Thursday, May 31, 2018

Tangguh Dulu Janji Manifesto – Dalih Lawak Guan Eng
KERAJAAN Pakatan Harapan (PH) membuat jenaka apabila memutuskan untuk menangguhkan sementara beberapa inisiatif Janji 100 harinya sehingga keadaan kewangan negara bertambah baik.

Antara inisiatif yang akan ditangguh pelaksanaannya itu ialah pemberian subsidi petrol bersasar bagi kereta bawah 1,300 cc dan motor di bawah 125 cc, skim caruman KWSP untuk suri rumah dan peningkatan gaji minimum.
Juga janji untuk penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN terhadap graduan berpendapatan RM4,000 ke bawah sebulan dan pelaksanaan Skim Peduli Sihat.
Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dalam dalihnya itu hari ini berkata, semua inisiatif ini hanya akan dilaksanakan kerajaan pusat apabila keadaan kewangan konon bertambah baik.
“Walaupun kerajaan ingin melaksanakan semua janji 100 harinya, namun kerajaan juga ada tanggungjawab fiskal dan tidak akan mengulangi kesilapan kerajaan dahulu dengan menyebabkan masalah kewangan.
“Ia tentunya akan membawa negara ke arah muflis jika tidak dibendung. Kerajaan akan terus komited untuk memenuhi janji-janji manifesto apabila keadaan kewangan mengizinkan.
“Jika keadaan kewangan negara bertambah baik dalam tempoh 100 hari, kita akan laksanakan, tetapi jika tidak kita akan tunggu sehingga baik,” katanya pada sidang media di bangunan Kementerian Kewangan di Putrajaya.
Penangguhan itu sekali gus menghampakan jutaan penyokong tegar mereka yang selama ini mendakwa konon PH jauh lebih baik daripada BN tetapi kini keadaan sudah menjadi sebaliknya pula.
Mengenai harga runcit petrol, Guan Eng berkata harga petrol RON95 dan diesel dikekalkan pada harga semasa iaitu masing-masing RM2.20 dan RM2.18 seliter, manakala harga petrol RON97 pula akan ditetap berdasar harga pasaran dan disemak secara mingguan setiap Khamis bermula 7 Jun ini.
“Bagi cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang akan menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST), Rang Undang-undang Cukai Jualan 2018 dan Rang Undang-undang Cukai Perkhidmatan 2018 akan dibentangkan di Dewan Rakyat sebaik selesai Perbahasan Titah Diraja di dalam sidang Parlimen akan datang,”katanya. – myMetro Online

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails