Monday, December 02, 2019

Rantau Panjang Lumpuh, Pusat Pemndahan Banjir Dibuka.RANTAU PANJANG: Pekan Rantau Panjang lumpuh selepas dinaiki air sehingga satu meter yang menjejaskan keseluruhan aktiviti perniagaan setempat.
Tinjauan BH mendapati keseluruhan kawasan pekan itu mula dinaiki air sejak pagi tadi, menyebabkan semua premis perniagaan ditutup manakala laluan di pekan berkenaan turut ditutup kepada kenderaan ringan sejak tengah hari tadi.
Difahamkan, peniaga mula memindahkan barangan ke tempat lebih tinggi bagi mengelak kerugian, berikutan pekan terbabit sering dilanda banjir.
Setiausaha Sekretariat Bencana Negeri Kelantan, Zainuddin Hussin, ketika dihubungi berkata segala aktiviti di pekan itu terhenti dan penduduk dinasihatkan berpindah ke tempat selamat.
“Setakat ini sebanyak 16 Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dibuka dan di Pasir Mas dan Rantau Panjang yang menempatkan 1,147 mangsa daripada 376 keluarga.
“Penduduk sudah mula meninggalkan kediaman mereka apabila air mula naik kerana khuatir akan keselamatan terutama kanak-kanak.
“Kita juga menasihatkan penduduk tidak menjalankan aktiviti di pekan Rantau Panjang bagi mengelak perkara tidak diingini berlaku,” katanya.
Mengikut laporan infobanjir.water.gov.my, setakat jam 6.10 petang ini, paras air Sungai Golok sudah melepasi paras bahaya iaitu mencecah 10.40 meter (m)-BH


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails