Saturday, December 25, 2010

Musafir Astro Oasis: Konsep Hiburan Bermatlamat Mendidik.

HALAMAN HIBURAN


Mimbar di Masjid Ban Hoe salah sebuah masjid di Thailand

Pengembaraan Imam Muda Dalam Musafir

BANGKOK: Astro Oasis menerbitkan sebuah lagi program keagamaan Musafir yang mengisahkan pengembaraan dua orang Imam Muda iaitu Hizbur Rahman dan Mohd Taufek Mohd Noh dalam menyusuri kehidupan masyarakat Islam di rantau ini.

Program tersebut yang bakal ke udara pada 12 Januari, pukul 7.30 malam juga akan memaparkan sejarah awal perkembangan Islam di Asia Tenggara. Sebanyak enam buah negara iaitu Malaysia, Brunei, Kemboja, Singapura, Indonesia dan Thailand akan dijelajahi bagi meninjau keunikan seni bina masjid dan budaya masyarakat setempat.


Imam Muda Hizbur dan Taufek

Menurut produser dan penulis skrip, Norhaidatul Azian Tajul Ariffin, program ini mempu memberi kesedaran kepada masyarakat Islam bagaimana kehidupan dan kesusahan yang dialami oleh masyarakat Islam di negara jiran berbanding di Malaysia.

“Pelbagai pengalaman yang kami tempuhi sepanjang penggambaran tersebut. Kami bermalam di sesuatu tempat untuk beberapa hari bagi mengetahui bagaimana budaya dan cara hidup mereka.

Masjid Ban Hoe

“Setiap masjid yang kami lawati mempunyai keunikan tersendiri, malah lebih memberi kesedaran ialah cara pelbagai agama menghormati agama masing-masing,” ujarnya.

Jelasnya, lebih 50 buah masjid akan dipaparkan melalui 13 episod. Setiap masjid mempunyai kisah unik di sebalik sejarah kewujudannya. “Kita mencari masjid yang mempunyai sejarah tersendiri seperti masjid pertama di mana Islam mula bertapak dan keunikan masjid mengikut budaya masyarakat sesebuah kawasan,” katanya.

Tambah Norhaidatul, kerjasama yang diberikan oleh masyarakat setempat turut memudahkan proses penggambaran dilakukan.

“Tiada masalah dari segi proses penggambaran. Kebanyakan masyarakat setempat menyambut baik kedatangan kami. Malah mereka banyak membantu krew produksi jika terdapat masalah seperti bahasa dan makanan,” ujarnya. (mStar Online)

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Konsep hiburan yang mendidik dan bermatlamat jelas untuk kesejahteraan masyarakat. Tahniah Astro Oasis!

2 comments:

Norhaidatul Azian Tajul Ariffin said...

Salam,

Terima kasih kerana menyokong 'Musafir'. Nantikan Musafir di kaca TV anda.

Norhaidatul Azian Tajul Ariffin
-Penerbit-

Ibnu Hasyim said...

Alhamdulillah, kawan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails