Thursday, May 31, 2018

PC Kabinet Hari Ini: Tabung Milo? Ekonomi Merosot &Deflasi


PC kabinet hari ini: Tabung Milo ke Tabung "Tak Ada" Harapan


Sidang media mesyuarat Kabinet oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

1. Bonus Hari Raya Penjawat awam untuk gred 41 ke bawah sahaja-  RM 400, Pencen - RM200, duit akan masuk 7/6/2018

2. Minyak RON 95 Kekal, RON 97 - Harga diapungkan mengikut harga minyak dunia.

3. HSR Batal akan dibincangkan dengan Singapura,


4. MR3 - Batal

5. Bandar Malaysia akan direview semula, keputusan - esok.

6. Cukai SST dengan kadar 10% akan ganti GST mulai September 2018

7. Bantuan Sara Hidup Rakyat yang mengantikan BRIM akan diteruskan.

8. Manifesto akan diteruskan, tapi akan dikaji dari semua aspek kerana hutang banyak



9. Kerajaan akan buka akaun 'Tabung Harapan' untuk kutip derma dari rakyat untuk bayar hutang negara.


10. RTM akan siarkan World Cup.


11. Diskaun tol kepada semua lebuhraya sebanyak 50% tempoh 2 Hari sebelum raya

12. Status sama ada JAKIM wajar dikekal/hapus akan dibincangkan dahulu.

13. ECRL belum dimansuhkan, perlaksanaannya akan dikaji.

-----------


Penting sangat World Cup ....

I dont know how he can get RTM to transmit World Cup when the contract has been sealed earlier with Astro. You have to bid for the telecast some years ago. Unless Government compensates Astro for the airing.


Duit lagi bazir.

Negara di bankrapnya hingga, takde duit buat HSR, MRT3. Tak dapat tepatkan janji manifesto. Raya bonus kecil saja. Tak mampu naikkan gaji kakitangan kerajaan. Bursa saham junam giler.

Tapi cukup duit untuk siarkan piala dunia dalam RTM1 dan buat pulau tiada orang yang tinggal di tengah-tengah entah mana.

RM40 juta akan dibayar
https://m.malaysiakini.com/news/427470

Tahukah anda RM40juta akan dibayar kepada Ananda sebab License world cup kepunyaan Ananda. Kerajaan kena bayar utk sublicense. Kalau kerajaan bayar maknanya rakyat bayar la, bangang.

Yaaaayyy!  Kroni didahulukan!  Biar bodoh asal konfiden macam Sad Dick!!!   Yaaayyy!!!

Maju la melayu dengan menggentel bola.


Dr M: Malaysia wants to enlarge Middle Rocks to form island
https://www.malaymail.com/s/1636452/dr-mahathir-plans-to-develop-island-in-singapore-strait

Oooo Madey nak buat island ek...saja nak berperang dgn Singapore. Jahanamkan peninsula tapi sibuk nak save a piece of rock


Masa pembangkang guna Tabung Milo. Now in govt, ctukar jadi Tabung Harapan

Antara Pengumuman YAB PM Tun Dr. Mahathir
Sebaik Selesai Mesyuarat Kabinet Bil.2/2018

1. Bantuan Raya Kakitangan Awam - Gred 42 Ke Bwh
    RM 400.00
    ➡ *BN janji RM500.00*😍

2. Bantuan Raya Pesara Kerajaan
    RM 200.00
    ➡ *BN janji RM500.00*πŸ˜™

3. Ganti BR1M kepada Bantuan Sara Hidup
    Tidak dimaklumkan jumlah wang
     ➡ *BN janji BR1M RM800 akan dibayar Jun dan Ogos bersama tiga peringkat lagi mengikut amaun berbeza*πŸ˜‰




4. Potongan 50% Bayaran Tol - Dua Hari sebelum Hari Raya
    ➡ *BN janji tol percuma 5 hari cukup untuk pergi dan balik tapi Kerajaan PH umum untuk pergi sahaja. Balik bayar sendiri* πŸ˜…


5. GST 6%:kepada 0% berkuatkuasa 1 Jun; manakala SST bermula September 2018.
    ➡ *Dulu nak hapuskan GST tapi di 0%, mungkin nak naik balik senang* πŸ˜‚

6. Program Permata Negara diteruskan tetapi dari di bawah JPM ke Kementerian Pendidikan
    ➡ *Dulu kata bazir dan kaji semula, last2 Kak Mah jugak yang bagus*😘

7. MRT3 dibatalkan.

8. HSR dibatalkan bergantung kepada kajian dengan Kerajaan Singapura.

9. ECRL masih dalam kajian samada diteruskan atau pun tidak.

10. Harga minyak RON95 Kekal RM2.20 manakala R0N97 akan diapungkan mengikut harga pasaran.
      ➡ *Dulu kata nak turunkan harga minyak hingga RM1.50, kononnya atas dasar hutang hingga RM1Trillion - tak jadi turun.*πŸ˜„


11. Mewujudkan Tabung Harapan Negara untuk mengutip derma daripada rakyat.
      ➡ *Kerajaan PH kata nak kurangkan beban rakyat, tapi akhirnya rakyat kena bagi balik*.😭


Cuba rakyat fikirkan, bagaimana DS Najib boleh memberi lebih banyak bantuan dari segi kewangan dan infrastruktur awam walaupun negara tidak bankrap.

Tapi kini Kerajaan PH buat alasan kononnya disebabkan hutang hampir 1 Trillion, bantuan-bantuan yang dijanjikan dalam manifesto tidak boleh dipenuhi dalam masa terdekat, malah janji Kerajaan BN dulu pun tidak mampu dilaksanakan sekarang.

KENA KENCINGGGπŸ˜…πŸ˜†πŸ˜‚




Pasaran saham terjunam lebih 60 point hari ini kerana pelabur hilang keyakinan.


Kejatuhan ini meletakkan ekonomi yang bakal berhadapan kemerosotan dan deflasi. Susah untuk Mahathir selamatkan keadaan:

No Nathan Rothchild could avoid market black.hole
https://anotherbrickinwall.blogspot.com/2018/05/no-nathan-rothchild-could-avoid-market.html

1 comment:

Anonymous said...

Dahulu barua pakatan menfitnah dan menghina PAS sebagai parti tin 'milo'.

Allah Maha Besar. Sekarang kerajaan pakatan sudah jadi kerajaan tin 'milo'. Kah kah kah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails