Monday, June 27, 2022

Rakyat bongkar, kontrak anak-anak PM..

 

Komen Rakyat, dalam blog ini..

2 comments:

Anonymous said...

BOSSKU vs ATOK. MAKIN TERUK ATOK KENA BELASAH MUNGKIN DARI KARMA SUMPAH LAKNAT

1. Pertembungan antara Datuk Seri Najib Razak dengan Tun Dr. Mahathir jelas semakin memuncak apabila terkini Datuk Seri Najib mendedahkan satu demi satu kontrak yang diperoleh anak-anak Tun Mahathir sewaktu Tun menjadi Perdana Menteri.

2. Pendedahan pertama Datuk Seri Najib ialah berkenaan Mirzan Mahathir yang membangunkan Konsortium Perkapalan pada tahun 1990-an yang kemudiannya diselamatkan (bail-out) oleh Petronas melalui MISC sewaktu krisis ekonomi pada tahun 1998.

3. Sumber yang dipetik Datuk Seri Najib ialah laporan Wall Street Journal (WSJ) bertajuk “MISC to Pay $220 Million Price For Assets From Mahathir's Son”

https://www.wsj.com/articles/SB893957144672200500

4. Menurut Datuk Seri Najib, pada tahun 1996 Mirzan juga membeli Diperdana Corp daripada adik lelaki Vincent Tan iaitu Danny Tan – hanya dua tahun selepas Danny membeli syarikat tersebut.

5. Datuk Seri Najib merujuk sumber WSJ berikut: “Diperdana Stake Is Sold in Deal Said to Be Tied to Mahathir's Son”

https://www.wsj.com/articles/SB829923197507848500

6. Seterusnya, Datuk Seri Najib mempersoalkan transaksi pada tahun 1997 apabila seorang lagi anak lelaki Tun Mahathir iaitu Mohzani yang menjadi pemegang saham terbesar kumpulan Hospital Pantai selepas membelinya daripada kumpulan Berjaya yang dikawal Vincent Tan

http://lib.perdana.org.my/…/mokhzani%20mahpital%20pantai.pdf

7. Susulan daripada pembelian tersebut, Datuk Seri Najib menyatakan bahawa konsesi FOMEMA dan juga kontrak bekalan hospital kerajaan telah dianugerahkan kepada kumpulan tersebut ketika Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri.

8. Pendedahan berikutnya Datuk Seri Najib ialah berkenaan kumpulan Kencana yang ditubuhkan oleh Mokhzani hanya setahun sebelum ia dianugerahkan lesen ‘fabrication’ (Offshore Structures) yang utama daripada PETRONAS pada tahun 2002. Untuk rekod, Kencana Petroleum ialah satu daripada hanya tujuh pemegang lesen tersebut di Malaysia pada waktu itu:

https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10157050195425952

.... sambung..

Anonymous said...

.. haah sambung..

9. Datuk Seri Najib juga mempersoalkan hakikat bahawa anak-anak Tun Mahathir mendapat manfaat perniagaan sebanyak berbilion dengan Petronas sewaktu Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dan kemudiannya Penasihat Petronas selama 12 tahun sejak 2003.

10. Malah, Datuk Seri Najib turut mempersoalkan tender kontrak secara rundingan terus yang dianugerahkan kepada seorang lagi anak lelaki Tun Mahathir iaitu Mukhriz pada tahun 2003 iaitu Opcom.

11. Syarikat tersebut dianugerahkan kontrak bernilai RM214 juta daripada Telekom Malaysia melalui arahan langsung daripada Kementerian Kewangan (Datuk Seri Najib juga mendedahkan surat tersebut di laman FB beliau).

12. Kontrak ini cukup penting bagi penyenaraian Opcom kemudiannya pada tahun tersebut di mana satu lagi ‘bundle’ telah dibuat.

13. Tidak ketinggalan, Datuk Seri Najib turut mengkritik ketika penggal kedua Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri di mana Pelan Fiber dan Rangkaian Seluruh Negara (NFCP) yang bernilai RM21.6 bilion ialah satu-satunya projek mega yang disegerakan dan diumumkan oleh kerajaan PH dan diluluskan oleh kabinet dalam masa yang singkat:

https://www.theedgemarkets.com/…/cabinet-approves-rm216b-na…

14. Datuk Seri Najib turut mempersoalkan bahawa saham Opcom yang majoritinya dimiliki dua anak lelaki Tun Mahathir melonjak 50% apabila projek tersebut diumumkan kerana ia adalah merupakan antara pihak yang mendapat manfaat daripadanya:

15. Memetik laporan The Edge Markets: “Opcom rose 18.5 sen or 41.11% to 63.5 sen. Opcom's share price rise could be due to news that the Malaysian Cabinet had today approved the implementation of the National Fiberisation and Connectivity Plan (NFCP)

https://www.theedgemarkets.com/…/fbm-klci-cuts-losses-after…

16. Pendedahan demi pendedahan yang dilakukan oleh kedua-dua pihak sama ada daripada Datuk Seri Najib Razak dan juga Tun Mahathir tentang kontrak yang diperoleh anak-anak lawan masing-masing adalah satu perkembangan yang sihat bagi ketelusan dalam ekonomi politik negara.

17. Semoga ada penjelasan dan jawapan balas yang tuntas daripada Tun Mahathir terhadap setiap satu pendedahan Datuk Seri Najib Razak hari ini.

Oleh: Abdul Muein Abadi

Penyelidik PhD di Faculty of Governance and Global Affairs, Leiden University, Belanda

4 comments:

Anonymous said...

IMF vs BRICS selepas Covit19 : BRICS Memacu Pemulihan Ekonomi Global. Malaysia wajib sertai Pakatan BRICS.

Selamat tinggal Dollar America. Bila US Dollar jadi kertas tisu USA bangkrupt dalam masa 24 jam...!! mari kita hancurkan semua oligart ini.

https://youtu.be/_0qpBgq6_ak

BRICS use New Monotary System Finance

Sidang kemuncak BRICS di China mungkin merupakan sidang kemuncak G-8 yang terakhir seumpamanya. Anda tidak akan pernah meneka (berkat keangkuhan yang berpanjangan dan keegoan Barat), tetapi China juga menjadi tuan rumah kepada ketua-ketua kerajaan negara-negara membangun yang dikenali sebagai BRIC (Brazil, Rusia, India, dan China).

Mulai sekarang kita harus bercakap tentang G-20 dan benar-benar maksudkan apa yang kita katakan, dan bukan sekadar memberi kata-kata kepada idea itu. Peralihan imbangan kuasa, kepentingan ekonomi dan strategi geopolitik menjadikan ini penting.

https://youtu.be/k9eS3Xx8qic

No more USD to BRICS

BRIC, dengan 40 peratus daripada populasi dunia tersebar di tiga benua, sudah menyumbang 25 peratus daripada KDNK global.

16 Jun lalu, para pemimpin BRIC bertemu di Yekaterinburg (Rusia), dan mesyuarat mereka juga termasuk wakil kerajaan Pertubuhan Kerjasama Shanghai (SCO), yang ahlinya bukan sahaja China dan Rusia, tetapi juga Kazakhstan, Republik Kyrgyzstan, Uzbekistan, dan Tajikistan, selain India, Pakistan, Iran dan Mongolia sebagai pemerhati.

Lambat laun, kepentingan ekonomi BRIC dan SCO perlu diambil kira dengan secukupnya. Dalam sekutu BRICS mereka digugurkan Dolar AS sebagai perdagangan urus niaga dan mereka kembali menggunakan EMAS untuk berdagang.

https://youtu.be/CZkk567VgYg

Turkey Become New member oh BRICS

Seperti yang saya nyatakan dolu dolu ini, Malaysia mesti menjadi yang pertama di negara ASEAN untuk menjadi ahli aktif dalam sekutu BRICS. Bertindak sekarang

Anonymous said...

Pendedahan dari sorg perompak persendirian a.k.a kemaluan negara.
Madey bagi anak kaya..4 billionier muncul..
Najib bagi diri sndiri kaya.. Seorg kleptokrasi muncul...

Anonymous said...

Sama jer ajib ngan atok. Aku tolong kau, kau tolong aku. Dua dua kaya bila jadi pm. Dua dua kaki songlap. Tapi atok king songlap. Billion atok kaut bagi diri dan anak pinak. Laknat sungguh.

Anonymous said...

Atok bukan ada darah mat kilau. Dia ada darah mat kerala. Tu pasai dia peduli apa dgn org melayu. Nanti semua khazanah org melayu dia pulun, kemudian dia kata orang melayu mudah lupa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails