisah benar... member datang bagitau jual tanah 1 juta sambil senyum kat aku di Balik Pulau. Seronok... Dlm hati aku kesian sbb apa lah sangat 1 juta tu... habis juga nanti. Dia pula lari keluar dr pulau pegi tinggal kat Seberang Perai. Hilang 1 keluarga Melayu di sebelah pulau.

Semua salah bangsa lain kerrr???
Bangsa lain tu ambil peluang sj.
Bangsa sendirilah yg salah. Salah juga pemimpin Melayu dlu yg gagal bawa Melayu mengatasi kemiskinan.
Pemimpin/kroni/Dato'/ketua cawangan cawangan...kaya raya. Rakyat merempat.. anak2 Melayu ramai hisap dadah, ketum dan kaki merempit.

Tlg sedar orang Melayu Islam. Pilih pemimpin yg sederhana dan jujur. Jangan bersama P End yg bergabung pencuri, pengkhianat dan pengIslam kununnya...

Anonymous said...

Pertimbangkan dua situasi ini:

(1) Bukankah terdapat kuota Bumiputera-Melayu untuk rumah kedai yang dibina ? Mengapa hampir semua rumah kedai dimonopoli @ dibeli @ dimiliki oleh kaum bukan Melayu?

Adakah orang Melayu telah dinafikan hak untuk membeli rumah kedai kuota bumiputera-Melayu melalui pelbagai tipu helah seperti kononnya semua rumah kedai telah dibeli oleh orang Melayu sedangkan unit-unit rumah kedai itu belum dijual kepada orang Melayu ?

Selepas sesuatu tempoh rumah kedai dibiarkan kosong, mungkin pemaju akan beritahu kerajaan negeri konon orang Melayu tidak berminat untuk membeli rumah kedai tersebut. Akhirnya rumah kedai itu mungkin dijual kepada orang bukan Melayu.

(2) Pemaju mungkin sengaja menjual rumah pada harga yang sangat tinggi kerana mereka tahu majoriti orang Melayu tidak mampu membeli rumah tersebut.

Akibatnya orang Melayu terpaksa tinggal di kawasan setinggan atau menyewa bilik dll sahaja.
Apabila orang Melayu sudah tua, mereka terpaksa balik ke kampung.

(3) Pemimpin Melayu dalam kerajaan BN, PH dan PN telah gagal membela nasib kaum Melayu seperti tidak membina rumah kos rendah di bandar untuk kaum Melayu.

Bukankah situasi ini sama dengan situasi di zaman penjajah British di mana orang Cina menetap di bandar dan orang Melayu di kampung ?

Anonymous said...

Pembetulan komen 10;26 pm
Pertimbangkan tiga situasi ini:

Anonymous said...

Situasi ke-4:
Kaum bukan Melayu membeli rumah dan rumah kedai kuota bumiputera dengan menggunakan 'Ali Baba' !

Anonymous said...

Pembetulan komen 10;26 pm
Pertimbangkan EMPAT situasi ini:

Anonymous said...

Pemimpin ka Penang bukan pulau saja tergadai...akidah pun nak digadai dengan Pluralisma Murtad... tak caya ko pi tgk kat Matang Pauh tuhh...??

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails