Thursday, June 03, 2021

Lagi, RM100,000, bukan dari sumbangan parti kedekut!

 

Kutipan Tabung Bencana Covid cecah RM100,000

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PAS, Dato’ Sri Tuan Ibrahim Tuan Man telah merasmikan Tabung Bencana Covid dengan sumbangan daripada peringkat parti yang mencecah hampIr RM100,000, malam tadi.

Menurutnya, tonggak utama perjuangan Islam yang dibawa PAS bukan hanya pada tarbiah, siasah dan dakwah tetapi kebajikan juga dapat membantu sesiapa sahaja yang dalam kesusahan.

“Kita kena ingat bahawa antara hikmah besar hubungan kita dengan Allah SWT ada tiga iaitu mengharapkan semua perkara kepada Allah, mendoakan sahabat tanpa pengetahuannya dan melakukan sesuatu kebaikan lalu kita menyembunyikan dari pengetahuan orang.

“Allah SWT sebut bahawa sedekah itu sama ada waktu siang atau malam, waktu terang-terangan atau sembunyi, betapa sedekah yang kita sembunyi, ia adalah sedekah-sedekah sunat supaya kita takut akan menimbulkan riak dan sebagainya.

“Adapun sedekah yang kita sumbangkan tujuan menggalakkan orang lain supaya turut menyumbang, maka itu tidak salah kerana rezeki kita diuar-uarkan tujuannya bukan untuk riak, apatah lagi menyakiti hati orang lain yang kita turut memberi sumbangan, nauzubillah.

Beliau yang juga Penaung Sekretariat Tabung Bencana Covid PAS Pusat berkata demikian pada pelancaran tabung itu menerusi di laman Facebook rasmi PAS Pusat secara langsung.

Di samping itu, katanya hikmah bersedekah adalah boleh mengampunkan dosa, Allah SWT akan menggantikan sesuatu dengan perkara yang lebih baik dan Allah SWT juga mengangkat darjat di akhirat kelak.

Beliau juga menyeru agar semua menteri daripada PAS dapat menyumbang sebanyak RM10,000 seorang ke dalam tabung itu, timbalan menteri (RM5,000), Naib Presiden / Senator (RM2,000) dan ahli parlimen sekurang-kurangnya RM1,000 dan mereka juga telah menyediakan bakul makanan kepada mangsa Covid-19.

“Dan ini sedikit sumbangan dengan kita jangka hampir mencecah RM100,000, sumbangan-sumbangan di peringkat parti yang telah saya sebutkan tadi.

“Saya mengharapkan malam yang mulia ini agar Allah SWT memudahkan urusan kita dan bagi pihak parti, saya ingin merakamkan penghargaan tahniah kepada urusetia sekretariat khas Tabung Bencana Covid-19 yang telah pun mengadakan program pada malam ini.

“Maka, dengan rasminya saya melancarkan tabung Bencana Covid-19 siru ala barakatilah, mudah-mudahan Allah SWT merahmati dan memudahkan urusan dan menjadikan kita sebagai penolong-penolong kepada agama Allah SWT,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 3/6/2021

Komen Weblog Ibnu Hasyim: PAS ialah parti Islam. Tonggak utama perjuangan Islam bawaan PAS bukan hanya pada tarbiah, siasah dan dakwah... tetapi 'kebajikan juga dapat membantu sesiapa sahaja yang dalam kesusahan'.

Parti DAP ialah parti bukan Islam. Ini 10 perkara bukti DAP anti Islam.

APABILA parti rasis dan cauvinis DAP mengancam akan menyaman Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), beberapa bukti DAP menentang Islam sebagai tanda sokongan kepada JAIP menjadi semakin viral. Antara bukti-bukti yang diperkatakan:

Bukti 1: Dalam Perlembagaan parti DAP, disebutkan dasar perjuangannya adalah demokrasi sekular. Ini bercanggah dengan Perkara 3 Perlembagaan negara, Islam adalah agama Persekutuan dan makna Islam sendiri yang mencakupi keseluruhan cara hidup.

Bukti 2: Prinsip sosialis sekular yang mengundang kebebasan individu tanpa kawalan agama. Ini bercanggah dengan Perkara 3, yang memberikan hak beragama dan kebebasan beragama atas hak individu serta menghormati Yang DiPertuan Agong sebagai ketua agama.

BACA: Khutbah Aidiladha: Kita tak akan mohon maaf daripada DAP, kata Mufti Pahang

Bukti 3: Siri penentangan terbuka terhadap hak demokrasi majoriti rakyat Kelantan untuk melaksanakan Kanun Jenayah Syariah (Undang-undang Hudud), sekaligus menentang keputusan Sultan Kelantan dalam titah Baginda dalam sidang DUN Kelantan Mac 2015. Bab ini ramai saksi hidup yang sanggup tampil ke mahkamah jika berlaku saman, termasuk dalam taklimat tertutup, ramai pemimpin DAP bersuara terus terang tidak bersetuju dengan kanun itu.

Bukti 4: DAP bersikap tidak menghormati malah bertindak songsang dengan prinsip Perlembagaan negara tatkala cubaan private member bill untuk meminda Akta 355 bagi meminda kadar hukuman jenayah Islam agar selari dengan hukum Islam sebenar. DAP tegar menganggapnya bercanggah dengan Perlembagaan sedangkan Parlimen adalah satu proses perundangan berlandaskan Perlembagaan.

Bukti 5: Apabila Perdana Menteri ke-4 Tun Dr Mahathir Mohamed mengisytiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam pada 29 September 2001. DAP berkeras bahawa Malaysia bukan sebuah negara Islam dengan memperkenalkan kempen menentang “Deklarasi 929” sekalipun Tun Dr Mahathir menerangkan tiada perubahan pada perlembagaan Malaysia. Malah, DAP menentang sebarang perlumbaan antara UMNO dan PAS untuk menjadi parti yang lebih Islamik pada sidang media 22 September 2002.

Bukti 6: DAP menolak pengenalan subjek TITAS (Islamic and Asian Civilisation Studies) di Institut Pengajian Tinggi Swasta.

Bukti 7: DAP menganggap amalan agama Islam seharusnya terhad untuk amalan peribadi sahaja sedangkan hakikat amalan Islam menjangkau bukan sahaja amalan peribadi tetapi mencakupi keseluruhan aspek kehidupan.

Bukti 8: DAP pada 22 Ogos 2012 mengatakan Hudud dan Negara Islam bukanlah polisi dalam Pakatan Rakyat lantas menolak sebarang usaha yang berkaitan dengan agenda Islam walaupun terhadap rakan pakatan mereka sendiri.

Bukti 9: DAP tegas mempertahankan pendirian mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara sekular dan berusaha supaya syariat Islam seperti perundangan hudud tidak dilaksanakan di negara ini.

Bukti 10: Pimpinan DAP yang “islamophobic” seringkali menyindir dan campurtangan dalam isu-isu seperti kod etika berpakaian yang dituduh sebagai usaha islamisasi, isu sambutan Halloween dan Valentine bagi umat Islam, mengadakan pesta Oktoberfest dan konsert secara terbuka, isi khutbah Jumaat dan pelbagai lagi perkara sama ada di dalam status FB atau twitter yang mengundang kemarahan umat Islam.

Terpulanglah kepada para pembaca untuk menilai bukti-bukti tersebut. Hakikatnya, Islam adalah suatu sistem cara hidup yang mencakupi amalan rohani peribadi sehingga kepada sistem keadilan, sosial, ekonomi dan politik.

DAP tidak boleh mengehadkan Islam hanya kepada amalan peribadi dan paling tinggi ekonomi sedangkan menolak juzuk-juzuk Islam yang lebih menyeluruh yang menyentuh isu kenegaraan, perundangan, politik dan pelbagai aspek dalam kehidupan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails