Sunday, June 26, 2022

17 ditemui mati di kelab malam Afrika Selatan. M'sia?

 

Mangsa kesemuanya dipercayai berumur antara 18 hingga 20 tahun. - Foto AGENSIJ

17 ditemui mati di kelab malam Afrika Selatan.

JOHANNESBURG: Sekurang-kurangnya 17 orang muda ditemui mati di sebuah kelab malam di sebuah perbandaran di bandar selatan London Timur di Afrika Selatan hari ini, kata polis.

"Kami mendapat laporan mengenai 17 (orang) yang maut di kedai minuman tempatan di Taman Pemandangan yang berpangkalan di London Timur," kata ketua polis wilayah, Brigedier Thembinkosi Kinana kepada AFP.

"Kami masih menyiasat keadaan sekitar kejadian itu," tambahnya.

Katanya, mangsa berusia antara 18 hingga 20 tahun.

Gambar yang tidak disahkan yang dikongsi di media sosial menunjukkan mayat tanpa tanda kecederaan yang kelihatan, berselerak di lantai kelab.

Televisyen tempatan menunjukkan pegawai polis cuba menenangkan orang ramai yang berkumpul di luar kelab di bandar itu, yang terletak di pantai Lautan Hindi, hampir 1,000 kilometer di selatan Johannesburg. - AFP

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Di Malaysia, kelab malam kini sebenarnya bukan berfungsi sebagai tempat hiburan, tetapi lebih merupakan pusat maksiat punca merosakkan akhlak remaja. Pihak berwajib perlu mengkaji balik dan melihat dari sudut Islam, sebagai Agama bagi Persekutuan (Perkara 3 Perlembagaan Malaysia).


Aktiviti hiburan catat kesalahan tertinggi semalam - Ismail Sabri. Mac 4, 2021 23:40 MYT

Kesalahan berulang itu menjadi antara sebab mengapa kerajaan meningkatkan hukuman kepada mereka yang ingkar SOP. - Gambar fail PDRM

KUALA LUMPUR: Aktiviti hiburan merupakan kesalahan tertinggi yang direkodkan sepanjang operasi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilakukan polis pada Rabu.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kesalahan berulang itu menjadi antara sebab mengapa kerajaan meningkatkan hukuman kepada mereka yang ingkar SOP.

"Ini kesalahan yang berulang-ulang, tidak peduli dengan apa yang dilaksanakan oleh pihak polis.

"Penganjur kelab malam tersebut, kalau setakat bayar RM1,000, mereka tidak peduli kerana keuntungan yang mereka dapat apabila membuka kelab malam secara haram ini, mungkin berpuluh ribu ringgit satu malam.

"Kalau setakat RM1,000, tidak mendatangkan apa-apa kesan. Jadi sebab itu kita tingkatkan hukuman kepada syarikat sehingga RM50,000 untuk satu kesalahan," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Jelasnya, pada Rabu, sejumlah 499 individu ditahan atas kesalahan ingkar SOP di mana daripada jumlah itu, 492 telah dikompaun manakala empat direman dan tiga lagi dijamin.  Sekian.

Sila lihat..

2 comments:

Anonymous said...

BOSSKU vs ATOK. MAKIN TERUK ATOK KENA BELASAH MUNGKIN DARI KARMA SUMPAH LAKNAT

1. Pertembungan antara Datuk Seri Najib Razak dengan Tun Dr. Mahathir jelas semakin memuncak apabila terkini Datuk Seri Najib mendedahkan satu demi satu kontrak yang diperoleh anak-anak Tun Mahathir sewaktu Tun menjadi Perdana Menteri.

2. Pendedahan pertama Datuk Seri Najib ialah berkenaan Mirzan Mahathir yang membangunkan Konsortium Perkapalan pada tahun 1990-an yang kemudiannya diselamatkan (bail-out) oleh Petronas melalui MISC sewaktu krisis ekonomi pada tahun 1998.

3. Sumber yang dipetik Datuk Seri Najib ialah laporan Wall Street Journal (WSJ) bertajuk “MISC to Pay $220 Million Price For Assets From Mahathir's Son”

https://www.wsj.com/articles/SB893957144672200500

4. Menurut Datuk Seri Najib, pada tahun 1996 Mirzan juga membeli Diperdana Corp daripada adik lelaki Vincent Tan iaitu Danny Tan – hanya dua tahun selepas Danny membeli syarikat tersebut.

5. Datuk Seri Najib merujuk sumber WSJ berikut: “Diperdana Stake Is Sold in Deal Said to Be Tied to Mahathir's Son”

https://www.wsj.com/articles/SB829923197507848500

6. Seterusnya, Datuk Seri Najib mempersoalkan transaksi pada tahun 1997 apabila seorang lagi anak lelaki Tun Mahathir iaitu Mohzani yang menjadi pemegang saham terbesar kumpulan Hospital Pantai selepas membelinya daripada kumpulan Berjaya yang dikawal Vincent Tan

http://lib.perdana.org.my/…/mokhzani%20mahpital%20pantai.pdf

7. Susulan daripada pembelian tersebut, Datuk Seri Najib menyatakan bahawa konsesi FOMEMA dan juga kontrak bekalan hospital kerajaan telah dianugerahkan kepada kumpulan tersebut ketika Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri.

8. Pendedahan berikutnya Datuk Seri Najib ialah berkenaan kumpulan Kencana yang ditubuhkan oleh Mokhzani hanya setahun sebelum ia dianugerahkan lesen ‘fabrication’ (Offshore Structures) yang utama daripada PETRONAS pada tahun 2002. Untuk rekod, Kencana Petroleum ialah satu daripada hanya tujuh pemegang lesen tersebut di Malaysia pada waktu itu:

https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10157050195425952

.... sambung..

Anonymous said...

.. haah sambung..

9. Datuk Seri Najib juga mempersoalkan hakikat bahawa anak-anak Tun Mahathir mendapat manfaat perniagaan sebanyak berbilion dengan Petronas sewaktu Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dan kemudiannya Penasihat Petronas selama 12 tahun sejak 2003.

10. Malah, Datuk Seri Najib turut mempersoalkan tender kontrak secara rundingan terus yang dianugerahkan kepada seorang lagi anak lelaki Tun Mahathir iaitu Mukhriz pada tahun 2003 iaitu Opcom.

11. Syarikat tersebut dianugerahkan kontrak bernilai RM214 juta daripada Telekom Malaysia melalui arahan langsung daripada Kementerian Kewangan (Datuk Seri Najib juga mendedahkan surat tersebut di laman FB beliau).

12. Kontrak ini cukup penting bagi penyenaraian Opcom kemudiannya pada tahun tersebut di mana satu lagi ‘bundle’ telah dibuat.

13. Tidak ketinggalan, Datuk Seri Najib turut mengkritik ketika penggal kedua Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri di mana Pelan Fiber dan Rangkaian Seluruh Negara (NFCP) yang bernilai RM21.6 bilion ialah satu-satunya projek mega yang disegerakan dan diumumkan oleh kerajaan PH dan diluluskan oleh kabinet dalam masa yang singkat:

https://www.theedgemarkets.com/…/cabinet-approves-rm216b-na…

14. Datuk Seri Najib turut mempersoalkan bahawa saham Opcom yang majoritinya dimiliki dua anak lelaki Tun Mahathir melonjak 50% apabila projek tersebut diumumkan kerana ia adalah merupakan antara pihak yang mendapat manfaat daripadanya:

15. Memetik laporan The Edge Markets: “Opcom rose 18.5 sen or 41.11% to 63.5 sen. Opcom's share price rise could be due to news that the Malaysian Cabinet had today approved the implementation of the National Fiberisation and Connectivity Plan (NFCP)

https://www.theedgemarkets.com/…/fbm-klci-cuts-losses-after…

16. Pendedahan demi pendedahan yang dilakukan oleh kedua-dua pihak sama ada daripada Datuk Seri Najib Razak dan juga Tun Mahathir tentang kontrak yang diperoleh anak-anak lawan masing-masing adalah satu perkembangan yang sihat bagi ketelusan dalam ekonomi politik negara.

17. Semoga ada penjelasan dan jawapan balas yang tuntas daripada Tun Mahathir terhadap setiap satu pendedahan Datuk Seri Najib Razak hari ini.

Oleh: Abdul Muein Abadi

Penyelidik PhD di Faculty of Governance and Global Affairs, Leiden University, Belanda

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails