Monday, July 19, 2021

Taliban pilih penyelesaian politik akhiri konflik

 

Anggota delegasi Taliban menyaksikan pembentangan deklarasi muktamad rundingan damai dengan kerajaan Afghanistan di Doha, Qatar. - Foto AFP

DOHA: Pemimpin agung Taliban berkeras memilih penyelesaian politik untuk konflik di Afghanistan ketika gerakan itu memperluaskan operasi serangan di seluruh negara.

Hibatullah Akhundzada, yang mengumumkan dirinya sebagai wakil pemberontak, sedia duduk berunding dengan kerajaan Afghanistan di Qatar, sekali gus membangkitkan harapan mengembalikan rundingan damai yang terhenti sekian lama.

"Walaupun mencapai kejayaan menerusi pertempuran, Emiriah Islam (kerajaan Taliban) ini masih tegas dengan penyelesaian politik bagi mengakhiri konflik.

"Setiap peluang untuk mewujudkan sistem Islam, keamanan dan keselamatan yang ditawarkan kepada kita akan digunakan oleh Emiriah Islam.

"Kami memberi jaminan sepenuhnya kepada negara jiran, serantau dan sejagat bahawa Afghanistan tidak akan benarkan sesiapa pun mengancam keselamatan negara lain dengan menggunakan tanah air kami," katanya dalam satu kenyataan menjelang sambutan Aidiladha esok.

Kedua-dua pihak sudah mengadakan rundingan sejak berbulan-bulan termasuk perjumpaan berkala di ibu negara Qatar, namun hanya mencapai sedikit kejayaan.

Perbincangan itu bagaimanapun kehilangan momentum seketika apabila militan Taliban memperoleh kelebihan di medan perang.

Menurut Akhundzada, kumpulannya kekal komited untuk mencari jalan keluar bagi mengakhiri perang dan beliau menempelak puak penentang kerana masih membuang masa.

"Mesej kami kekal, jangan lagi kita bergantung pada orang asing, kita harus menyelesaikan sendiri isu antara kita dan menyelamatkan tanah air kita daripada krisis berpanjangan," katanya. - AFP

Taliban merebut peluang meningkatkan serangan ketika tentera Amerika Syarikat (AS) memulakan pengunduran pasukannya dari Afghanistan, yang dijadualkan selesai menjelang akhir bulan depan.

Setakat ini, Taliban dilaporkan menguasai lebih separuh daripada 400 daerah di Afghanistan termasuk beberapa laluan sempadan utama dan pusat pentadbiran penting.

Jurucakap pasukan keselamatan Afghanistan, Ajmal Omar Shinwari, berkata tentera pro kerajaan sudah melaksanakan 244 operasi, membunuh 967 pejuang musuh termasuk komander utama mereka.

"kami juga berjaya merampas kembali 24 daerah dan menyasarkan untuk menawan semula semua wilayah... kami bersedia mempertahankan negara," katanya. - AGENSI


Awas, Melayu/Bumiputra/Islam jangan ditipu lagi..

Berikut ialah senarai 15 hujah dan bukti bahawa DAP sememangnya menentang Islam dan kedudukan istimewa Melayu-bumiputera, juga kepentingan berkaitan bahasa Melayu dan raja-raja Melayu yang menjadi tunggak utama Perlembagaan Malaysia.

Malah, DAP sudah cukup terkenal dengan kelantangan celupar dan biadab, memperlekeh, mempertikai, memprovokasi serta campur tangan terhadap hal-ehwal, institusi dan tokoh Islam.

1. Mufti Pahang, Dr Abdul Rahman Osman, sewaktu mempertahankan kandungan khutbah Aidiladha yang dikeluarkan Jabatan Mufti Pahang menyebut mengenai campur tangan DAP terhadap hal ehwal Islam seperti pelaksanaan hudud di Kelantan. Malah, tokoh DAP, Karpal Singh, cukup terkenal dengan kata-katanya, “an Islamic state over my dead body”.

2. Perlembagaan DAP jelas menyebut dalam Perkara 2 matlamat-matlamat DAP ialah untuk “mengesahkan lagi dan memulihkan Perlembagaan Malaysia kepada rangka kerja sekular yang asal”.

3. Perkara 3(1) Perlembagaan Malaysia menyebut bahawa “Islam ialah agama bagi Persekutuan”. Namun, dalam Perlembagaan DAP pada Perkara 3 Matlamat-matlamat DAP hanya menyatakan “mengiktiraf kebebasan beragama sebagai hak asasi yang merangkumi kebebasan pelbagai agama”.

4. Sheikh Omar Ali, Pegawai Khas Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong, pada 8 September 2015 menulis: “Bagi DAP, urusan beragama adalah bersabit seorang hamba dengan Tuhannya”. Pegangan DAP yang membataskan urusan beragama kepada soal peribadi ini bercanggah dengan definisi Islam, iaitu satu cara hidup.

5. Penentangan DAP terhadap cadangan meminda Akta Mahkamah Syariah (RUU355) dengan pelbagai alasan. Sedangkan ia sekadar mahu meningkatkan kadar hukuman yang boleh dikenakan ke atas penganut Islam atas kesalahan syariah sahaja.

6. DAP juga memiliki rekod membentak dan ingkar kepada raja-raja Melayu. Antaranya mengenai isu pelantikan Menteri Besar Perak apabila Lim Kit Siang menyeru agar Adun DAP memboikot upacara mengangkat sumpah kerana tidak setuju perkenan Almarhum Sultan Azlan Shah yang melantik Adun PAS sebagai Menteri Besar pada 2008. DAP juga mengundang murka Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada 2014 apabila enggan mengemukakan lebih daripada dua nama untuk calon Menteri Besar Selangor susulan Langkah Kajang. Ini tidak termasuk banyaknya lagi celupar pro-DAP terhadap institusi Istana.

7. Lim Kit Siang menuduh khutbah Jumaat disediakan Jakim sebagai menyebarkan kebencian dan mencabar usaha ke arah keharmonian. Pengerusi Wanita DAP, Chong Eng, pula mengkritik khutbah Jumaat berkait kewajiban wanita Muslim menutup aurat. Timbalan Setiausaha Agung DAP, Dr P Ramasamy, pula pernah menggelar pendakwah Islam, Dr Zakir Naik sebagai ‘syaitan’.

8. Dalam isu laungan azan dan bacaan ayat al-Quran, Dr Tan Seng Giaw telah mempersoalkan di Dewan Rakyat pada 27 Sept 2005 keperluan melaungkan azan dan bacaan ayat al-Quran melalui pembesar suara yang dikatakan mengganggu penganut bukan Islam, terutama pada waktu Subuh. Antara disebut beliau, “bahkan juga 1,500 tahun yang lampau mana ada pembesar suara?”

9. Dalam isu solat hajat, Teresa Kok mempersoalkan dalam Facebook beliau pada 22 Julai 2016 kewajaran Exco Hal Ehwal Agama Selangor dari PAS, Dr Ahmad Yunus Hairi, mengarahkan agar semua masjid di seluruh negeri mengadakan solat hajat untuk memohon ke hadrat Allah agar konsert Selena Gomez di Stadium Melawati, Shah Alam pada 25 Julai dibatalkan.

10. Dalam isu umrah di Makkah, pemimpin DAP Melaka, Damian Yeo Shen Li, mempersoalkan sama ada dosa penganut Islam terhapus bila menjejakkan kaki ke Makkah. Sindiran sama juga telah disuarakan oleh pemimpin DAP Johor, Suppiah Ramakrishnan, dalam muka buku beliau pada Mac 2016 walaupun ia kemudiannya dipadamkan.

11. Dalam isu aurat, Nga Kor Ming menyindir purdah yang dipakai sebahagian wanita Islam sambil menyifatkan seorang pemimpin Umno Pulau Pinang, Ahmad Darus, yang mencadangkan dalam Perhimpunan Agung Umno 2015 supaya pramugari MAS memakai pakaian yang menutup aurat sebagai "pemimpin Melayu otak cacat".

12. Dalam isu murtad, Ngeh Koo Ham mengeluarkan kenyataan pada 7 Jun 2014, yang diikuti ucapan sama di Dewan Rakyat pada 11 Jun 2014, supaya umat Islam diberikan kebebasan untuk keluar dari Islam. Kata beliau, umat Islam mestilah menerima hakikat bahawa jika seseorang Islam atas kehendaknya sendiri mahu keluar dari Islam dia mestilah dibenarkan berbuat demikian.

13. Pemisahan DAP dari semua pakatan politik yang pernah disertainya, iaitu Gagasan Rakyat pada Jan 1995, Barisan Alternatif pada Sept 2001 dan Pakatan Rakyat pada Jun 2015 kesemuanya berpunca dari ketidaksetujuannya terhadap perjuangan Islam PAS.

14. Deklarasi Setapak DAP menyatakan, “kesamarataan etnik harus menjadi prinsip paling penting, dan di atas prinsip inilah pengasingan rakyat ke dalam dua kelompok bumiputera dan bukan bumiputera ditentang”.

15. Kuat menyuarakan supaya Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) diratifikasi.

Ini merupakan sebahagian daripada banyaknya lagi hujah dan fakta serta senarai panjang mengenai DAP dalam isu ini. 

(IH)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails