Thursday, September 22, 2016

Rasuah: Indonesia Speaker Dipecat, PKR Chegu Bard Dipecat Tapi...?

Irman-Gusman-1

Speaker Dewan Indonesia Dipecat Kerana Rasuah.
JAKARTA: Badan Kehormatan (BK) Dewan Perwakilan Daerah Republik Indonesia (DPD) mengambil keputusan memecat Irman Gusman dari jawatan Speaker dewan itu kerana ditahan oleh Suruhanjaya Pemberantasan Rasuah (KPK) bagi membantu siasatan satu kes rasuah.
Ketua BK, Andi Mappetahang Fatwa berkata, tindakan memecat Irman adalah kerana beliau melanggar etika dan Tata Tertib DPD RI di bawah Pasal 52 Peraturan DPD yang menyebut mana-mana ketua atau wakil ketua DPD diberhentikan apabila disahkan sebagai suspek bagi sebarang kes jenayah.
Media tempatan memetik Fatwa sebagai berkata bagaimanapun status Irman sebagai anggota dewan itu masih belum ditentukan sehingga wakil rakyat dari Sumatera itu didakwa ke mahkamah kelak.

Katanya, tindakan pemecatan itu diputuskan dalam satu sidang pleno malam kelmarin dan BK juga mendapat khidmat nasihat pakar undang-undang sebelum mengambil keputusan itu.
Pada awal pagi Sabtu lepas, Irman ditahan di rumahnya oleh KPK dalam satu operasi khas bagi membantu siasatan kes berkaitan kuota gula import yang diberikan kepada sebuah syarikat di Sumatera Barat.
KPK turut menahan sepasang suami isteri ketika keluar dari rumah Irman dan merampas satu bungkusan yang mengandungi wang Rp100 juta (kira-kira RM30,000) dalam rumah pemimpin politik kanan itu.
DPD adalah sebuah lembaga tertinggi negara dalam sistem ketatanegaraan Indonesia dan anggotanya terdiri daripada perwakilan setiap provinsi yang dipilih melalui pilihan raya.
Irman, 54, dilantik sebagai Speaker DPD pada 2009 dan merupakan seorang ahli politik yang popular dengan jolokan “Pejuang Daerah.

PKR Pecat Chegu Bard Kerana Dedah Skandal Rasuah?
Hasil carian imej untuk cek gu bard
KL: Belum sempat buat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan isu status tanah Paya Wetland, ‘ayam sabung’ PKR, Badrul Hisham Shaharin sah dipecat secara rasmi daripada parti itu hari ini.
Beliau yang yang juga bekas pemimpin pusat parti itu dan akhir-akhir ini banyak membuat pelbagai pendedahan dakwaan salah guna kuasa oleh Menteri Besar Selangor, Azmin Ali yang juga Timbalan Presiden PKR; dikatakan menerima surat pemecatan jam 10 pagi Jumaat.

Surat pemecatan bertarikh 26 Ogos ditandatangani Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli mengesahkan pemecatan Badrul Hisham atau lebih dikenali sebagai Chegubard atas kesalahan menjejaskan imej dan memecahbelahkan parti serta seterusnya ingkar arahan parti.

Menurut surat itu, Chegubard dipecat selepas meneliti bukti dan laporan yang diserahkan kepada Lembaga Disiplin serta mesyuarat Jawatankuasa Disiplin bertarikh 4 Ogos 2016, yang telah membuat keputusan untuk memecat beliau daripada menjadi anggota parti.

Ia kononnya sejajar dengan peruntukan di bawah Fasal 41.7 Perlembagaan parti. Beliau turut diingatkan bahawa dirinya tidak dibenarkan menjalankan atau membuat apa-apa aktiviti atas nama parti atau membuat apa-apa kenyataan yang menggunakan nama parti.

Bagaimanapun, Chegubard yang juga pengasas pertubuhan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) diberi tempoh 14 hari untuk mengemukakan rayuan kepada Majlis Pimpinan Pusat (MPP) untuk pertimbangan. Dalam satu tindakan balas, Chegubard mengkritik keputusan pusat pimpinan yang memecatnya.


“Kena ingat saya duduk dalam kelambu bukan sekadar ruang tamu PKR… Dapat email pagi ini setelah semalam menolak pujukan terakhir… 3 petang ini SPRM Putrajaya,” katanya dalam posting terbaharu di Facebook.

Untuk rekod, Chegubard tidak pernah sehaluan dengan Azmin, dimana pernah mendakwa timbalan presiden itu menggunakan nama partinya untuk kepentingan peribadi.


Terkini, Chegubard mendedahkan bahawa Azmin menyalahguna kuasa dalam isu penukaran status sebidang tanah di Paya Indah Wetlands. dan bakal menyerahkan segala bukti berkenaan kepada SPRM, jam 3 petang Jumaat di Putrajaya. 
(IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails