Saturday, May 29, 2021

Madu, Sitrus Eksport Turki. Pistachio?

 

1. Dalam 4 Bulan Pertama Tahun Ini, Turki Mengeksport Madu ke 40 Negara


Dalam 4 bulan pertama tahun ini,Turki telah menjual madu bernilai 9.5 juta dolar kepada 40 negara.

Menurut data Kesatuan Pengeksport Laut Hitam Timur (DKIB), eksport madu pada tempoh Januari-April meningkat 24 peratus berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya dan mencapai 2 ribu 502 tan.

Amerika Syarikat (AS), Jerman, Kuwait, Belgia, Qatar, Sepanyol dan Jepun disenaraikan sebagai negara dengan eksport terbanyak.

Dalam tempoh ini, 707 tan madu dijual ke AS dengan harga 2 juta 825 ribu 250 dolar. Kemudian diikuti oleh Jerman dengan 2 juta 802 ribu 956 dolar dan Kuwait dengan 412 ribu 530 dolar.

Yang berbeza dari tempoh yang sama tahun lalu, tahun ini madu dieksport ke Belgium, Bulgaria, Hong Kong, Itali, Maghribi, Dubai, Slovakia, Poland, Pakistan, Afghanistan, Kenya, Israel dan Romania.


2. Eksport Sitrus Turki Melebihi 343 Juta Dolar dalam 4 Bulan

Eksport sitrus Turki meningkat 8 peratus dalam empat bulan pertama tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lalu dan mencapai 343 juta 319 ribu dolar.

Menurut kompilasi yang dibuat dari data Kesatuan Pengeksport Mediterranean, 653,302 tan buah sitrus telah dieksport dalam 4 bulan pertama tahun ini.

Mandarin dan lemon mengambil dua tempat pertama dalam eksport.

Pada periode Januari-April, dijamin 141 juta 890 ribu dolar sebagai pertukaran untuk 262 ribu 932 tan eksport mandarin, dan 119 juta 379 ribu dolar sebagai pertukaran untuk penjualan asing sebanyak 231 ribu 375 tan lemon.

Eksport dalam 4 bulan pertama tahun ini mencapai 343 juta 319 ribu dolar.

Dalam eksport sitrus, mandarin dan lemon diikuti oleh limau gedang dengan 46 juta 162 ribu dolar dan oren dengan 35 juta 786 ribu dolar.


3. ANTEP FISTIĞI (PISTACHIO) GAZIANTEP (Dalam perancangan)


Apakah Anda Tahu Tentang Ini?

Ketika bercakap mengenai kota Gaziantep, yang terletak di tenggara Turki, perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah pistachio, yang terkenalnya melampaui sempadan negara. Sejak perniagaan pistachio pertama di Turki ditubuhkan di Gaziantep, produk ini yang berasal dari Asia Tengah disebut Antep pistachio. 

Apabila Pistachio yang baru ditanam berumur 10 tahun, ia mula membuak. Purata 10 kg setiap pokok. menyediakan produk. Jangka hayat purata antara 100-150 tahun. Selain penggunaannya sebagai makanan ringan, pistachio yang digunakan dalam industri gula-gula dan pencuci mulut adalah sumber tenaga dan sangat berharga dari segi nilai pemakanan. 

Ia dikenali sebagai pembersih keradangan yang baik untuk paru-paru. Ia melembutkan dada, melegakan sakit dan membantu batuk. Ia juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung kronik dengan menurunkan kadar kolesterol dalam darah. 

Berkat vitamin B6 yang dikandungnya, ia juga membantu mencegah pelbagai jenis barah dan jangkitan. Mengandungi komponen yang dapat memenuhi keperluan makanan asas tubuh manusia, pistachio diterima sebagai "makanan berfungsi" kerana kesan positif ini terhadap fungsi fisiologi tubuh dan metabolik.

(IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails