Monday, December 17, 2018

N/Izzah &PKR: Kronisme Dan Nepotisme. -Latheefa Koya


Latheefa bidas lantikan pengerusi PKR negeri

Bekas pemimpin pusat PKR Latheefa Koya membidas parti itu yang didakwa mengamal sikap kronisme dan nepotisme dalam melantik pengerusi PKR negeri.

Ini termasuk pelantikan anak presidennya, Nurul Izzah Anwar sebagai pengerusi PKR Pulau Pinang. 

Latheefa berkata, mengikut perlembagaan parti Presiden PKR Seri Anwar Ibrahim sepatutnya berunding dengan ketua-ketua cabang negeri sebelum sebarang lantikan dibuat. 

"Pelantikan Nurul Izzah sebagai pengerusi negeri Pulau Pinang oleh presiden parti yang juga bapanya sangat tidak sesuai dan terbuka kepada tuduhan amalan nepotisme. 

"Amalan melantik saudara terdekat dalam jawatan penting tidak sewajarnya wujud dalam sebuah parti reformis," katanya dalam satu kenyataan media, hari ini. 

Terdahulu, Anwar yang juga anggota parlimen Port Dickson mengumumkan pelantikan pengerusi-pengerusi negeri.
Latheefa berkata wujud ketidakseimbangan berdasarkan dua pengaruh utama dalam parti itu dalam pemilihan kepimpinan baru-baru ini. 

Ia merujuk kepada pertembungan antara persaingan Rafizi Ramli dan Mohamed Azmin Ali dalam merebut jawatan timbalan presiden. 

Latheefa berkata, kecuali dalam kes Sarawak dan Selangor, pengerusi negeri yang dilantik diketahui umum berada dalam kem utama dalam PKR. 

"Kenapa wujud ketidakseimbangan yang memihak kepada satu puak? Pelantikan yang memihak kepada satu puak tertentu sama seperti kronisme, yang merupakan ancaman kepada mana-mana pihak.

"Sekurang-kurangnya dua negeri iaitu Pahang dan Sabah, calon yang dipilih pada mulanya tidak mendapat sokongan majoriti di kalangan ketua-ketua cabang negeri. 

"Bagaimanapun, selepas dipanggil untuk bertemu presiden, ketua-ketua cabang negeri itu menukar sokongan mereka. Kenapa mereka beralih sokongan kepada pihak bertentangan selepas bertemu dengan presiden? Apa yang beliau (presiden) katakan kepada mereka?" soalnya. 

Sementara itu bagi pelantikan pengerusi PKR Kelantan, Latheefa mendakwa pemimpin dipilih masih menjadi ahli Umno. 

"Sehingga September 2018 Umno Tanah Merah mengesahkan bahawa beliau masih ahli Umno dan digantung atas tuduhan politik wang,” katanya.

Malaysiakini sedang cuba mendapatkan reaksi pemimpin itu dan PKR negeri.

Di tiga negeri lagi, kata Latheefa, pilihan majoriti berbeza dengan lantikan presiden.

"Manakala di Johor, Negeri Sembilan dan Selangor, walaupun majoriti ketua cabang menyokong calon yang berlainan, presiden memilih calon lain dan mengabaikan pilihan mereka. Saya mempunyai salinan memorandum bertulis daripada ketua-ketua cabang negeri," katanya. 

Tegas beliau, walaupun presiden diberi kuasa untuk memilih pengerusi-pengerusi negeri ia perlu berunding dengan ketua-ketua cabang. 

Sebaliknya menurut Latheefa, keadaan luar biasa dan bertentangan dengan semangat perlembagaan parti wujud apabila presiden mengabaikan pilihan majoriti. 

"Dalam sebuah organisasi reformasi dan demokratik, presiden parti tidak boleh menyembunyikan pendapat majoriti.

"PKR perlu sedar bahawa mereka kini merupakan sebahagian daripada kerajaan persekutuan, yang dipertanggungjawabkan dengan tugas yang tidak kurang untuk memulakan reformasi dan mengawal negara dengan betul. Oleh itu, ia mesti menegakkan amalan demokrasi tertinggi dan terbaik," jelasnya. 

MR :  PKR ni parti bergolak, sebelum pemilihan bergolak, semasa pemilihan baling kerusi, selepas pemilihan pun nak bergaduh lagi 


MINDARAKYAT

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails