Saturday, September 26, 2020

Ini, 5 Berita Panas Politik Negara Hari Ini..

 

Situasi politik negara terus menegang tanpa sebarang jawapan. Kerusi penting negara yakni Perdana Menteri masih lagi belum terisi. Rakyat terus dibiarkan penuh persoalan dek tindakan-tindakan ahli politik.

Jadi, kami nak kongsikan dengan korang semua 5 berita terhangat tentang situasi politik negara buat masa ini (setakat artikel ini ditulis)

1. Majlis Raja-Raja Melayu tidak dapat membuat keputusan siapa Perdana Menteri seterusnya. YDP Dewan Rakyat turut memutuskan tiada sebarang mesyuarat yang akan terjadi pada 2 Mac ini

2. Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PRIBUMI) mencalonkan Tan Sri Dato’ Muhyiddin Hj Mohd Yassin sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8

3. Ketua Polis Negara menyatakan keselamatan negara masih berada dalam keadaan terkawal. Bagaimanapun, beliau menasihatkan orang awam supaya tidak membuat sebarang provokasi dan elakkan daripada membuatkan sebarang spekulasi.

The Inspector General of Police says national security is under control, although tense. He warned the public not to do anything provocative, and avoid speculation in this time.

He also advised Malaysians to go about their daily activities this weekend, as the police and army are closely monitoring the situation, to ensure everything remains peaceful.He also urged netizens to stop spreading fake news, as this can cause panic.

...

Lihat Lagi

4. Gabungan Muafakat Nasional (UMNO-PAS) memberi sokongan kepada Tan Sri Dato’ Muhyiddin Hj Mohd Yassin sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8

 5. Tommy Thomas letak jawatan sebagai Ketua Peguam Negara secara tiba-tiba.

(SH)

4 comments:

Anonymous said...

blog penipu mana ada UMNO sokong PM Abah nah bukti dari Isham Jalil

Saya baru terbaca satu kenyataan yang dibuat oleh Setiausaha Agong PAS, YB Takiyuddin Hassan di mana beliau telah meminta UMNO untuk memberi penjelasan berkenaan dakwaan berlaku perubahan sokongan kepada Perdana Menteri.

Takiyuddin juga berkata bahawa jika ini benar (ada perubahan sokongan kepada Perdana Menteri) maka menurutnya ia bermakna UMNO telah tidak mematuhi persefahaman dan persefujuan yang termaktub dalam piagam Muafakat Nasional pada 14 September 2019.

Menurutnya lagi, Piagam Muafakat Nasional dizahirkan berteraskan matlamat untuk menyatupadukan umat Islam, sekaligus mengalahkan Pakatan Harapan (PH) yang diterajui oleh PKR, Amanah dan DAP.

(Kenyataan penuh YB Takiyuddin dilampirkan di bawah)

……..

KOMEN SAYA

Dengan segala hormat.

PERTAMA, Merujuk kepada setiap ayat, perkataan dan keseluruhan perenggan-perenggan dalam Piagam Muafakat Nasional, tidak ada satu pun yang merujuk kepada kesetiaan atau sokongan kepada Perdana Menteri, lebih-lebih lagi apabila Perdana Menteri tersebut adalah dari parti PPBM (Bersatu) yang bukanlah pihak yang termaktub dalam piagam Muafakat Nasional tersebut.

KEDUA, Piagam Muafakat Nasional telah ditandatangani pada 14 September 2019.

Pada ketika itu PPBM (Bersatu) masih lagi berada dalam Pakatan Harapan (PH).

Dan Perdana Menteri yang menerajui PH pada ketika itu adalah dari parti PPBM (Bersatu).

Oleh itu hakikatnya, mengikut persefahaman piagam yang dipersetujui dan ditandatangani dahulu, pihak yang ingin dikalahkan adalah bukan sahaja PKR, Amanah dan DAP seperti yang disebut, tetapi juga termasuk PPBM (Bersatu) dan juga Perdana Menterinya.

Oleh yang demikian, adalah satu kesalahan fakta jika ada pendapat yang mengatakan bahawa peralihan sokongan daripada Perdana Menteri (PPBM) oleh UMNO (jika ada) adalah tidak mematuhi persefahaman dan persefujuan yang termaktub dalam piagam Muafakat Nasional pada 14 September 2019.

Saya harap semua pihak terus istiqamah dan kembali ke landasan asal semasa awal-awal pembentukan Muafakat Nasional pada 14 September 2019 dahulu.

Ini untuk mengelak dari kita dibuai dan terumbang ambing dengan permainan politik pihak-pihak yang berkepentingan dan berkesempatan.

Saya yakin jika kita teguh dengan prinsip dan pendirian serta kembali ke landasan asal, kita akan berjaya mencapai matlamat yang termaktub dalam Piagam Muafakat Nasional yang telah ditandatangani dahulu.

Salam,
ISHAM JALIL

Anonymous said...

KEMPEN jangan buka blog IBNU HASYIM.
Sebab: Blogger ini suka DELETE komen yg tak sebulu dengannya.
Bismillahirrahmanirrahimmmm
INILAH KALI TERAKHIR SAYA BUKA DAN KOEM BLOG IBNU,
SELEPAS INI SAYA TAK AKAN BUKA DAN BACA BLOG IBNU BABI NI.

Anonymous said...

Komen-komen berunsur fitnah,kebencian dan pembohongan yang ditulis oleh RBA ternakan Dajjal Action Party memang wajar dihapuskan segera kerana semua Komen tersebut adalah hasutan perkauman yang berbahaya dan penuh kebencian kepada rakyat dan negara.

Anonymous said...

RBA makan babi ternakan Dajjal Action Party sangat terdesak sehingga menyamar sebagai ahli pas untuk menfitnah parti Islam PAS.

Dahulu puak RBA bangsat sibuk menyebarkan fitnah RM90 juta untuk memburuk-burukkan PAS tetapi sehingga kini puak RBA gagal menunjukkan sebarang bukti.

Bahkan ketua SPRM telah mendedahkan tiada transaksi wang dari akaun UMNO ke akaun PAS.

Malangnya puak RBA poyo suka mencipta dan menyembah fitnah mereka sendiri pada tahap gaban.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails