Monday, March 20, 2017

Mengapa Rancangan Tv 'Dating' Turki Ini Perlu Dilarang?

Hasil carian imej untuk RANCANGAN HIBURAN TV TURKI
Bukan, ini bukan siaran tv Turki, tapi program hiburan Realiti TV di Malaysia.

HALAMAN HIBURAN 

TURKI kini sedang merancang untuk mengharamkan rancangan televisyen “dating” yang kini popular di negara itu. Demikian menurut Timbalan Perdana Menteri Turki, Numan Kurtulmus melalui sumber berita Theguardian, Khamis lalu. 

Katanya, rancangan tersebut diharamkan ekoran tidak sesuai dengan adat, tradisi dan kepercayaan Turki. Numan Kurtulmus dalam masa sama menjelaskan beribu-ribu aduan setiap tahun diterima terhadap tayangan rancangan itu serta menyifatkan program sedemikian akan menghapuskan nilai institusi keluarga.

“Kami sedang berusaha untuk ini (pengharaman rancangan dating). 

“Insya-Allah, dalam masa terdekat kami akan menyelesaikannya dan kita akan memenuhi tuntutan masyarakat,” katanya dalam satu temu bual pada Rabu lalu.
Menelisik Rancangan Reformasi Konstitusi Kontroversial Turki
Rancangan Reformasi Konstitusi Kontroversial Turki

Agensi berita Theguardian dalam laporan sama mengulas, komen Timbalan Perdana Menteri Turki itu mungkin menimbulkan kebimbangan pihak lain yang menganggap tindakan itu akan menjejaskan pentadbiran sekular negara Turki. 

Kurtulmus berkata, beliau telah diberitahu terdapat 120,000 aduan diterima terhadap program tersebut. Terdahulu pada September 2016, Turki telah mengarahkan penutupan 20 stesen televisyen dan radio, rentetan penyebaran propaganda pengganas yang berleluasa selepas insiden rampasan kuasa berlaku.  

Sumber: https://www.theguardian.com/world/2017/mar/16/turkey-plans-to-ban-tv-dating-shows


PERHATIAN:

Info, Rakyat Indonesia Bisa Kerja Di Korea Selatan, Gaji Hampir 1 Juta Rp Sehari.


klik di sini....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails